Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι προκλήσεων και ευκαιριών

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις συναντούν τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες. Αυτή η περίοδος θα κρίνει αν η χώρα θα καταφέρει να αναδυθεί ισχυρότερη ή αν θα παραμείνει δέσμια των προβλημάτων της.

Οικονομία: Ανάπτυξη ή Ανασφάλεια;

Η οικονομία μας δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά παραμένει εύθραυστη. Η ανεργία μπορεί να μειώνεται, αλλά για τους νέους παραμένει ένας εφιάλτης που δεν λέει να τελειώσει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές οι “αόρατες ηρωίδες” της οικονομίας, αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον δύσκολο, με χρέη από τα προηγούμενα έτη και με υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το ζητούμενο είναι ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Σίγουρα, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ωστόσο, αν δεν διαχειριστούμε σωστά αυτούς τους πόρους, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί, όπως συνέβη δυστυχώς με χρηματοδοτικά προγράμματα προηγούμενων περιόδων που δεν άφησαν το αποτύπωμα που θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε στρατηγική, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα – χωρίς αυτά, το όνειρο της βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης θα παραμείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Κοινωνία: Η Ανισότητα σε Πρώτο Πλάνο

Οι κοινωνικές ανισότητες είναι το “αόρατο τέρας” που κατατρώει την κοινωνική συνοχή. Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση των ενοικίων και οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε ποιοτική υγεία και εκπαίδευση δημιουργούν ένα τοξικό κοκτέιλ δυσαρέσκειας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει με διάφορα μέτρα ανακούφισης, αλλά η αίσθηση είναι ότι “το τρένο της κοινωνικής δικαιοσύνης” έχει μείνει στάσιμο. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Γεωπολιτική: Ρευστότητα και εντάσεις

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια “γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη”. Οι σχέσεις με την Τουρκία μπορεί σήμερα να μην είναι τεταμένες αλλά χωρίς  να λείπουν κατά περιόδους οι προκλήσεις. Η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην άμυνα και τη διπλωματία, διατηρώντας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αλλά και προωθώντας τον διάλογο. Η συνεχής επένδυση σε αμυντικό εξοπλισμό είναι αναγκαία, αλλά δημιουργεί επιπλέον οικονομικές πιέσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι “ο φρουρός της Ευρώπης” χωρίς τη στήριξη των εταίρων και συμμάχων της και η ενεργός συμμετοχή σε μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα  είναι ζωτικής σημασίας.

Μεταρρυθμίσεις: Το κλειδί για το μέλλον

Το βαθύ κράτος αντιστέκεται. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται συνεχώς, με πρόσφατο παράδειγμα τους εφοριακούς στη Χαλκίδα.  Εκ των πραγμάτων, οι μεταρρυθμίσεις είναι το “ιερό δισκοπότηρο” για μια σύγχρονη και ευημερούσα Ελλάδα. Η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προώθηση της καινοτομίας είναι οι πυλώνες μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Η ψηφιακή μετάβαση και η ενίσχυση των υποδομών μπορούν να μεταμορφώσουν τη χώρα.

Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει “ο φάρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία είναι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν με σωστές αποφάσεις, στον σωστό χρόνο. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά το ίδιο και οι ευκαιρίες. Είναι η στιγμή που το σχέδιο και η αποφασιστικότητα θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα μια Ελλάδα που απλά επιβιώνει και μια Ελλάδα που ακμάζει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα