Δ. Καραγεωργόπουλος: Καθημερινές οι καταγγελίες και στη ΓΣΕΕ για τις συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Ρόδου (ΗΧ)

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας καταγράφηκαν στον χθεσινό αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας”, και ειδικότερα στο χώρο των ΚΑΕ και των security με την παρουσία συνδικαλιστικών στελεχών, του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

της Νατάσας Παμπρή

«Σε πολλές εταιρίες οι επιθεωρητές και τα στελέχη κατέγραψαν παράνομη εργασία δεκάδων εργαζομένων με εξαντλητικά δωδεκάωρα χωρίς ρεπό, βάρδιες χωρίς διακοπή, με χαρακτηριστική την περίπτωση εργαζόμενου που είχε να πάρει ρεπό από τον περασμένο Απρίλιο», κάνοντας λόγο για εργασιακή γαλέρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολλές οι εταιρίες και οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο με κοινό σημείο την παραβατικότητα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι καθημερινές οι καταγγελίες εργαζομένων που φθάνουν στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΡ για εργασιακές συνθήκες του περασμένου αιώνα.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η Ένωση” και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, στον Real Voice 99.5:

“Τα αεροδρόμια της χώρας είναι οικοσυστήματα μέσα στα οποία απασχολούνται δεκάδες ειδικότητες, πολλές διαφορετικές εταιρίες και εργοδότες, αλλά τους ενώνει όλους αυτούς ένα κοινό στοιχείο. Το γεγονός ότι υπάρχει μία τάση μέσα στα αεροδρόμια να υπάρχει έντονη παραβατικότητα, να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε εξαντλητικά δωδεκάωρα, χωρίς να παίρνουνε ρεπό, με βάρδιες συνεχείς, να μην υπάρχει διακοπή σε βάρδια 11ωρη, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ξεκουράζεται ειδικά τους θερινούς μήνες και ειδικά την περίοδο από Μάιο έως και Οκτώβριο.

Εκεί οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων –και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι εργαζόμενοι που μας το καταγγέλλουν, έρχονται σε διάφορους Συλλόγους, πηγαίνουν στα επιχειρησιακά Σωματεία, πηγαίνουν στα τοπικά Εργατικά Κέντρα, στα κλαδικά Σωματεία- και μας καταγγέλλουν τις συνθήκες αυτές. Ειδικά για το αεροδρόμιο της Ρόδου, υπήρχαν έντονες καταγγελίες καθημερινά.

Εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η Ένωση” αλλά και ως Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, δεχόμουν οχλήσεις και από το Εργατικό Κέντρο ότι σωρηδόν εργαζόμενοι του αεροδρομίου, είτε επικοινωνούσαν και έπαιρναν τηλέφωνο, είτε προσέρχονταν στο ΕΚΡ και έκαναν καταγγελίες για αυτές τις συνθήκες. Είχαμε ζητήσει από τις αρχές και κρούαμε τον κώδωνα στις εποπτικές αρχές ότι εκεί υπάρχει ένα άβατο στο αεροδρόμιο. Επιθεωρητές μας εκμυστηρεύονταν ότι πήγαιναν για ελέγχους και υπήρχε μία καθυστέρηση στην είσοδο τους μέσα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους γιατί έλεγαν ότι επειδή είναι αεροδρόμιο, θα πρέπει να πάρουν ειδική άδεια.

Ο έλεγχος είναι αιφνιδιαστικός ή δεν είναι, γιατί αν είναι έλεγχος στον οποίο έχουν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων οι εργοδότες και οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, χάνεται το στοιχείο του ελέγχου και πλέον είναι προετοιμασμένοι ειδικά για την ημέρα εκείνη και ενδεχομένως να μην είναι και τα ευρήματα αυτά τα οποία θα περιμέναμε και δεν θα αποτυπώνεται σωστά η κατάσταση η οποία επικρατεί σε αυτό το χώρο.

Χθες έγινε ένας έλεγχος, εμείς περιμένουμε το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτό που εμείς είδαμε ιδίοις όμμασι είναι ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δούλευαν κάτω από τις συνθήκες αυτές με 12ωρα, χωρίς ρεπό, μάλιστα ένας εργαζόμενος πλησίασε τον κ Εγγλέζο και του εκμυστηρεύτηκε ότι είχε να πάρει ρεπό από τον περασμένο Απρίλιο, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Καραγεωργόπουλος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα