Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: Σε δεινή θέση οι άνθρωποι με αναπηρίες και χρόνιοι πάσχοντες

Το ΚΚΕ από την Άνοιξη του 2022 έχει επανειλημμένα φέρει με ερωτήσεις του στη Βουλή, τους κινδύνους που συνεπάγονται για τις οικογένειες των ΑΜΕΑ από την ακρίβεια σε συνδυασμό με τον ευτελισμό των αναπηρικών συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, τα επιδόματα ελεημοσύνης και τους μισθούς, που είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότεροι από την αγοραστική αξία του 2009.

Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η ίδια η αναπηρία ή μια σοβαρή χρόνια πάθηση στα μέλη μιας λαϊκής οικογένειας συνεπάγεται ιδιαίτερη επιβάρυνση οικονομική και όχι μόνο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος μένει χωρίς δουλειά μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ένα άλλο μέλος της οικογένειας αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά του για να στηρίξει τον ανάπηρο ή χρόνιο πάσχοντα της οικογένειας λόγω της ανυπαρξίας δημόσιων δομών και άλλων μέτρων στήριξης αυτών των οικογενειών. Την ίδια στιγμή κάτω από το βάρος των σοβαρών προβλημάτων, που προκύπτουν από την αναπηρία, οι οικογένειες εντελώς αστήριχτες στη διαχείριση του προβλήματος διαλύονται.

Άλλωστε, αρμόδιοι οργανισμοί στην Ε.Ε και στην χώρα μας (Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ) αναγνωρίζουν ότι η αναπηρία είναι μια βασική αιτία φτωχοποίησης. Μετρήσεις δείχνουν ότι το 50% των οικογενειών των ΑμεΑ – χρονίων πασχόντων ζει στο όριο της φτώχειας. Τραγική απόδειξη αυτών των μετρήσεων είναι το γεγονός ότι συχνά αυτοί  που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς είναι ΑμεΑ.

Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν για τα άτομα με αναπηρία ότι, η υγειονομική περίθαλψη είναι συχνά υπερβολικά δαπανηρή, βρίσκεται μακριά τους και προϋποθέτει μεγάλο χρόνο αναμονής. Με αποτέλεσμα να κάνουν πλημμελώς ή να σταματάνε τις θεραπείες τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής όταν πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη πόλη για να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες-εξετάσεις-επεμβάσεις μέχρι και αυτές καθαυτές τις πληρωμές στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι  για τους χρόνιους πάσχοντες οι εξετάσεις, τα φάρμακα και οι θεραπείες είναι δωρεάν, όταν είναι γνωστό ότι τα φάρμακα είναι δωρεάν για την κύρια νόσο και όχι τη δευτερεύουσα ή τη συνοσηρότητα- πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που τα πληρώνουν 100% και είναι άκρως  απαραίτητα π.χ. αντιόξυνα, παυσίπονα, κρέμες για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων και όχι μόνο, ενώ για τους ανασφάλιστους τα πράγματα είναι ουσιαστικά στον αέρα. Πρόσφατα μάλιστα μηδενικές συμμετοχές σε άκρως απαραίτητα σκευάσματα μετατράπηκαν σε συμμετοχή στο 25%.

Τα επιδόματα αναπηρίας, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν απ’ την αναπηρία ενώ η πολυδιαφημισμένη αύξηση 8% που δόθηκε πέρσι στα μέσα της χρονιάς στα επιδόματα αναπηρίας εξαϋλώθηκε από την ακρίβεια που λεηλατεί κυριολεκτικά τις λαϊκές οικογένειες και ιδιαίτερα τις οικογένειες των ΑμεΑ. Θεωρούμε ότι απηχεί πέρα για πέρα την πραγματικότητα αυτό που προβάλλει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα ότι τσακίστηκαν οι οικογένειες των ΑμεΑ από την κρίση και έρχεται τώρα η ακρίβεια να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει.

Επίσης τελευταία πυκνώνουν τα περιστατικά απολύσεων χρόνιων πασχόντων εργαζομένων, δείγμα του “ξεσαλώματος” των εργοδοτών μετά από τους νόμους τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και όχι μόνο. Ενώ, το 90% των ικανών προς εργασία ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα. Όλα αυτά, όταν δισεκατομμύρια δίνονται σαν επιδοτήσεις στους διάφορους μεγαλοεπενδυτές, τις ΠΑΕ και φοροαπαλλαγές στις τράπεζες και στους εφοπλιστές, ενώ οι ΝΑΤΟικές δαπάνες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:

– Λήψη μέτρων για τη προστασία από την φτώχεια και την εξαθλίωση τις οικογένειες των ΑΜΕΑ- χρονίων πασχόντων.

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αλλά και οι φόροι στα καύσιμα και στο ρεύμα.

– Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι διακοπές ρεύματος-νερού-τηλεφώνου σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό και ιδιαίτερα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.

– Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη σε όλες τις οικογένειες των ΑΜΕΑ.

– Αύξηση όλων των επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας κατά  100€ το μήνα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1000€ για κάθε οικογένεια μπροστά στο Πάσχα και το καλοκαίρι για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες τους και τις ζημίες των προηγούμενων ετών. Κανένα επίδομα και σύνταξη κάτω από 600€.

– Επέκταση των επιδομάτων σε κατηγορίες που σήμερα δε λαμβάνουν (πχ κωφούς, Αλτσχάϊμερ, άνοια κ.λ.π), να μην διακόπτεται το επίδομα όταν ο ανάπηρος εργάζεται ή παίρνει σύνταξη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής σχέσης. Επαναφορά του επιδόματος και στις υπόλοιπες κατηγορίες των ορφανών παιδιών που τους κόπηκε επειδή παίρνουν σύνταξη των θανόντων γονέων τους.

– Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις και επεμβάσεις από τα ΑΜΕΑ χωρίς κανένα πλαφόν, περιορισμό ή αποκλεισμό για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και μετανάστες.

– Να καλύπτεται όλο το κόστος μετακίνησης και διαμονής για το χρόνιο πάσχοντα και το συνοδό του σε περίπτωση που αναγκάζεται να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για τις αναγκαίες εξετάσεις-θεραπείες- επεμβάσεις.

– Να απαγορευτούν οι απολύσεις  εργαζομένων αναπήρων-χρονίων πασχόντων και γονιών ΑΜΕΑ.

– Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Δωρεάν παροχή όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών  στα ΑΜΕΑ χωρίς κανέναν αποκλεισμό, περιορισμό ή πλαφόν με επιβάρυνση στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Μαζικές προσλήψεις με ευθύνη του κράτους όλων των ικανών προς εργασία ΑΜΕΑ καθώς και των γονέων και κηδεμόνων τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων των ΑμεΑ – χρονίων πασχόντων και των οικογενειών τους.

Οι Βουλευτές

Δάγκα Βιβή

Αμπατιέλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα