Με τη χώρα να βρίσκεται, σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, σε αχαρτογράφητα νερά, με την οικονομία σε βαθιά δομική κρίση και την κοινωνία γονατισμένη, ο τουρισμός έγινε ο ώμος που πάνω του ακούμπησε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας την δύσκολη στιγμή της.
Τα νησιά μας, που είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού, έγιναν οι κινητήρες για να δουλέψουν οι μηχανές της οικονομίας. Δημιουργήθηκαν δημόσια έσοδα, δουλειές, εισοδήματα και τζίρους σε συναφείς κλάδους. Από τις κατασκευές και τη πληροφορική μέχρι το εμπόριο και την εστίαση. Ο τουρισμός μπήκε στην υπηρεσία της πρωτογενούς παραγωγής και έβαλε πλάτη για να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας και της τοποθέτησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες διεθνείς αγορές.
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στέλνουν κάθε καλοκαίρι μήνυμα στην ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η θετική ψυχολογία για τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία.
Χωρίς υπερβολή κάθε σεζόν τα νησιά μας υπηρετούν εθνικό στόχο. Και βγάζουνε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη!
Όμως την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο, με το που αρχίζει η σεζόν αρχίζουν και οι πυροβολισμοί σε βάρος των νησιών. Μερίδα του τύπου – και μάλιστα αυτού που θέλει να διεκδικεί για τον εαυτό του το ρόλο του σοβαρού και έγκριτου – επιχειρεί να παρουσιάσει τα νησιά ως τόπους ανομίας, εστιάζοντας και υπερμεγεθύνοντας συγκυριακά περιστατικά. Αναπαράγουν μια αδιανόητη γκρίνια για όλα. Για τα σκουπίδια, για το νερό, για τις μεταφορές, για τα πάντα. Τροφοδοτούν μια συζήτηση περί «υπερτουρισμού» λες και η απάντηση στην αυξημένη ζήτηση πρέπει να είναι ο περιορισμός της. Σκεφτείτε δηλαδή μια επιχείρηση που έχει ζήτηση για το προϊόν της και αντί να κοιτάξει πως θα ανταποκριθεί καλύτερα στην επιτυχία της να κάνει παύση στις μηχανές της και να πει θα πουλάω λιγότερο. Ο ανορθολογισμός στα άκρα δηλαδή.
Επιπλέον η θεωρία του υπερτουρισμού δεν επιβεβαιώνεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία. Όταν η Μαγιόρκα έχει την έκταση της Εύβοιας με 5 φορές τον πληθυσμό της και έχει όσες αφίξεις έχουν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο μαζί, τότε κάτι δεν καταλαβαίνουν σωστά όσοι επιμένουν στη λάθος συζήτηση και όχι στο πως θα αξιοποιήσουμε σωστά το momentum για να πετύχουμε περισσότερα.
Όπως επίσης και ο λαϊκισμός των «κινημάτων» της πετσέτας, της ομπρέλας, της ξαπλώστρας κλπ, οδήγησε στο να βλέπουμε φέτος παραλίες τσαντιρομαχαλάδες και σκουπιδότοπους, από τους κατά τα άλλα περιβαλλοντικά ευαίσθητους λουόμενους.
Κι όλες αυτές οι αιτιάσεις, αποσιωπούν τα τεράστια επιτεύγματα βιωσιμότητας στα νησιά μας που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως ως καλές πρακτικές. Η χθεσινή «άγονη γραμμή» είναι σήμερα η «πρώτη γραμμή» για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, βάζοντας τα νησιά μας στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με καινοτόμες πρακτικές που αλλάζουν τα δεδομένα της καθημερινότητα για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες: Rhodes.Co-Lab, e-Astypalaia, Τήλος: Just Go Zero, Χάλκη πρώτο GR-eco island της χώρας.
Προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί που το πατάς και όλα λύνονται. Αυτό όμως που υπάρχει ταυτόχρονα είναι η τεράστια συνεισφορά του τουρισμού των νησιών στα δημόσια έσοδα μιας χώρας, η οποία όσο κι αν θέλουμε να το ξεχνάμε έχει να αποπληρώσει ένα χρέος 400 δις.
ΥΓ: Τα νησιά είναι ευαίσθητος εθνικός χώρος. Και είναι παρήγορο το γεγονός ότι μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζει δημογραφική αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας που παρουσιάζουν συρρίκνωση. Κι αυτό δεν έγινε ούτε από τύχη, ούτε από σύμπτωση. Κατέστη εφικτό χάρη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου και τις ευκαιρίες που δίνει στις νέες γενιές. Ας το έχουν κι αυτό υπόψη όσοι αβασάνιστα σηκώνουν το περίστροφο της εύκολης κι ανέξοδης κριτικής από το κλιματιζόμενο γραφείο τους στην Αθήνα προκειμένου να πυροβολήσουν την ακριτική Ελλάδα του Αιγαίου.