Ηλίας Τσέρκης στον RV: Με έναν μαγνητικό τομογράφο, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, έχει μείνει το νησί (audio)

Στο 100% συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί της Ρόδου - Χωρίς Μικροβιολόγους, Ακτινολόγους, Κυτταρολόγους από τις 8 Μαΐου

Μόνο με έναν μαγνητικό τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και με περιορισμένη λειτουργία έχει μείνει το νησί, όπως δήλωσε στον Real Voice και τη Ρένα Παυλάκη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Στην περιοχή μας τα Διαγνωστικά Εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί (8 διαγνωστικά και 34 μικροβιολογικά εργαστήρια) συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις με συμμετοχή στο 100%,διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων.

Οι γιατροί εναντιώνονται στην αποστραγγιστική πολιτική που -όπως λένε εφαρμόζεται από το 2012 και μέχρι σήμερα – από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και η οποία περικόπτει το 60% των εισοδημάτων τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους σε μαρασμό και κλείσιμο.

“Αυτό το δυσβάσταχτο μέτρο που έχουμε υποστεί για 10 χρόνια πρέπει να λάβει τέλος”, σημείωσε ο κ. Τσέρκης. “Θέλουμε συμπαραστάτες και τους βουλευτές Δωδεκανήσου, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Ρόδου”, είπε επιπροσθέτως ο Πρόεδρος του ΙΣΡ για να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην έχει τοποθετηθεί δημόσια μέχρι σήμερα επί του θέματος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα τα κλείσουμε μόνοι μας πριν μας τα κλείσουν αυτοί με τις πολιτικές τους», τόνισε ο κ. Τσέρκης”, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών Ιατρών (Ακτινολόγων, Μικροβιολόγων) και τις πρακτικές των μνημονιακών πολιτικών που έμειναν…

Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου στις 13:00 στην Αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης και εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου τονίζει:

Δεν διεκδικούμε αυξήσεις (που θα έπρεπε), αλλά τα δεδουλευμένα μας.
Ας σταματήσει επιτέλους η υφαρπαγή των δεδουλευμένων των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, που υπερβαίνει το 60% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών, με συνέπειες:
•τη ζημιογόνο λειτουργία των ιατρείων τους,
•τη δυσχέρεια κάλυψης των εξόδων τους (πληρωμές προσωπικού, προμηθευτών αναλώσιμων υλικών, λογαριασμών κτλ.)
• έως και την αδυναμία συνταξιοδότησής τους.
Ποιος θα εργαζόταν με περικοπές 50 – 60 % και για 12 συναπτά έτη;
Μέχρι πότε ο εμπαιγμός;
Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θέτουμε ως στόχους τόσο τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος της υγείας των νησιωτών μας.
Για συμβεί αυτό θα πρέπει να καταργηθεί το clawback.
Θα παλέψουμε με κάθε κόστος και όσο χρειαστεί.

Οι Εργαστηριακοί Ιατροί όλης της χώρας έχουν κλείσει τα ιατρεία τους από τις 8 Μαΐου  διότι εδώ και μια δεκαετία δεν πληρώνονται τις εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει, τονίζει ο ΙΣΡ. Και προσθέτει:
Κάθε μήνα το κράτος διαθέτει ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων το οποίο προορίζεται για τις εργαστηριακές εξετάσεις των Ασφαλισμένων του.
Οι κλινικοί ιατροί που συνταγογραφούν τις εξετάσεις για τους ασφαλισμένους, ΔΕΝ ενημερώνονται για το όριο χρημάτων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τον εκάστοτε μήνα, οπότε και συνταγογραφούν απεριόριστα.
Οι ασφαλισμένοι, πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους, ενώ ο εργαστηριακός ιατρός εκτελεί όλες τις αναγραφόμενες στο παραπεμπτικό εξετάσεις. Στον επόμενο μήνα που γίνεται η εκκαθάριση του προηγούμενου, ο ΕΟΠΥΥ αντί να πληρώσει το σύνολο των εξετάσεων πληρώνει περίπου το 50% διότι δεν επαρκούν τα οικονομικά του ταμείου (των 9.000.000 ασφαλισμένων).
Μάλιστα οι περισσότερες εξετάσεις έχουν κοστολογηθεί το έτος 1991 ! & επιπρόσθετα έχουν εισαχθεί εξετάσεις υψηλού κόστους χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
ΖΗΤΟΥΜΕ
➢ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή έστω μείωση του CLAWBACK στο 5 %
➢ Εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων.
➢ Περικοπή όλων των τεχνητών χρεών.
➢ Αύξηση προϋπολογισμού Ε.Ο.Π.Υ. Υ.
ΟΧΙ
➢Στην υποκοστολόγηση των εξετάσεων.
➢Στις περικοπές δεδουλευμένων.

Κλειστά και αυτή την εβδομάδα

Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα Διαγνωστικά Κέντρα αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (85%) τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Τις κινητοποιήσεις καλύπτει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των γιατρών απέναντι στην απειλή του ΕΟΠΥΥ ότι θα διακόψει τις συμβάσεις των Διαγνωστικών Κέντρων που δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, λόγω κινητοποιήσεων.

“Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει”, σημειώνει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ επί 12 χρόνια καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας τους υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.

“Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους!”, τονίζουν οι γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα