Μανώλης Μπεντενιώτης στον RV: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πόλος έλξης φοιτητών παγκοσμίως (audio)

Η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του EUC δίνει τη δυνατότητα σπουδών υψηλού επιπέδου σε παιδιά που κατοικούν σε νησιά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους, τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου

Στη Ρόδο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο  κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, Καθηγητής, πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας.

Με την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού  Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε στον RV και τη Ρένα Παυλάκη για το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κύπρου, από τα πρώτα που έρχονται στην Ελλάδα με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη του Mνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το EUC είναι ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης. Στο EUC λειτουργούν: η Σχολή Ιατρικής, η Σχολή Θετικών Επιστημών, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, η Σχολή Νομικής και η Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, η οποία όπως τόνισε δίνει τη δυνατότητα σπουδών υψηλού επιπέδου σε παιδιά που κατοικούν σε νησιά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους.

Σήμερα στην Κύπρο, η φοιτητική κοινότητα αριθμεί πέρα των 60.000 φοιτητών, από περισσότερες από 90 διαφορετικές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 59% της φοιτητικής κοινότητας αποτελείται από διεθνείς φοιτητές, κυρίως από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Ο κ. Μανώλης Μπεντενιώτης ανέφερε ότι το Ίδρυμα του αποτελεί «ένα περιφερειακό, αλλά διεθνούς αναγνώρισης Πανεπιστήμιο» και συμπλήρωσε ότι «ανήκει στον διεθνή Όμιλο Gallileo Global Education, που λειτουργεί σε 13 χώρες, 54 ακαδημαϊκά ιδρύματα με περίπου 91 φοιτητουπόλεις με πάνω από 170.000 φοιτητές». Σημείωσε δε οτι τα πτυχία του, μετά από διακρατική συμφωνία, αναγνωρίζονται αυτομάτως στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

Αναφερόμενος στην ακαδημαϊκή παρουσία του, ο κ. Μπεντενιώτης πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ) λειτουργεί παράρτημα Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μετά από τις διαδικασίες εγκρίσεων της Κυπριακής και της Γερμανικής Κυβέρνησης, επιβεβαιώνει αυτή τη διεθνή καταξίωση». Μάλιστα, στο διδακτικό προσωπικό του συμπεριλαμβλανονται και δύο καθηγητές κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Ειδικά για την Νομική του Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κύριος Μπεντενιώτης επεσήμανε ότι: «Είναι η τέταρτη, χρονολογικά, Νομική Σχολή κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου, μετά την πρώτη του ΕΚΠΑ, τη δεύτερη του ΑΠΘ και την τρίτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), πλην όμως έχει γίνει δεκτό ότι είναι η πλέον πρωτοποριακή, σε σχέση με τις σπουδές, την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υποχρεωτικότητα των παρουσιών, αλλά και την αναγκαιότητα παρακολούθησης συνεδριάσεων δικαστηρίων, όπως του Αρείου Πάγου, του Συμβούλιο της Επικρατείας, των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αλλά και την παρακολούθηση των εικονικών δικών, αλλά και την ενεργή συμμετοχή σε ενδιάμεσες του εξαμήνου επιστημονικές εργασίες».

Σύµφωνα µε τα μέχρι σήμερα δεδομένα,  το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, µελετά και τη δηµιουργία κοινωνικών σχολών, όπως Νοµικής και Ψυχολογίας.

Ακούστε εδώ τη συζήτηση με τον κ. Μπεντενιώτη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα