Δυο πραγματικότητες κι ένα απειλητικό…τέρας!

Ένα δημοσιογραφικό κλισέ που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια είναι αυτό των «δύο Ελλάδων». Αν μάλιστα γράψει κανείς «δυο Ελλάδες» στην αναζήτηση του Google θα πάρει πάνω από 20.000.000 αποτελέσματα, γεγονός ενδεικτικό μιας εμπεδωμένης αντίληψης για μια πραγματικότητα με τη διπλή όψη του Ιανού. Η μια όψη κοιτάζει το χθες, την ίδια στιγμή που η άλλη έχει το βλέμμα στο αύριο. Και οι δυο όμως «συμβιώνουν» στο τώρα.

Την αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις έδωσε η τρέχουσα ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών εδώ, στο Νότιο Αιγαίο. Από τη μια η φωτεινή, αισιόδοξη κι ενθαρρυντική όψη που αναδείχθηκε από τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας- Aegean Neorion Innovation Center που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο.

Ζούμε σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων και μεγάλων αβεβαιοτήτων. Το πως θα πορευτούμε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να δίνουμε τις σωστές απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που ανακύπτουν.

Πως θα κάνουμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις μας; Πως θα πετύχουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τα προϊόντα μας; Πως θα κάνουμε τη διοίκηση όλων των επιπέδων πιο φιλική στον πολίτη; Πως θα απαλλαγούμε από την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις; Πως θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα για το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης; Πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά ώστε να μη χάνουμε ένα υψηλά καταρτισμένο δυναμικό μέσα από το λεγόμενο brain drain?

Οι σωστές απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την καινοτομία και την τεχνολογία. Γι αυτό και η ικανότητα για καινοτομία είναι το κρισιμότερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε με τους κερδισμένους μιας νέας εποχής που ανατέλλει και δεν θα μείνουμε πίσω. Οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες και ο ανταγωνισμός μεγάλος.

Μπορούμε να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα; Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύει στην πράξη πως μπορούμε. Ενώνει δυνάμεις, κερδίζει εμπιστοσύνη κι ανεβαίνει στο «τρένο» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το να δημιουργείται ένα δυναμικό και καινοτόμο οικοσύστημα στο Ν.  Αιγαίο είναι ένα επίτευγμα όχι μόνο περιφερειακής αλλά εθνικής σημασίας καθώς η πρωτοβουλία αναπτύσσεται με τη συνδρομή του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, μαζί με την CISCO ως τεχνολογικό εταίρο και άλλους διακεκριμένους εταίρους όπως η COSMOTE (στρατηγικός συνεταίρος) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκός εταίρος).

Ο εθνικός πρωταθλητής στον τουρισμό, το Νότιο Αιγαίο, αναδεικνύεται και πρωταθλητής στην μετάβαση προς μια ένα αύριο καινοτομίας, δημιουργικότητας, ευφυούς ανάπτυξης. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας υπάρχει στα νησιά μας, τα λαμπρά μυαλά υπάρχουν και η συνεργασία έχει πάντα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Όταν ενώνονται δυνάμεις το 10+10 δεν κάνει απλά 20. Το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό. Μπορεί να κάνει 100.

Ωστόσο το Αύριο έρχεται και βρίσκει ακόμη εδώ το Χθες. Διότι την ίδια στιγμή,  ο ΧΥΤΑ Βορείου Ρόδου έχοντας μετατραπεί ουσιαστικά σε μια χωματερή κλείνει αναγκαστικά. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ολόκληρη τη χώρα,  χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί αξιόπιστες λύσεις που να εναρμονίζονται με τους εθνικούς και κυρίως τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί. Μπορεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν μετατρέψει τα σκουπίδια σε ένα πραγματικό «θησαυρό» μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και επεξεργασίας, ωστόσο στην Ελλάδα για παρά πολλά χρόνια στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας. Όμως ένα πρόβλημα που το αφήνεις να εξελίσσεται κάποια στιγμή θα «σκάσει». Αυτό συνέβη και στον ΧΥΤΑ Βορείου Ρόδου. Λύσεις που έπρεπε εκ των πραγμάτων να έχουν δοθεί χθες ή προχθές, γίνονται το άκρως επιτακτικό ζητούμενο του σήμερα.

Και πάλι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και μέσω του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου,  αναλαμβάνει την ευθύνη «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»  και να δώσει την ολοκληρωμένη απάντηση που θα συνάδει με τις αρχές και τους στόχους της βιωσιμότητας. Κι ας έχει ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου μόνον έναν εργαζόμενο!

Τα δύο παραδείγματα επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Όπως έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι όταν το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, διανύουμε την εποχή των τεράτων. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έχει δείξει στην πράξη πως ξέρει να φέρνει νίκες στον τόπο. Το ίδιο καλείται να κάνει άλλη μια φορά και σε ρόλο «Αη Γιώργη» να σκοτώσει  το «τέρας» πριν αυτό προλάβει να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην προοπτική του μέλλοντος για τα νησιά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα