Τιμόθεος Κωττάκης στον RV για την visa express: Προετοιμαζόμαστε για να υποδεχθούμε έναν ασυνήθιστο για το νησί της Λέρου, όγκο τουριστών (audio)

Απαιτείται η διαδικασία της visa express να λάβει υπόψιν της και την κρουαζιέρα, δηλώνει ο Δήμαρχος Λέρου, που έχει θέσει ήδη το θέμα αρμοδίως

Για το θέμα με την 7ήμερη express visa σε Τούρκους πολίτες που θα ξεκινήσει σε 10 νησιά του Αιγαίου από τον Απρίλιο, αλλά και το ζήτημα που προκύπτει με το γεγονός ότι οι Τούρκοι τουρίστες δε θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νησί κατά την παραμονή τους στον προορισμό που θα επιλέξουν ανάμεσα στα 10 νησιά του Αιγαίο, όπως επίσης τις υποδομές στο νησί για να υποδεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών φέτος, την προετοιμασία που γίνεται, αλλά και τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική χρονιά, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης.

  • Της Νατάσας Παμπρή

“Στη Λέρο χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις να κάνουμε. Η 7ήμερη express visa είναι ένα καλό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης πιέζοντας την Ευρωπαική ένωση να είναι χαλαρή στο θέμα της Σένγκεν και θεωρώ ότι το πρώτιστο ήταν να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο και μία κίνηση καλής θέλησης από την Ελλάδα, από την ελληνική κυβέρνηση προς την Τουρκία που ήταν διακαής πόθος εικοσαετία τώρα να μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το κυρίαρχο για την ηρεμία στο Αιγαίο. Στο δευτερεύον που είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε αυτά τα 10 νησιά, από τη μεριά της Τουρκίας”, όπως είπε.

Ο Δήμαρχος της Λέρου πρόσθεσε ότι “Από τις πρώτες μέρες ο κεντρικός πράκτορας της Πάτμου και ένας άλλος από τον Πειραιά κίνησαν τη διαδικασία και αποφάσισε ένας πλοιοκτήτης, μία εταιρεία που έχει κρουαζιερόπλοια από την Τουρκία, τουρκική εταιρία, ένα σκάφος αρκετά μεγάλο 200 μέτρα μήκος με 750 κλίνες να κάνει ένα δρομολόγιο από το Τσεσμέ που θα πηγαίνει στη Ρόδο, μετά στην Κω, στη Λέρο και κάποιες φορές θα πήγαινε Σάμο και μετά θα ξαναγυρνούσε Τσεσμέ. Πουλήθηκαν όλες οι καμπίνες σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μετά δημιουργήθηκε μάθανε ένα θέμα, εγώ δεν το γνώριζα σαφώς, ότι σε αυτές τις κρουαζιέρες δεν μπορεί ένας Τούρκος πολίτης χρησιμοποιώντας αυτή την βίζα να πάει σε τέσσερα διαφορετικά νησιά, αλλά πρέπει να παραμένει σε ένα το 7ήμερο.  Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, με ενημέρωσαν, τους έκανα εγώ μία επιστολή στην εταιρεία γιατί δεν ήξεραν πώς να κινηθούν, την οποία έστειλαν σε διαφορετικά υπουργεία, μεταξύ αυτών τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Τουρισμού και κινήθηκε όντως μία διαδικασία τι θα γίνει με αυτό. Τελικά αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει είναι  στην κρουαζιέρα να μην ισχύσει αυτό το επταήμερο σε ένα νησί μόνο”.

Επιπλέον, ο κ. Κωττάκης σημείωσε ότι “3.000 Τούρκοι πολίτες το 2023 μπήκαν στη Γερμανία και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, Τούρκοι πολίτες όχι μετανάστες και περίπου 30.000 το 23 από το Μεξικό πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Άρα ο φόβος ήταν αυτό κι εάν εν πρώτοις είπαν να πάτε 7 ημέρες σε ένα νησί, που σημαίνει ότι θα υπήρχε έλεγχος που δεν υπάρχει έλεγχος αντιλαμβάνεστε όταν κάποιος κατέβει ας πούμε στη Λέρο ή στη Ρόδο μία εβδομάδα δεν θα του απαγορεύσει κανείς να πεταχτεί και κάπου αλλού. Αυτό ήταν το πρωταρχικό στοιχείο που έλεγε επτά μέρες στο ίδιο σημείο και κυρίαρχο για την βίζα αυτή είναι ότι 48 ώρες πριν φύγουν τα σκάφη από απέναντι για τα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι όλοι αυτοί που θα έρθουν”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το πως προδιαγράφεται η φετινή τουριστική σεζόν στη Λέρο, ο κ. Κωττάκης ανέφερε ότι είναι θετικά όλα τα μηνύματα, σημειώνοντας τα εξής: “Επειδή έχουμε δύο ημερόπλοια που θα έρχονται και τρεις φορές την εβδομάδα από το Bodrum της Τουρκίας με 400 άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πρώτο τεστ αυτό το καλοκαίρι. Οι υποδομές πιστεύω να αντέξουν, έχουμε ένα θέμα τεράστιο με το νερό, αλλά με την βοήθεια του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου πρωτίστως και με τον υπουργό Δ. Καιρίδη, νομίζω ότι θα λυθεί και θα λυθεί δια παντός το πρόβλημα. Προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε για να υποδεχθούμε αυτό τον όγκο τουριστών που δεν είχε συνηθίσει το νησί να υποδέχεται”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα