Ν. Σαντορινιός: Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με μια γενναία ρύθμιση δόσεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με Ερώτηση 40 βουλευτών του, μεταξύ των οποίων και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται, με βάση την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα αλλά και την οικονομική ασφυξία που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αναζητούν τρόπους επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος διακανονισμού της εξόφλησης των ρυθμιζόμενων ασφαλιστικών οφειλών τους, ώστε να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη ανταπόκριση τους ως προς τις ασφαλιστικές οφειλές. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται άμεσα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων, και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, έστω και για ένα μήνα, έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών), τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών. Η ρύθμιση χρεών γίνεται σε 12 δόσεις με προσαύξηση τόκων και καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, επέρχεται απώλεια ρύθμισης και με το εάν καθυστερήσουν να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του διαμορφούμενου ποσού ο ασφαλισμένος οδηγείται άμεσα σε αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των κατασχέσεων ακόμη και για οφειλές μικροποσών. Σε συνέχεια μάλιστα της επανέναρξης της διαδικασίας των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, αναμένεται πλήθος υλοποίησης αυτών προς τους πολίτες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνουν πως η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε ενέργειες ώστε να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Επίσης, με δεδομένο ότι η είσπραξη των αγροτικών εισοδημάτων είναι εποχιακή και η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ότι επιχειρήσεις και αγρότες πνίγονται από τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εξαιτίας της πανδημίας και όχι μόνο, βίωσαν την κατ΄ επανάληψη απώλεια εισοδημάτων. Όλος ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και της αγροτιάς, αδυνατεί να να αποπληρώσει, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων. Χρειάζονται άμεσα και παρεμβατικά μέτρα ώστε να κρατηθούν οι παραπάνω κλάδοι της ζώσας Οικονομίας ζωντανοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα