40
Οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούν στο τραπέζι στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.
Καθησυχαστικός ήταν μιλώντας στον Real Voice ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια σε αυτά τα είδη στην αγορά, ενώ ήταν πρόσκαιρο φαινόμενο η έλλειψη που παρατηρήθηκε στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.
“Πράγματι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού σχετικά με την διαθεσιμότητα ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, υπάρχει πλήρης επάρκεια αγαθών στην αγορά και δεν πρόκειται να ξεμείνουμε από κάποια προϊόντα. Οι όποιες ελλείψεις είχαν παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες της κρίσης και αφορούσαν στοχευμένα προϊόντα όπως το ηλιέλαιο το οποίο ξέρουμε ότι κατά 30% το προμηθευόμαστε από Ουκρανία, είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς πρόσκαιρο και δεν πρόκειται να ακολουθηθεί διότι θα αλλάξουν οι προμηθεύτριες χώρες σχετικά με αυτό το προϊόν και θα φροντίσουμε όλοι μας να έχουμε την απαραίτητη ποσότητα ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε το σύνολο της αγοράς. Αν εμφανισθεί καταναλωτής και αντί για 2 πακέτα, θέλει να πάρει 20 πακέτα θα δημιουργηθεί μία τεχνητή έλλειψη, γιατί και τα καταστήματα δεν έχουν ανεξάντλητες ποσότητες στις αποθήκες τους.
Δεν έχει να κάνει όμως με τις ποσότητες οι οποίες υπάρχουν διαθέσιμες για το σύνολο της αγοράς. Εχει πράγματι ακολουθηθεί αυτό το μοντέλο πρέπει να αποφευχθεί να αποφευχθούν προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν και τα ζήσαμε πρόσφατα με την έναρξη της πανδημίας όπου οι καταναλωτές είχαν μπει σε έναν φρενήρη ρυθμό αγοράς προϊόντων που δεν τα είχαν ανάγκη. Οπότε παρουσιαζόταν έλλειψη για μία εβδομάδα μέχρι να αντικατασταθούν οι ποσότητες στα ράφια των καταστημάτων.
Δεν υπάρχει όμως κανένα απολύτως πρόβλημα διαθεσιμότητας προϊόντων και μάλιστα πρώτης ανάγκης στα καταστήματα. Αυτό το οποίο έχουμε να συστήσουμε στους καταναλωτές ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι να προβαίνουν στις αγορές ποσοτήτων οι οποίες ποσότητες καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες κι όχι να στοκάρουν ποσότητες για τους επόμενους 1,2,3 μήνες”.
Για τις ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων, ο κ. Πάππου τόνισε ότι “παρατηρείται μία υπερβολική αύξηση της τάξεως του 15% στο μαλακό σιτάρι, στο λευκό αλεύρι στα οποία οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι εισαγωγής. Η χώρα μας ως παραγωγός χώρα έχει πολύ μεγάλα αποθέματα στο λεγόμενο σκληρό σιτάρι τα μαύρα σιτηρά, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει και ανάγκη του λευκού του μαλακού σιταριού το οποίο είναι η πρώτη ύλη η οποία χρειάζεται ούτως ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε το λεγόμενο λευκό ψωμί ή τα λεγόμενα παραγόμενα προιόντα όπως είναι τα μπισκότα. Επίσης έχει παρουσιαστεί μία αύξηση τιμών στα σιτηρά το γνωρίζει όλη η αγορά, στα καλαμπόκια τα οποία χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί μία μικρή αύξηση ειδικά στις τιμές των πουλερικών. Θεωρούμε όμως ότι αυτό πρόκειται να εξομαλυνθεί μέσα στον επόμενο μήνα ή τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, είναι κάτι παροδικό, δεν χρειάζεται πανικός”.