Η βιώσιμη ανάπτυξη περνάει από το … στομάχι

Μέρες Απολογισμού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παρουσίαση του τι έγινε τη χρονιά που πέρασε ανά θεματικό τομέα δραστηριότητας, σε μια διαδικασία ανοιχτής λογοδοσίας προς τους πολίτες όπως επιβάλλει η θεσμική ευθύνη μιας σύγχρονης περιφερειακής διακυβέρνησης. Κι αν τα τεχνικά έργα,  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,  είναι προφανή και ορατά – τουλάχιστον για όσους δεν φορούν μικροπολιτικές παρωπίδες – υπάρχουν θεματικές δράσεις που είναι πιο «άυλες» αλλά εξίσου σημαντικές με έργα όπως αυτά, για παράδειγμα, της οδοποιίας ή του ηλεκτροφωτισμού. Δράσεις που με το δικό τους τρόπο ανοίγουν νέους δρόμους για την τοπική ανάπτυξη και φέρνουν στο φως καινούργιες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Με μια ματιά: Συμμετοχές παραγωγών του Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Περιφέρειας σε 36 φεστιβάλ γαστρονομίας, 30 γαστρονομικές εκδηλώσεις, 6 μεγάλες διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις μόνο για το 2022.  Μεταξύ αυτών κορυφαίες διοργανώσεις όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2022, η FOODEXPO, η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Sial στο Παρίσι αλλά και η συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό European Young ChefAward 2022, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας τον Νοέμβριο του 2022, όπου η νεαρή σεφ-εκπρόσωπος του Νοτίου Αιγαίου, Κατερίνα Γονιδάκη κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος διέγνωσε σωστά και έγκαιρα τις παγκόσμιες τάσεις. Έτσι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέβηκε στο κύμα της διασύνδεσης του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και η γαστρονομία ήρθε να προστεθεί ως ένα ασύγκριτο «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα νησιά μας.  Το 2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε τη διάκριση της πρώτης ελληνικής «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» κι όπως δείχνει ο απολογισμός του 2022 συνεχίζει το ίδιο δυναμικά να αναδεικνύει τον γαστρονομικό πολιτισμό της και τα μοναδικά προϊόντα της.

Η γαστρονομία δημιούργησε μια διπλή ευκαιρία. Αφενός εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν κάθε νησιού με τη μοναδικότητα της παράδοσής του κι αφετέρου γίνεται όχημα εξωστρέφειας προς νέες αγορές για την τοπική παραγωγή. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για την αξία των συνεργειών μεταξύ τομέων και κλάδων της οικονομίας. Δείχνει το δρόμο προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα εστιάζει στην παραγωγή, αξιοποιώντας τον πλούτο του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος των νησιών.

Αλλά και ακόμη πιο πέρα, δημιουργεί μια νέα κουλτούρα σταδιοδρομίας ειδικά για τους νέους νησιώτες. Νέοι ταλαντούχοι σεφ αναδεικνύονται και γίνονται πρεσβευτές αυτού του πλούτου των γεύσεων και των παραδόσεων, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους με μεράκι και αγάπη για προϊόντα του τόπου μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που Ρόδος και Τήλος θα έχουν τρεις «εκπροσώπους» στο νέο κύκλο του Masterchef.

Ούτε είναι τυχαίο που αυτή η δυναμική ξαναδένει τους νέους με τη γη του νησιού τους. Τέσσερις μαθητές από το 1ο Λύκειο Καλύμνου,  μέσα από τον θεσμό του Junior Achievement Greece και τον Διαγωνισμό της Εικονικής Επιχείρησης, δημιουργούν την εικονική τους επιχείρηση «Poseidon’s Humus» με  τον καινοτόμο στόχο να παράγουν λίπασμα από τα φύκια που συγκεντρώνονται στις παραλίες του νησιού, συμβάλλοντας έτσι στην αειφορία και τη βιωσιμότητα του τόπου τους. Είναι οι μελλοντικοί gamechangers όπως προβλήθηκαν και σε σχετική εκπομπή της ΕΡΤ 2 που εντυπωσιάζουν με τις καινοτόμες ιδέες τους και δημιουργούν τη ρεαλιστική αισιοδοξία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα και τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Μικρές και μεγάλες νίκες, εθνικές και διεθνείς επιτυχίες, λειτουργούν σωρευτικά και σύμφωνα με το νόμο της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα δημιουργούνται οι προυποθέσεις ενός αναπτυξιακού “big bang” με πρόσημο βιωσιμότητας και πολιτισμού.

Λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Μπορεί. Σίγουρα όχι μόνον ο έρωτας όμως. Όπως κι αν το δει κανείς, μεταφορικά ή κυριολεκτικά, η βιώσιμη ανάπτυξη για τα νησιά περνάει από το … στομάχι.

Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου συναρπαστική. Τον Απρίλιο του 2023 θα διεξαχθεί στην Κω ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 2023, όπου θα διαγωνισθούν δώρα τροφίμων και χειροτεχνίες σχετικές με τρόφιμα από όλες τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Περιφέρειες Γαστρονομίας.

Για τον σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης καλεί με ανοικτή πρόσκληση μικρούς και μεσαίους παραγωγούς από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να δηλώσουν συμμετοχή, ώστε να γίνει η πρόκριση των προϊόντων εκείνων που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια στον διεθνή διαγωνισμό.

Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή της αλλά και τη φιλοξενία του «World Food Gift Challenge» είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς, μικρούς και μεσαίους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και να αναδείξει τις ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο, αξιοποιώντας τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα, που θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την τάση των επισκεπτών για αναζήτηση της αυθεντικότητας, της μοναδικότητας και βιώσιμων προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό πέρυσι, το Νότιο Αιγαίο απέσπασε διάκριση με το βιολογικό μέλι Σερίφου της οικογένειας Ρώτα.

Η Γαστρονομία δεν είναι απλά μια λέξη για το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι ποιότητα, τοπικότητα, αυθεντικότητα. Είναι κι ένα αφήγημα. Γεύση ιστορίας και πολιτισμού, στο καθαρό φως του ήλιου και νοτισμένη από την αλμύρα της θάλασσας. Με κάθε νησί να έχει τη δική του γαστρονομική αφήγηση και ταυτότητα ως υπερπολύτιμη αποσκευή στο δρόμο προς το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα