«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έναρξη των έργων ύδρευσης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου από το Φράγμα Γαδουρά

Γιώργος Χατζημάρκος: “Ξεκινάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε ούτε ημέρα, να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο πνοής. Η σκληρή δουλειά, με επιμονή και σχέδιο, πάντα αποδίδει”


Πολύ μεγάλη ημέρα για τη Ρόδο χαρακτήρισε τη σημερινή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Real Vοice, καθώς δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το πράσινο φως για την έναρξη των έργων ύδρευσης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου από το Φράγμα Γαδουρά και οι περιοχές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό μετά από πολυετή ταλαιπωρία.

“Ξεκινάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε ούτε ημέρα, να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο πνοής. Ενα έργο ζωής για κατοίκους και επισκέπτες. Η σκληρή δουλειά, με επιμονή και σχέδιο, πάντα αποδίδει” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω έργο σχεδιάζεται από τη δεκαετία του ‘9 και συγχρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σε Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της ΠΝΑΙ αναφέρονται τα εξής:

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του μπήκε ένα ακόμη μεγάλο έργο πνοής για το νησί της Ρόδου. Εντός του προσεχούς διαστήματος πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της αναδόχου εργοληπτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή της δεύτερης φάσης των έργων ύδρευσης του νησιού της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, μετά και την έγκριση του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, με την Πράξη 120/2022 το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από όπου ελέγχθηκε η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, δίνει το “πράσινο φως” στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή άμεσα της εργολαβικής σύμβασης με την εργοληπτική εταιρεία, “INTRAKAT” για την εκτέλεση του έργου «Έργα ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β΄ Φάση) – Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου και Αρχαγγέλου».

Το έργο αφορά στην ύδρευση Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου, μαζί με την κατασκευή νότιου υδραγωγείου και διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας του σημερινού υδραγωγείου στην θέση Χαράκι, από 60.000 σε 120.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.

Συγχρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά το ποσό των 2.800.000,00 ευρώ και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατά το ποσό των 20.000.000,00 ευρώ. Η συμβατική δαπάνη ανέρχεται σε 19.998.283,48 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).

Αξίζει να τονιστεί ότι είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σημειώνεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που μια Περιφέρεια διαθέτει πόρους για έργα ύδρευσης που δεν είναι στην αρμοδιότητά της.

Κατόπιν της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, δεδομένου ότι, κατά της Πράξης αυτής, βάσει του ισχύοντος νόμου, δεν προβλέπεται άσκηση προσφυγής ανάκλησης ενώπιον του Έβδομου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

“Η ημέρα που ολοκληρώνεται μια μακρά και επίπονη διαγωνιστική διαδικασία, όπως αυτή που αφορούσε το έργο της ύδρευσης της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, της Αρχαγγέλου και των Αφάντου, είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και αισιοδοξίας. Το έργο ελέγχθηκε απο το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο και μας έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ξεκινάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε ούτε ημέρα, να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο πνοής. Ένα έργο ζωής για κατοίκους και επισκέπτες. Η σκληρή δουλειά, με επιμονή και σχέδιο, πάντα αποδίδει. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου για την δουλειά που τιμά την θέση και τον ρόλο του οργανισμού μας”

Το έργο

Η ύδρευση των οικισμών της ν. Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά είναι ένα έργο – από τα μεγαλύτερα στο νησί της Ρόδου – που προωθείται ήδη από το 1970.

Η υλοποίησή του θα εξασφαλίσει την υδροδότηση των περιοχών Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου με επαρκές πόσιμο νερό άριστης ποιότητας από το Φράγμα του Γαδουρά και θα λύσει οριστικά, το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα υδροδότησης που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους και επισκέπτες τους, εξαιτίας του υποβιβασμού της στάθμης και της υφαλμύρηνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένης και της ταυτόχρονα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης σε πόσιμο νερό. Το έργο ύδρευσης σχεδιάστηκε με ορίζοντα το 2039, όπου εκτιμάται ότι η ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού του νησιού της Ρόδου περιλαμβανομένης και της ποσότητας για την ύδρευση των άνυδρων γειτονικών νησιών (Χάλκη, Σύμη, Καστελλόριζο κ.α.), θα προσεγγίσει τα 26,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο περιλαμβάνει:

Α. Τα έργα νότιου υδραγωγείου, τα οποία περιλαμβάνουν τον κύριο αγωγό και τους δευτερεύοντες κλάδους από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό Λαχανιά. Τα προβλεπόμενα έργα αφορούν την υδροδότηση της Δ.Ε. Λίνδου και των οικισμών Ασκληπιείου, Γενναδίου και Λαχανιάς της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Περιλαμβάνονται δίκτυα, δεξαμενές, φρεάτια διακοπής και ελέγχου και αντλιοστάσια.

Β. Τα έργα κεντρικού υδραγωγείου, τα οποία περιλαμβάνουν :

1. το υδραγωγείο Αρχαγγέλου. Τα σχετικά έργα αφορούν την τροφοδοσία των υφιστάμενων δεξαμενών Αγίων Θεοδώρων από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός Αρχαγγέλου. Το προτεινόμενο αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου προβλέπεται να κατασκευαστεί στον χώρο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού, δυτικά του Κτιρίου Ενέργειας. Ο αγωγός αναρρόφησης του αντλιοστασίου θα συνδεθεί με τον αγωγό του Νοτίου Υδραγωγείου. Το αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου τροφοδοτεί τον ομώνυμο οικισμό μέσω καταθλιπτικού αγωγού και

2. το υδραγωγείο Αφάντου. Τα σχετικά έργα περιλαμβάνουν τη δεξαμενή Αφάντου, τον αγωγό που την υδροδοτεί από τον κύριο αγωγό του κατασκευασμένου Κεντρικού Υδραγωγείου και το Αντλιοστάσιο Αφάντου για την υδροδότηση των υψηλών περιοχών του οικισμού. Από το Αντλιοστάσιο Αφάντου προβλέπεται καταθλιπιτικός αγωγός προς την υφιστάμενη Δεξαμενή Αγίου Λουκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα