Μ. Κατρίνης στον Real Voice: Αναγκαία η ειρηνευτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στον Real Voice και στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” με τον Τέρη Χατζηϊωάννου. Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι υποτιμήθηκε σε ένα βαθμό η ρητορική του Πούτιν που διακατέχεται από μεγαλοϊδεατισμό, καθώς όλοι ήλπιζαν ή ευελπιστούσαν ότι δε θα γινόταν το μοιραίο.

Αναλυτικά ο κ. Κατρίνης τόνισε: “Έχουμε μια εισβολή σε μια χώρα. Μιλάμε ξεκάθαρα για ρωσική εισβολή. Υπάρχει ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα πρώτα αντανακλαστικά και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν ήταν όσο ηχηρά και δυναμικά θα έπρεπε. Βλέπουμε σε δεύτερη φάση να υπάρχει μια αυστηροποίηση των κυρώσεων και το λέω αυτό εκ του αποτελέσματος γιατί δεν απέτρεψαν τον κ. Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία και να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση και αυτό συνεπάγεται μια σύγκρουση η οποία μαίνεται και τώρα που μιλάμε και παρά το γεγονός ότι έχουν προσδιοριστεί συζητήσεις για την εξεύρεση μιας λύσης. Εύχομαι και ελπίζω η σημερινή συζήτηση να οδηγήσει στην εξεύρεση μιας λύσης, η οποία θα επαναφέρει την ειρήνη και την ομαλότητα στην Ουκρανία και γενικότερα στην περιοχή που γειτνιάζει με την Ρωσία.

Νομίζω ότι υποτιμήθηκε σε ένα βαθμό η όλη ρητορική της Ρωσίας το προηγούμενο διάστημα παρά το γεγονός ότι για πάρα πολλές ημέρες μετέφερε εξοπλισμό και στρατιώτες στην περίμετρο της Ουκρανίας. Όλοι εκτιμούσαν, ήλπιζαν ότι δεν θα γίνει το μοιραίο και δεν θα υπάρξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά θεωρώ ότι έγκαιροι παρατηρητές και διπλωματικοί αναλυτές μπορούσαν να διαβλέψουν ότι η προειδοποίηση θα γινόταν πράξη, μια πράξη που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι μια αποσπασματική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας αλλά εντάσσεται σε μια ιστορικότερη αναθεωρητική στρατηγική που ίσως ο Πρόεδρος Πούτιν διακατέχεται από μεγαλοϊδεατισμό και μια προσπάθεια αναβίωσης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Αυτοκρατορίας”.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και την το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων, με την κοινωνία να έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ακρίβεια, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Η ακρίβεια προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής. Κάποιοι στη χώρα με ευκολία έλεγαν ότι είναι παρωδικό φαινόμενο και θα έχει λήξει μέχρι τα Χριστούγεννα, κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σας θυμίζω τον Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ έλεγε ότι με την επιδότηση των εννέα ευρώ Κ W/H απορροφά το σύνολο της αύξησης της ενέργειας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όχι του ΠΑΣΟΚ αλλά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων αναλυτών της αγοράς υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι ακρίβειας που έχει εσωτερική αιτιολογία και όχι εξωτερική προέλευση γιατί αν δει κάποιος προσεκτικά τα ποσοστά ανατιμήσεων σε προϊόντα στο Super Market στην καθημερινότητα τα οποία είναι εγχώριας παραγωγής δεν θα μπορούσε με τόση μεγάλη ευκολία να την δικαιολογήσει λόγω της ενεργειακής ακρίβειας από το εξωτερικό.

Βεβαίως, η ακρίβεια είναι εισαγόμενη στην ενέργεια αυτό δεν είναι ουδέτερο, δεν είναι αθώο, η Ελλάδα σήμερα είναι η μόνη χώρα στην οποία το σύνολο της χονδρεμπορικής αύξησης στην τιμή ρεύματος περνάει στον καταναλωτή, είναι η μόνη χώρα στην οποία είχε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο κατά 30% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρχε μείωση. Υπάρχει λοιπόν μια ενεργειακή οικονομία της Ελλάδας που είναι πλήρως εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο και αυτό βεβαίως έχει συγκεκριμένες αφετηρίες και πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση στην Ουκρανία και η απειλή της Ρωσίας προς την Ε.Ε. θα έχει άμεσες συνέπειες σε μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα