Τρίστομο Καρπάθου: Ένας κρυμμένος θησαυρός… αποκαλύπτεται μέσω drone (βίντεο)

Ένα ακόμη εξαιρετικό αφιέρωμα για την Κάρπαθο, δημιούργησε ο φωτογράφος Γιάννης Νταής.

Αυτή την φορά το διάρκειας οκτώ λεπτών «φιλμάκι» που δημιούργησε με πλάνα από drone, αφορά το Τρίστομο που ανήκει διοικητικά στην Κοινότητα Ολύμπου.

Είναι προσβάσιμο κυρίως από την θάλασσα, με βάρκες και καΐκια που προσεγγίζουν τον όρμο της περιοχής ή με πεζοπορία τουλάχιστον δύο ωρών μέσω μονοπατιού από το χωριό της Αυλώνας, που βρίσκεται έξω από την Όλυμπο.

Το Τρίστομο σε ταξιδεύει σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και επικοινωνία με τον έξω κόσμο και το βράδυ βρίσκεται υπό το φως των αστεριών!

Πρόκειται για περιοχή που αποτελούσε το φυσικό λιμάνι της αρχαίας πόλης της Βρουκούντας. Βρίσκεται απέναντι από το νησάκι της Σαρίας, όπου κατοικούνταν κυρίως από βοσκούς.

Έτσι αρκετοί από αυτούς περνούσαν απέναντι για να καλλιεργήσουν στάχυα και στη συνέχεια για να θερίσουν. Ήταν ένας ακόμη τρόπος για να ζήσουν τις οικογένειές τους στην βόρεια Κάρπαθο, σε μια περιοχή δηλαδή απομακρυσμένη, εν πολλοίς άγονη και με πολλές βραχώδεις εκτάσεις. Το Τρίστομο στο παρελθόν είχε και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την αλιεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην διάρκεια της Ιταλοκρατίας το Τρίστομο είχε αποκτήσει ζωή, καθώς εκεί είχε δημιουργηθεί το αρχηγείο της Ιταλικής αστυνομίας, λόγω της στρατηγικής σημασίας του. Στον απάνεμο όρμο του άραζαν οι φρεγάτες και τα θαλάσσια περιπολικά των Ιταλών. Εκεί στεγάζονταν επίσης και οι φυλακές – κρατητήρια.

Το εγκαταλελειμμένο πλέον ιταλικό κτήριο του Τριστόμου, είναι ορατό στα πλάνα του Γιάννη Νταή στο βάθος του λιμανιού (σ.σ. μακρόστενο πετρόχτιστο χωρίς σκεπή).

Σε κοντινή περιοχή βρίσκεται το μοναστήρι του Άη Γιάννη της Βρουκούντας, όπου στις 28 – 29 Αυγούστου φιλοξενείται κάθε χρόνο ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια της Καρπάθου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα