Υδραυλικοί, κουρείς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν έσοδα… ψίχουλα στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών

Τρόπους για να περιορίσουν το προνόμιο των ελευθέρων επαγγελματιών να «αυξομειώνουν» τα κέρδη τους, ώστε να μην φορολογούνται κατά το δοκούν, αλλά και να μην καθίστανται μαζικά δικαιούχοι κοινωνικών παροχών ή βοηθημάτων που προορίζονται για τους πραγματικά πτωχούς (τέκνων, βρεφονηπιακοί, έκτακτα επιδόματα “pass” κλπ), αναζητούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι, είτε με ελέγχους ή κίνητρα για αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, είτε μέσω αναμόρφωσης των κριτηρίων για παροχή επιδομάτων, να αναγκαστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες «υψηλού ρίσκου» να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Η αρχή ήδη έγινε για το νέο Επίδομα Θέρμανσης που θα δοθεί φέτος: από το υπουργείο Οικονομικών ετέθη για πρώτη φορά και πρόσθετο κριτήριο τζίρου, με όριο έως 80.000 ευρώ ετησίως, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο λόγος είναι ότι -κατά μέσον όρο- οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά κέρδη, χαμηλότερα από τον βασικό μισθό των 780 ευρώ που δίνουν στους υπαλλήλους τους, ή ακόμα και από αυτό ακόμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200-420 ευρώ το μήνα!

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν κάθε χρόνο εισοδήματα (κέρδη) για τα οποία, αν τα έβγαζαν σαν μισθωτοί ή συνταξιούχοι, θα έμεναν πλήρως αφορολόγητοι.

Υδραυλικοί και κουρείς δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα

Σε σύγκριση με τους μισθοσυντήρητους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πέρυσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί στη χώρα μας δήλωσαν πως είχαν ετήσια κέρδη 8.793 ευρώ που αντιστοιχεί σε όσα παίρνει ένας μισθωτός των 628 ευρώ το μήνα (σε 14 καταβολές), οι υδραυλικοί 7.617 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχούν σε μισθωτό που ζει με 544 ευρώ το μήνα, ενώ οι κουρείς δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 2.803 ευρώ που αντιστοιχεί σε… μισθό ύψους 200 ευρώ το μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ θα αποκλείονται αυτομάτως από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

newmoney

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα