Οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι στη χώρα μας, έχουν φροντίσει από πριν να συλλέξουν τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν, αλλά και για τα μέρη που θα γευματίσουν. Χάρη στους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου της Πάτμου θα μπορούν να έχουν και άλλες πληροφορίες, με την ευχή να μείνουν …αχρείαστες.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Junior Achievement Greece, τα παιδιά δημιούργησαν μια εικονική μαθητική επιχείρηση, ώστε οι τουρίστες να έχουν στα χέρια τους έναν πλήρη οδηγό με πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Έτσι, από το κινητό ή το tablet τους, θα μπορούν να βρουν οτιδήποτε αφορά σε θέματα υγείας: από το πιο κοντινό νοσοκομείο μέχρι τη θέση όπου είναι εγκατεστημένοι απινιδωτές.
«Η εικονική επιχείρηση “Life Saver” του Γυμνασίου Πάτμου λύνει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στον τομέα του τουρισμού, αυτό της ασφάλειας και της υγείας εκατομμυρίων τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας», σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος Αργυρώ Γιαμαίου, η οποία συντόνισε την ομάδα και ήταν μαζί με τους μαθητές σε κάθε βήμα τους: από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της.
«Η ομάδα μας δημιούργησε μια εφαρμογή που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους τουρίστες, ώστε να τους διευκολύνει σε περίπτωση ανάγκης για πρώτες βοήθειες, κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας. Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακεία καθώς και άλλες χρήσιμες οδηγίες ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται ο κάθε τουρίστας», εξηγεί η κ. Γιαμαίου.
Με το που θα …πατούν το πόδι τους οι τουρίστες στη χώρα μας θα έρχεται ενημέρωση στα κινητά τους ότι έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το «Life Saver». Η εφαρμογή, εκτός από καινοτόμα και χρήσιμη, είναι εύχρηστη και απλή και απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό τουριστών, με όλες τις πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ σύντομα θα υπάρχει ο ψηφιακός χάρτης υγείας και σε άλλες γλώσσες, όπως λένε οι μαθητές.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη ιδέα ήταν η καθημερινότητα των παιδιών, καθώς ζουν σε μια περιοχή χωρίς νοσοκομείο. Εντόπισαν λοιπόν την ανάγκη να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε δομές υγείας οπότε αποφάσισαν να χαρτογραφήσουν τις δομές της χώρας μας, ξεκινώντας από τα Δωδεκάνησα και με στόχο να επεκτείνουν την καταγραφή. Μάλιστα, τα σχέδια των μαθητών για την επιχείρησή τους είναι μεγάλα, αφού σκοπεύουν να συνεργαστούν με μεγάλες αεροπορικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και όποιους σχετίζονται με το κομμάτι του τουρισμού.
«Ένα μικρό σχολείο λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μέντορας των μαθητών Mάρκος Βερέμης, πρόεδρος του JA Greece- πρόεδρος Upstream – Partner BigPi Ventures – συμπρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, που στο πλαίσιο του νέου θεσμού Inspiring Mentoring, βρίσκεται εκεί για να εμπνεύσει τους μαθητές να ενδυναμώσουν την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη δική τους «επιχείρηση».
«Εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα και τη θέληση των μαθητών, όπως και την αφοσίωση της καθηγήτριάς τους. Η ιδέα του “Life Saver” είναι απλή, αλλά βασική για την υγεία των επισκεπτών στην χώρα μας. Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως η Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement, ανοίγει νέους δρόμους στο μυαλό των παιδιών και συμπληρώνει βιωματικά στοιχεία που λείπουν από την βασική εκπαίδευση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά έμαθε απ’ αυτά κι εκείνα έμαθαν από τον ίδιο πάρα πολλά πράγματα.
Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Πέρυσι έλαβε μέρος και εντυπωσίασε με την ιδέα δημιουργίας εξωλέμβιας μηχανής με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.
Το βίντεο των μαθητών του γυμνασίου της Πάτμου είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=g5Dhd1hTvQw
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ