Ξεπουλούν τα χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού πολέμου

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα έχει οδηγήσει πολίτες να προμηθευτούν χάπια ιωδίου. Εκτός από την αύξηση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία.

«Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί κάποιος αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα» δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο MEGA.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου» τονίζει ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας.

Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Έλλειψη και σε άλλες χώρες

Όπως είπε στο Reuters ο Nikolay Kostov, πρόεδρος της ένωσης φαρμακείων της Βουλγαρίας, οι φαρμακοποιοί πούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε έναν χρόνο.

Τεράστια αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε και στην Πολωνία, ενώ παρόμοιες ενδείξεις παρουσιάζονται σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές απέχουν περισσότερο από την Ουκρανία.

Στο Βέλγιο, περίπου 30.000 πολίτες πήραν χάπια ιωδίου, τα οποία κανονικά προσφέρονται δωρεάν από τα φαρμακεία, σύμφωνα με τους Brussels Times.

Το ιώδιο, που χορηγείται σε χάπι ή σε σιρόπι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεσε σε ραδιενέργεια. Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει από κάτι, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να πάρει κάποιος ιώδιο, καθώς και ότι αυτό δεν θα βοηθούσε στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου. «Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη χαπιών ιωδίου» έγραψε στο Twitter το Federal Agency for Nuclear Control. «Να παίρνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

Η Dana Drabova, επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας έγραψε επίσης στο Twitter: «Πολλοί ρωτάτε για τα χάπια ιωδίου. Σαν προστασία από τη ραδιενέργεια όταν (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι βασικά άχρηστα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα