Κάλεσμα του Δημάρχου Καλύμνου μέσω του Real Voice για από κοινού ανθρωπιστική βοήθεια από όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην Ουκρανία

Ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης συμπαραστεκόμενος στο πλευρό των κατοίκων της Μαριούπολης, λόγω των δεσμών που υπάρχουν από το 1998 μεταξύ των δύο Δήμων, της Καλύμνου και της ουκρανικής πόλης που είναι αδελφοποιημένοι, θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, οικογένειες του νησιού να φιλοξενήσουν για όσο χρόνο απαιτηθεί παιδιά από τη δοκιμαζόμενη πόλη.

Παράλληλα μέσω του Real Voice ο κ. Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση και στα άλλα νησιά της περιοχής μας να συνδράμουν σε αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Καλύμνου, ώστε από κοινού να συγκεντρωθεί φαρμακευτικό υλικό και ότι άλλο χρειασθεί για να σταλεί συντονισμένα η βοήθεια στην Ουκρανία. Μάλιστα αυτό θα εισηγηθεί εγγράφως σήμερα και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Διακομιχάλης τόνισε ότι ήρθε η ώρα όλα τα πολιτικά κόμματά μας να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετικότητα που επιδεικνύει έναντι της χώρας μας.

“Η κα Μαρία Θεοδωρίδου είχε ιδρύσει ένα σωματείο διεθνών σχέσεων για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Μία γυναίκα με ιδιαίτερες ευαισθησίες, μορφωμένη και από το 1998 ιδιαίτερα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία τα καλοκαίρια ήταν στο νησί παιδιά τα οποία ήταν φοιτητές και ήθελαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και γινόντουσαν σεμινάρια όλο το καλοκαίρι με δασκάλους εθελοντές.

Με αφορμή αυτό το δεδομένο και αυτή η εντυπωσιακή διαδικασία και προσπάθεια εκ μέρους της, είχε ως αφετηρία το κέντρο ελληνιστικών σπουδών στη Μαριούπολη. Σε επίπεδο Πανεπιστημιακό εκεί λειτουργεί ένα κέντρο το οποίο είχα την ξεχωριστή τιμή να επισκεφτώ και να στηρίξουμε ως Δήμος και οικονομικά το κέντρο το 1998, τότε μέσω του Πρύτανη, ο οποίος κατέβηκε και στην Κάλυμνο και όταν πήγαμε στη Μαριούπολη στα πλαίσια της αδελφοποίησης είχα μιλήσει και στο πανεπιστήμιο όταν ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια η οποία απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εδώ στην Κάλυμνο δεν είχε μόνο παιδιά από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και από τη Χιλή, τη νότια Ιταλία, απ΄όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην αδελφοποίηση το 1998.

Όταν πήγα εκεί επισκέφτηκα με την αντιπροσωπεία μου και το χωριό στο οποίο σκοτώθηκαν οι 10 ομογενείς. Ήταν εντυπωσιακό κύριε Χατζηιωάννου αυτό το οποίο βιώσαμε όλα τα σπίτια να είναι βαμμένα άσπρα και γύρω-γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες να έχουν γύρω-γύρω γαλανό, που συμβόλιζε την ελληνική σημαία. Αισθάνονται ιδιαίτερα Έλληνες και τη διάλεκτο που μιλούν είναι αρχαία Βυζαντινή γλώσσα. Πάει κανείς και συγκινείται εκεί. Εγώ που είχα την τύχη τότε να ηγηθώ της αντιπροσωπείας, να πάω να υπογράψω το πρωτόκολλο συνεργασίας και της αδελφοποίησης. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ήταν τότε και Σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι Ελλάδα και παρακολουθώντας αυτές τις μέρες αυτά τα θλιβερά γεγονότα, τι να πει κανείς θλίβεται”.

Ο κ. Διακομιχάλης ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για χθες αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και προγραμματίσθηκε σήμερα στις 7 μ.μ.

“Θα εισηγηθώ να στηριχθεί μία προσπάθεια -πάντα μέσα από τα κανάλια του υπουργείου Εσωτερικών και του Ερυθρού Σταυρού- να μαζέψουμε φαρμακευτικό υλικό και κάνω έκκληση και μέσω του ραδιοφώνου σας από τα άλλα νησιά όποιος θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Ευχαρίστως προκειμένου να πάει μία ενιαία βοήθεια και ως Δωδεκάνησα, ως Νότιο Αιγαίο να στείλουμε και το δικό μας μήνυμα γιατί πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει εδώ πλέον ήρθε η ώρα όλη η ελληνική Πολιτεία όλα τα πολιτικά κόμματα να αναδείξουν το θέμα και να απαιτήσουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από το ΝΑΤΟ επιτέλους να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Βλέπετε στην Ουκρανία με τα γεγονότα αυτά, οι κυρώσεις πέφτουν στη Ρωσία. Τώρα τα ψέματα τελειώνουν. Εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υπόθεση της Κύπρου. Πρέπει επιτέλους όλος ο πολιτικός κόσμος να αφήσει τα μισόλογα, να αφήσει την πολιτική του κατευνασμού και να πετύχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία θα βλέπετε και αυτή την ώρα διάλεξε το δρόμο να ισορροπεί με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα