Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Aegean Rebreath – Δίκτυο Μπλε Δήμων

Την Τετάρτη 23/02/2022 πραγματοποιήθηκε η δια ζώσης συνεδρίαση στην Αθήνα της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχή στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Aegean Rebreath – Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Ο Δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος παρευρέθηκε ως μέλος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, κατά την οποία
αναφέρθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και οι καλές πρακτικές για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα τα οποία κατέχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στην οικονομική ευημερία όλων μας καθώς προσφέρουν αγαθά, υπηρεσίες, τροφή, ενεργειακούς πόρους, ρυθμίζουν τα επίπεδα του κλιματικού συστήματος και διασφαλίζουν το εμπόριο και την συγκοινωνία των νησιωτικών περιοχών.
Στρατηγικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το όραμα για μια ακμάζουσα θαλάσσια οικονομία και οικολογική αειφορία η οποία αφορά τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα νησιά της χώρας μας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Β΄ Αντιπροέδρου, Δημάρχου Καλλιθέας κ Δημήτρη Κάρναβου και του Γ. Γ. Κ. Δημήτρη Καφαντάρη.
Περισσότεροι από 30 Δήμαρχοι νησιών και Δήμαρχοι Μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ενημερωθήκαμε από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη και τον Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο για όλα τα πεπραγμένα και το σχεδιασμό των αρμοδίων Υπουργείων για τη διαχείριση των θαλασσίων αποβλήτων και όπως ήταν αναμενόμενο αρκετός λόγος έγινε και για το τέλος ταφής, αλλά και τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα του κρίσιμου αυτού τομέα της αυτοδιοίκησης.
Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης που τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα των νησιών αναγνωρίζονται από την ΕΕ ως κορυφαία στην agenda πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου, ενώ υπογράμμισε τη θέληση της Κ.Ε.Δ.Ε να συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι κ.κ. Βαρελίδης και Γραφάκος παρουσίασαν τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξέφρασαν την άποψη πως το Δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος, με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.
Οι Δήμαρχοι αναφερθήκαμε στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα θαλάσσια απορρίμματα και την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχετικές προσπάθειες μας από την κεντρική διοίκηση.
Η Επιτροπή Νήσων αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση εισήγησης προς το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δίκτυο Μπλε Δήμων.
Παράλληλα αποφασίστηκε η προσχώρηση των Δήμων της Επιτροπής Νήσων στο Δίκτυο, ενώ προτάθηκε και η κατάθεση πρότασης για την απόκτηση νομικής οντότητας.
Επιπλέον αποφασίστηκε η συλλογή προτάσεων για τα 3 αρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίες θα κατατεθούν σε δια ζώσης συναντήσεις με τους αρμόδιους υφυπουργούς.
Ακολούθως στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. παρουσίασαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η υπό εκπόνηση Εμπειρογνωμοσύνη με θέμα «Νησιωτικότητα και Νέα Προγραμματική Περίοδος».
Για τη σύνταξη της εμπειρογνωμοσύνης η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θα συνεργαστεί, μέσω προγραμματικής σύμβασης, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα