Η τριχομονάδωση ή τριχομονίαση, αν και είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρά τη μεγάλη εξάπλωσή της, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν την ύπαρξή της, κυρίως επειδή συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτή η λοίμωξη προκαλείται από το παράσιτο (πρωτόζωο) τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis) και επηρεάζει σχεδόν 156 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Στις γυναίκες, το μικρόβιο εντοπίζεται στον τράχηλο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ενώ στους άνδρες κυρίως στην ουρήθρα και τον προστάτη. Όταν δεν περνά «αθόρυβα», τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, συχνουρία ή επώδυνη ούρηση και δύσοσμες εκκρίσεις με κίτρινο χρώματα. Πέρα από τη σεξουαλική επαφή, η μετάδοση της τριχομονάδας μπορεί να γίνει από πετσέτες, εσώρουχα και άλλα αντικείμενα σε υγρό περιβάλλον.
Η τριχομονάδωση και οι τρέχουσες θεραπείες
Η τριχομονάδωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από HIV και επιπλοκές κατά τoν τοκετό στις εγκύους. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία με το φάρμακο μετρονιδαζόλη είναι η επικρατούσα επιλογή. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Δρ. Patty Kissinger, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, «περισσότεροι από το 10% των ατόμων που ακολουθούν τη συνιστώμενη θεραπεία εξακολουθούν να έχουν τη λοίμωξη. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο. Χρειαζόμαστε καλύτερες επιλογές»
Η καινοτόμος έρευνα και το νέο φάρμακο
Σε μια νέα ερευνητική πρωτοβουλία, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Tulane έχουν ξεκινήσει μια μελέτη πέντε ετών, χρηματοδοτούμενη με 9,2 εκατ. δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στη δοκιμή ενός νέου φαρμάκου, της σεκνιδαζόλης (secnidazole), και συγκρίνει την αποτελεσματικότητά της με αυτή της παραδοσιακής θεραπείας με μετρονιδαζόλη.
Η Δρ. Kissinger επισημαίνει τα πλεονεκτήματα του νέου φαρμάκου: «Το σημαντικό πλεονέκτημα της σεκνιδαζόλης είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση, κάτι που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αποτυχίας της θεραπείας λόγω παραλείψεων ή επανεμφάνισης της λοίμωξης. Η ανάγκη για λιγότερες δόσεις κάνει τη θεραπεία πιο πρακτική και αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ανάρρωσης».
Παρά τη μακροχρόνια χρήση της μετρονιδαζόλης, τα ποσοστά αποτυχίας παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, και αυτό οφείλεται συχνά σε παράγοντες όπως η ατελής λήψη της θεραπείας ή η επανεμφάνιση της λοίμωξης λόγω μη θεραπευμένων συντρόφων. Η Δρ. Kissinger αναγνωρίζει τις δυσκολίες που συνδέονται με τη θεραπεία: «Η μελέτη μας ελπίζει να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και εύκολη λύση για την τριχομονάδωση, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική φροντίδα».
Η νέα μελέτη περιλαμβάνει 1.200 συμμετέχοντες από τις πολιτείες Λουιζιάνα, Αλαμπάμα και Φλόριντα και είναι η πρώτη που συγκρίνει τη σεκνιδαζόλη με τη μετρονιδαζόλη, ενώ περιλαμβάνει και άνδρες στην ομάδα συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι η σεκνιδαζόλη είναι πιο αποτελεσματική και ευκολότερη στη χρήση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχομονάδωσης. Οι ελπίδες είναι μεγάλες και η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της τριχομονάδωσης, δίνοντας νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ygeiamou.gr