Βραχυχρόνια μίσθωση: Ερχονται μεγάλες ανατροπές

Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα

Από το 2024 αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τη διαμόρφωση κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα.  Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στις σχετικές διατάξεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με βάση και τις παρατηρήσεις που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και μέχρι το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

 

Με βάσει τα όσα έχει δηλώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, από το 2024, οι αλλαγές δεν αφορούν περιπτώσεις που κάποιος έχει δύο ακίνητα που τα διαθέτει μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για να μπορέσει όμως ένας ιδιοκτήτης να πάρει αριθμό για το τρίτο ακίνητο θα πρέπει να ανοίξει βιβλία στο MYDATA και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ. Δηλαδή θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους διαθέτουν 3 ή και περισσότερα ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση.

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, από 1.1.2024:

  • Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
  • Καταργείται ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.

Η παλιά και η νέα κλίμακα έχουν ως εξής:

Κατηγορία Ποσό ανά ημέρα σήμερα Νέα Τιμή Αύξηση
1-2 αστέρων 0,50 € 1,50 € 1,00 €
3 αστέρων 1,50 € 3,00 € 1,50 €
4 αστέρων 3,00 € 7,00 € 4,00 €
5 αστέρων 4,00 € 10,00 € 6,00 €
Ενοικιαζόμενα δωμάτια 0,50 € 1,50 € 1,00 €
Τουριστικές κατοικίες 0,00 € 10,00 € 10,00
Βραχυχρόνια μίσθωση 0,00 € 1,50 € 1,50 €

To τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.

Τα πρόστιμα

Εκτός από τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας, αυστηροποιούνται και τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στα 5.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Επίσης, τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

Στην περίπτωση που  διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η άμεση επίδραση των βραχυπρόσθεσμων μισθώσεων στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 3,44 δις. ευρώ ή στο 1,65% στο ΑΕΠ το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις τουριστικές υπηρεσίες σημειώνοντας το 2022 για οκτώ συνεχόμενους μήνες διανυκτερεύσεις (μηνιαία) άνω του 1 εκατομμυρίου.

naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα