Τρίτη 8 Οκτωβρίου, 2024

99.5

LIVE

Απόλυτος πρωταγωνιστής κι εφέτος το Πάσχα, η Πάτμος

Έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα είναι η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης ή η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και προσκυνητών για το κατανυκτικό Πάσχα, ειδικά με την τελετή του Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου γίνεται η αναπαράσταση και την παρακολουθεί όλο το νησί, σε μία σπάνια πνευματική ατμόσφαιρα.

Της Νατάσας Παμπρή

Πρόκειται για την αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στην πλατεία Ξάνθου, όπου ο ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως έκανε ο Ιησούς στους μαθητές Του.

Η Πάτμος διαχρονικά είναι στους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς της χώρας μας, αφού ξεχωρίζει για τα ήθη και έθιμα, την κατάνυξη στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου κι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ορθοδοξία και ως εκ τούτου αυτονόητα συγκεντρώνει τα “βλέμματα πάνω της”.

“Υπάρχει πραγματικά μία διάθεση του κόσμου να επισκεφτεί το νησί μας και το Πάσχα και υπάρχει κινητικότητα, βέβαια όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο ξέρετε επηρεάζουν την ψυχολογία των τουριστών, όμως δεν βλέπω να έχει τόσο πολύ επηρεαστεί στο κομμάτι το δικό μας για το Πάσχα. Η Πάτμος φοράει τα γιορτινά της ούτως ή άλλως, η Ανοιξη την ομορφαίνει ακόμα περισσότερο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε κάποια έργα ώστε να τους υποδεχτούμε το συντομότερο δυνατόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, δήλωσε στον Real Voice και την εκπομπή των Τέρη Χατζηιωάννου και Γιάννη Μηνατσή, ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες.

Επιπλέον ο Δήμαρχος του νησιού αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που έχει προκύψει και ταλανίζει τους κατοίκους της Πάτμου, των Αρκιών και των παρακείμενων νησίδων, λέγοντας αναλυτικά τα εξής:

“Αναδεικνύουμε τον παραλογισμό του ανάλγητου Δημοσίου που τόσα χρόνια κάνεις δεν κατάφερε το αυτονόητο, δηλαδή να σταματήσει τα κύματα αγωγών κατά ιδιωτών στα ακριτικά μας νησιά και αυτό που είπα στο συνέδριο είναι ότι αντί να υπάρχει πραγματικά ένας Εθνικός σχεδιασμός για αυτά τα νησιά, για τον εποικισμό αυτών των νησιών βλέποντας και την ρητορική του γείτονά μας, αντί να υπάρξει λοιπόν εθνικός σχεδιασμός για τον εποικισμό τους, βλέπουμε το Ελληνικό Δημόσιο να λεηλατεί αυτά τα νησιά με αγωγές και να προσπαθεί να αποδείξει ο κάθε κάτοικος αυτού που τόσα χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του και είναι ένας πραγματικός ήρωας για την Ελλάδα να προσπαθεί να αποδείξει ότι το σπίτι είναι δικό του και το οικόπεδό του το ίδιο. Υπάρχουν πολλά νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό το κομμάτι και δεν απορρέει από πουθενά η κυριότητά τους σε αυτά τα νησιά αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω σήμερα τα νομικά επιχειρήματα αλλά είναι παραλογισμός να προσπαθούν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων που κατοικούν εκεί”.

Επιπλέον ο κ. Πέντες αναφέρθηκε και στη μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής νερού στο Μαράθι, που εγκαταστάθηκε σε συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

“Ο δήμος Πάτμου με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο πρόσφατα εγκαταστήσαμε και θα εγκαινιάσουμε το επόμενο διάστημα την αφαλάτωση παραγωγής νερού στο Μαράθι ενώ εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση παλεύουμε να δώσουμε κίνητρα να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά, κάποιος άλλος μηχανισμός που λέγεται κράτος, δεν μπορεί να καταλάβει και να αποκτήσει τα αντανακλαστικά ώστε να προστατεύσει αυτούς τους κατοίκους και να τους δώσει κίνητρα να μείνουν εκεί, ίσα-ίσα προσπαθεί να τους κάνει να θέλουν να φύγουν. Αυτό είναι ένα θέμα που ξεκινά το 2010 και είναι εκατοντάδες οι αγωγές που έχουν γίνει και σε επίπεδο ιδιωτών αλλά και σε επίπεδο Δήμου. Δεν μπορώ να ξέρω τον αριθμό είναι πάρα πολλές πάντως. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο δήμο Πάτμου εστάλη μία αγωγή την οποία την κερδίσαμε αλλά κόστισε για το δήμο 20.000 ευρώ αυτή η διαδικασία, φανταστείτε ένας απλός δημότης μας ο οποίος προσπαθεί να τα βγάλει με τη σύνταξη του πέρα και να μπορέσει να πάρει και τα φάρμακα του γιατί είναι ηλικιωμένος να πρέπει να βρει τέτοια χρήματα, τέτοια ποσά γιατί θα θέλει και ένα πολύ ειδικό δικηγόρο για τέτοια ζητήματα ώστε να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα