Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 2023

99.5

LIVE

Women Act: «Σπάει τις αλυσίδες» αναδεικνύοντας τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

Πώς βιώνουν οι γυναίκες την εργασιακή τους κατάσταση; Ποια η γνώμη τους για την επαγγελματική τους εξέλιξη και ποια εμπόδια κλείνονται να αντιμετωπίσουν; Στην πρώτη πανελλαδική έρευνα με στόχο την ανάδειξη των εμποδίων που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στην αρχή της επαγγελματικής της πορείας, η Women Act καλεί τις γυναίκες έως 50 ετών να απαντήσουν σε ένα πλήρες και σύντομο ερωτηματολόγιο για την αγορά εργασίας και τις προοπτικές της ανέλιξής τους.

«Θέλουμε όλες οι γυναίκες από την Αθήνα και την Περιφέρεια να μιλήσουν και να νιώσουν ότι τις ακούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων στο mononews.gr, η κα. Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και συνιδρύτρια του οργανισμού Women Act.

Αν πάρεις κάποια θέση που θέλεις, προφανώς είναι πολύ καλό. Αν δεν την πάρεις όμως, είναι επίσης καλό να μπορείς να σκεφτείς πέρα από αυτή τη θέση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια τα οποία δεν είχες φανταστεί ότι θα επηρέαζαν τη δουλειά σου.

Πρέπει να συζητήσουμε για το τι συμβαίνει ειλικρινά. Αυτό συνδέεται απόλυτα με ό,τι πρεσβεύουμε, δένει και με την έρευνα που κάνουμε τώρα, αλλά και με ό,τι θέλουμε να συνεχίσουμε. Θέλουμε οι γυναίκες να έρχονται στη Women Act και να θεωρούν ότι καταλαβαίνουμε τι περνoύν σε όλα τα επίπεδα», εξηγεί η κα. Ζαννή.

Η έρευνα της Women Act

Η Women Act μέσα από ένα πλήρες ερωτηματολόγιο πολλαπλών απαντήσεων –στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η επιλογή της άρνησης απάντησης σε κάποια ερώτηση– προσεγγίζει ουσιαστικά το φαινόμενο του «σπασμένου σκαλοπατιού» ή αλλιώς «broken rung», που περιγράφει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στα πρώτα σκαλιά της ανόδου τους στη διοικητική ιεραρχία, στην προαγωγή τους δηλαδή σε θέσεις manager.

Η έρευνα σχεδιάστηκε από τη Women Act με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φρίντιχ Νάουμαν για την Ελευθερία (FNF), υλοποιείται από την εταιρεία RASS, ενώ αποτελεί το πρώτο στάδιο του project “Break the Chain”, το οποίο περιλαμβάνει και πολλές άλλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

«Θέλουμε να δούμε πρώτα τα συμπεράσματα της έρευνας και στη συνέχεια να τα δημοσιοποιήσουμε, καθώς και να μιλήσουμε για αυτά σε εκδηλώσεις. Η έρευνα δεν είναι μόνο μία δράση. Θα δημιουργήσουμε δράσεις πάνω στα συμπεράσματά της. Όταν μιλάμε για δημόσια σφαίρα, πολύ συχνά ο κόσμος επικεντρώνεται στο θέμα της πολιτικής. Αυτή τη φορά θα είναι όλα τα επαγγελματικά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει μία γυναίκα», υπογραμμίζει η κα. Ζαννή.

Το κίνημα me too ανέδειξε μερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στο εργασιακό της περιβάλλον, όπως είναι και το bullying. Πώς πρέπει να αντιδράσει;

Άρα, αν μιλήσουμε για το me too και κατά πόσο έχει έρθει στην Ελλάδα, αυτό που θα αντιληφθούμε αμέσως είναι ότι δεν έχει έρθει ολιστικά. Ωστόσο, δίνει μια ώθηση στις γυναίκες να βγουν για να μιλήσουν ώστε αν είσαι σε μία θέση και αισθάνεσαι ότι ο ανώτερός σου προσπαθεί να σε βάλει σε μία διαδικασία να ανταλλάξεις κάποιου είδους σχέση μαζί του με την άνοδό σου, αυτό δε θα είναι κάτι το οποίο θα περάσει έτσι. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσεις.

Προφανώς θα πεις ότι είναι ένα εμπόδιο. Περιμένουμε όμως να δούμε και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, όπου υπάρχει σχετικά ερώτηση για αυτό το θέμα».

Women Candidates

Παράλληλα, με την έρευνα τρέχουν και άλλες δράσεις της Women Act όπως το πρόγραμμα Women Candidates, μία πλατφόρμα για την υποστήριξη των γυναικών που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 300 γυναίκες και όλα τα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί διατίθενται online, για όσους/-ες θέλουν να τα παρακολουθήσουν.

Πολύ συχνά βλέπουμε γυναίκες που κατέβηκαν μία φορά, να μας λένε ότι ήταν τόσο τραυματική εμπειρία, που δεν ξανακατέβηκαν. Πιστεύουμε ότι οι αυτοδιοικητικές θα είναι ένα πολύ καλό βήμα για κάποιες γυναίκες να πρωτοξεκινήσουν. Θέλουμε να δούμε γυναίκες που ξεκινούν, αλλά και όλες όσες θέλουν να συνεχίσουν να θέτουν υποψηφιότητας και βεβαίως να τις δούμε να εκλέγονται».

Η Women Act πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά στην ενδυνάμωση της παρουσίας των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, σπάζοντας τις αλυσίδες που δημιουργούν στερεότυπα, προκαταλήψεις και πολύ περισσότερα μία πλαστή εικόνα ιδιοτήτων γύρω από μία γυναικεία παρουσία.

Γιατί, η γυναίκα μάνα μπορεί να συνδυάσει την ιδιότητα της γυναίκας καριέρας και πολύ περισσότερο τη γυναίκα που έχει όνειρα και τα διεκδικεί.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στην έρευνα της Women Act, πατώντας ΕΔΩ .

Πηγή:mononews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα