Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μεταβολή ΦΠΑ καυσίμων, ζητά ο Γ. Πάππου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννη Μασούτη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων & τον Φορολογικό Συντελεστή στα Καύσιμα.

 

Θέμα: «Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μεταβολή ΦΠΑ καυσίμων.»

Αγαπητέ Φίλε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, σου μεταφέρω την αγωνία των 25.000 και πλέον επιχειρήσεων του νομού μας αλλά και των νοικοκυριών και των τοπικών κοινωνιών μας, για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις τιμές των καυσίμων, στον νησιωτικό μας χώρο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχετική επιστολή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, τοποθετηθήκαμε για το θέμα, κάνοντας σαφή αναφορά για το «ντόμινο» αυξήσεων σε αγαθά, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές. Τον Οκτώβριο του 2021, στα μεγαλύτερα νησιά της περιοχής (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος) η τιμή της απλής βενζίνης άγγιζε τα 2 €/λίτρο, ενώ στο Αγαθονήσι έφτανε τα 2,050€/λίτρο, στην Πάτμο τα 2,030 €/λίτρο. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στο νομό Δωδεκανήσου ήταν 1,905 € ενώ στο νομό Αττικής μόλις 1,727 & στο νομό Θεσσαλονίκης 1,721.

Σήμερα, 9 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της απλής αμόλυβδης στο νησί της Ρόδου αγγίζει τα 2,20 € / λίτρο, στο νησί της Κω, τα 2,25€/λίτρο, στο νησί της Καλύμνου, τα 2,34 €/λίτρο.

Θεωρούμε αναγκαία την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, δεδομένου ότι το ράλι στην διεθνή τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Λύσεις , όπως πλαφόν κέρδους στα καύσιμα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Με γνώμονα πάντα τη στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας και των επιχειρήσεων – μελών μας, προτείνουμε:

1)Την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα,

2)Την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή των καυσίμων από το 24% στο 13% για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι οι τιμές να επανέλθουν στο προ αυξήσεων επίπεδο.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αντιλαμβανόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλει σύσσωμη η Ελληνική μας Κυβέρνηση και η Ευρώπη.

Σε αυτή όμως την οικονομική συγκυρία, στη δοκιμαζόμενη και με πολλές ιδιαιτερότητες νησιωτική μας περιοχή, τα προαναφερθέντα αποτελούν ζητήματα επιβίωσης.

Τα καύσιμα δεν είναι είδος πολυτελείας. Αποτελούν βασικό αγαθό καθημερινής ανάγκης, μετακίνησης και ποιότητας ζωής.

Προσβλέπουμε στις παρεμβάσεις σας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Γεωργίου Πάππου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα