Σύσκεψη για τα ελάφια στη Ρόδο, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά

Στη Ρόδο βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, μετά από αίτημα των αγροτών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα των καταστροφών που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, αλλά και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται στο νησί, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του πληθυσμού τους.

Η σύσκεψη με την παρουσία του υφυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία θα παρίστανται επίσης οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Γ.Γ. Δασών Κων/νος Αραβώσης, η γενική δ/ντρια του υπουργείου κα Αλεξιάδου, η Διευθύντρια Δασών Δωδ/σου κα Μπαλατσούκα και η συντονιστική επιτροπή των αγροτών.

Μιλώντας στο Real Voice ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντονότατα κυρίως τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι ανεξέλεγκτος ο πληθυσμός των ελαφιών Dama-Dama στο νησί. “Πιέζουμε το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ προκειμένου να τροποποιηθεί ο Οργανισμός για αποζημιώσεις των αγροτών και επιδότηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, ώστε να προστατεύονται οι καλλιέργειες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους περιέγραψαν το πρόβλημα στον Real Voice και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Απολακκιάς και Ιστρίου Τσαμπίκος Καραγιάννης και Βασίλης Βουκκής. Τόνισαν ότι ο πληθυσμός των ελαφιών είναι ανεξέλεγκτος, και πλέον μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών στα χωριά, ενώ μέχρι σήμερα είναι καταγεγραμμένα 100 τροχαία ατυχήματα μόνο από τον Αστυνομικό Σταθμό Γενναδίου.

“Η Απολακκιά είναι ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά της Ρόδου και είμαστε εκείνοι που από τα ελάφια έχουμε υποστεί πολλές ζημιές κι επειδή τόσα χρόνια οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” από το ένα υπουργείο στο άλλο, πρέπει να μας βοηθήσουν και να δοθούν λύσεις. Τα ελάφια έχουν φθάσει μέχρι τα Τριάντα και πλέον μπαίνουν μέσα στις αυλές των σπιτιών κυρίως στα χωριά της Νότιας Ρόδου. Θα σας πουν ότι ο αριθμός τους είναι 1.500 περίπου, αυτό το ακούμε εδώ και 10 χρόνια κυρίως από τους οικολόγους, όμως είναι πολύ περισσότερα. Εχουμε τις προτάσεις μας και σήμερα θέλουμε λύσεις”, τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Και πρόσθεσε: “Με την ακρίβεια, να έχουμε και ζημιές, το είδος του αγρότη πάει προς εξαφάνιση και θα σταματήσουν οι νέοι κυρίως να καλλιεργούν. Κι εμείς αγαπάμε τα ελαφάκια, όμως πρέπει να βρεθεί λύση”, υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Τέλος και ο κ. Βουκής σημείωσε ότι “το φαινόμενο να είναι στην πλατεία του χωριού στην Ίστριο και στα σοκάκια, όπως και στις αυλές των σπιτιών μας, που δεν έχει μείνει λουλούδι για λουλούδι, είναι μια πραγματικότητα. Σεβόμαστε το είδος, όμως θα πρέπει και οι παραγωγοί να βοηθηθούν και επιπλέον να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα στο νησί”, τόνισε σχετικά.

Νατάσα Παμπρή

(φωτογραφίες: Μαρία Γραμματικού)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα