Ε. Φτακλάκη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας

8 Μαρτίου 2022- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας και σε όλες τις γυναίκες του Κόσμου που βιώνουν τον πόλεμο, την κακοποίηση και κάθε μορφής βία.

Δήλωση της Ελευθερίας Φτακλάκη,
Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής/ μετα διδακτορική ερευνήτρια
Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ

Εμείς, οι γυναίκες που ζούμε με ασφάλεια και ειρήνη, που απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής, τη δημοκρατία, το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία στις επιλογές μας, όλες εμείς που νιώθουμε ευλογημένες για τη ζωή μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε για όλες τις ομόφυλες μας που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που βιώνουν τη βία του πολέμου, την προσφυγιά, την απώλεια δικών τους ανθρώπων!

Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες της Ουκρανίας που μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της χώρας τους, επιτείνεται η ευαλωτότητα τους καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ραγδαία.

Οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτές τις γυναίκες που στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως το να γεννήσουν τα παιδιά τους με ασφάλεια και υγιεινομική φροντίδα. Υπήρξαμε δυστυχώς θεατές γυναικών να γεννούν σε υπόγειους σταθμούς του μετρό και νεογέννητα να μεταφέρονται εσπευσμένα σε αυτοσχέδια καταφύγια βομβαρδισμού, καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις είναι απρόσιτες ή έχουν υποστεί ζημιές για να λειτουργήσουν.

Παρακολουθούμε καθημερινά γυναίκες αγκαλιά με τα παιδιά τους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω τους μια ολόκληρη ζωή.. Οφείλουμε ως Ευρωπαίες να ασκήσουμε πιέσεις προς τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων για να ληφθούν υποστηρικτικά μέτρα για τις γυναίκες- πρόσφυγες αυτού του πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου!

Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Η.Ε για τις καταγγελίες άσκησης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης από τους εισβολείς. Η κρίση και ο εκτοπισμός τις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας και κακοποίησης.
Σύμφωνα με μελέτη του UNFPA, εκατομμύρια άλλες γυναίκες και κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη σκιά των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια, η έμφυλη βία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που γνωρίζουν πολύ καλά. Σχεδόν το 75% των γυναικών στη χώρα ανέφεραν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και μία στις τρεις ανέφερε ότι έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία.
Οφείλουμε να αφιερώσουμε την Ημέρα της Γυναίκας 2022, στις Γυναίκες της Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους από έναν άδικο πόλεμο! Η σημερινή ημέρα ανήκει σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη που ζουν τον τρόμο του πολέμου, της βίας και της προσφυγιάς…

Με την ελπίδα και την ευχή να επικρατήσει, έστω και καθυστερημένα, η Ειρήνη στην Ουκρανία, σήμερα δεν πρέπει να γιορτάζουμε αλλά να προσευχόμαστε για αυτές τις γυναίκες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα