Καστελλόριζο: Τον Σεπτέμβρη τα θυρανοίξια του Άη Γιώργη του Σαντραπέ, μετά από 120 χρόνια!

Μετά την αποπεράτωση και ανακαίνιση του ναού του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο ακριτικό μας Καστελλόριζο, ένα εντυπωσιακό, λόγω μεγέθους, αλλά και τεχνοτροπίας εκκλησιαστικό μνημείο, τα θυρανοίξια του ναού θα πραγματοποιηθούν, μετά από έναν και πλέον αιώνα, τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον Real Voice ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος.

Όπως τόνισε θα γίνει σχετική εκδήλωση όπου θα κληθούν να παραστούν όλοι όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση κι επαναλειτουργία της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κτήριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί. Ο ναός κτίστηκε το 1902 με δωρεά από τον ευεργέτη Λουκά Σαντραπέ, Καστελλοριζιό που κατοικούσε στην Αίγυπτο, ο οποίος όμως απεβίωσε χωρίς να προλάβει να τον ολοκληρώσει. Έναν αιώνα μετά κάποιοι άλλοι δωρητές ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η σύζυγός του Μαρίνα, ανέλαβαν την αποπεράτωσή του. Ο ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτήριο και μάλιστα η πρόσοψή του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού.

Για τις εργασίες στον ναό, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε δηλώσει:

«Έστεκε εκεί ημιτελής και μας θύμιζε την υποχρέωση, 120 χρόνια, από το 1902.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, στο Καστελλόριζο, αποκαθίσταται πλήρως χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον δύο υπέροχων ανθρώπων, του Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας. Ο ναός κτίστηκε το 1902 από τον Καστελλοριζιό της Αιγύπτου Λουκά Σαντραπέ. Ο θάνατος του Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, οδήγησε στο να μείνει ημιτελές αυτό το μοναδικό μνημείο. Με εργασία και δαπάνη του Αθανασίου Μαρτίνου, σύντομα ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ θα κοσμήσει το Καστελλόριζο με την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική του αξία, παράλληλα με την λειτουργική του αξιοποίηση ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου. Είναι πολύ μικρά τα λόγια για να εκφράσουμε τα αισθήματα μας στην οικογένεια Μαρτίνου, για αυτή τη μοναδική δωρεά, για την αγάπη τους και το υπέροχο έργο που εκτελούν, αποδεικνύοντας ότι η προσφορά στην πατρίδα παραμένει συστατικό συνοχής και εθνικής ταυτότητας».

Νατάσα Παμπρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα