Η βιωσιμότητα είναι ο νέος πατριωτισμός

Η αξία της προετοιμασίας για τη συνάντηση με το μέλλον που πάντα έρχεται γρηγορότερα απ’ όσο πιστεύουμε, έχει αναδειχθεί με σαφήνεια από τη λαϊκή σοφία: «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Ας κάνουμε ένα νοητικό ταξίδι στο μέλλον. Πώς θέλουμε να μοιάζουν τα νησιά μας το 2030; Και πολύ περισσότερο το 2040. Πώς θα το πετύχουμε; Ποιο είναι το σχέδιο και οι στόχοι του; Ποιους πόρους και ποιο δυναμικό πρέπει να κινητοποιήσουμε; Πώς θα συνδυαστούν η ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής απειλής με την αυθεντικότητα του τρόπου ζωής; Πώς μπορεί να αποτελεί κρίσιμο συντελεστή ήπιας ισχύος της πατρίδας μας η εικόνα των νησιών μας; Και εν τέλει, σε μια τόσο εθνικά ευαίσθητη περιοχή πώς διασφαλίζεται η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη στο αύριο; Ποια είναι η εγγύηση για να κυματίζει περήφανα η γαλανόλευκη;

Τις απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον η καθαρή ματιά και το αίσθημα της ευθύνης. Η συγκέντρωση στον στόχο είναι η δύναμη της εποχής μας και όχι οι «επαναστάσεις χωρίς αιτία». Δύναμη είναι η σύνθεση όχι η αντίθεση. Δύναμη είναι η συνεργασία, όχι η περιχαράκωση και η στρατοπεδοποίηση.

Σε μια μεταβατική συγκυρία προς μια νέα εποχή, η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη στρατηγική αμηχανία και την αβεβαιότητα όλων των «παικτών», το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε μπροστά, με τα μάτια και τα μυαλά ανοιχτά.

Η Ρόδος το πετυχαίνει και κάνει τη διαφορά. Με διορατικότητα και τόλμη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έχει μια καθαρή εικόνα για το βιώσιμο μέλλον των νησιών και ψηφίδα – ψηφίδα τη συνθέτει και την κάνει ορατή και πραγματική. Έτσι, η 28η Μαρτίου 2024  είναι μια μέρα ορόσημο για τη σύγχρονη Ρόδο. Με μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα – με το συμβολισμό της εθνικής σημασίας του εγχειρήματος- ξεκινάει το δημιουργικό ταξίδι του «Rhodes Co-Lab»  με προορισμό να γίνει η Ρόδος ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της, η Ρόδος δεν έχει κερδίσει τέτοιας έκτασης ενδιαφέρον για το μέλλον της. Από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μια πλειάδα συναρμόδιων υπουργών μέχρι το παγκόσμιο μέγεθος της TUI. Με την ενεργή συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων του νησιού.

Ο ηγέτης δεν ακολουθεί, οδηγεί. Ανοίγει δρόμους που δεν έχουν πατηθεί και διαμορφώνει πρώτος με το παράδειγμά του μια νέα πραγματικότητα. Γι’  αυτό και το παράδειγμα βιωσιμότητας που θα δημιουργήσει η Ρόδος έχει παγκόσμια σημασία καθώς χαράζει το δρόμο σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο. Αυτό, πέραν όλων των άλλων, είναι κι ένα μεγάλο πατριωτικό διακύβευμα. Διότι θα είναι η εγγύηση για διατηρήσιμη ανάπτυξη με συνοχή, με ταυτότητα, με περιβαλλοντική αειφορία και δημογραφική άνθιση.

Η μεγάλη στιγμή για το μέλλον είναι τώρα. Από το ακριτικό Αιγαίο, το μήνυμα είναι ηχηρό και καθαρό: Η βιωσιμότητα είναι ο νέος πατριωτισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα