Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης μετά τις φωτιές του Ιουλίου Τα στοιχεία που φέρνουν αισιοδοξία

Το στοίχημα της γρήγορης επανόδου στην κανονικότητα μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών σε δημοφιλείς προορισμούς όπως στη Ρόδο και την Κέρκυρα έχει βάλει τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός τουρισμός.

Μπαίνοντας  στον Αύγουστο την καρδιά του καλοκαιριού όλοι ευελπιστούν και εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα οι ανησυχίες και προβληματισμοί που προκάλεσαν  οι μεγάλες πυρκαγιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, θα «σβήσουν» πολύ σύντομα και οι βορειοευρωπαίοι τουρίστες θα επιστρέψουν στα θέρετρα της Μεσογείου με την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης να είναι άμεση.

Ο στόχος

Ο ποσοτικός στόχος είναι να επισκεφθούν τον Αύγουστο τη χώρα μας πάνω από 5.865.800 ταξιδιώτες, όσο ήταν οι διεθνείς αφίξεις τον ίδιο μήνα το 2022, και να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019 που είχαν ανέλθει στους 6.762.000 ταξιδιώτες.

Παράλληλα βέβαια εκτός των ποσοτικών στόχων οι μεγάλες πυρκαγιές έχουν ανοίξει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για  τον αναγκαίο σχεδιασμό και την  διαχείριση ζητημάτων βιωσιμότητας και αειφορίας του ελληνικού τουρισμού σε καθεστώς κλιματικής αλλαγής.

Σύγκρουση Βορρά – Νότου

Η συζήτηση αυτή αφορά όλη τη Νότια Ευρώπη όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τύπου κυρίως βροειοευρωπαϊκών χωρών που εμμέσως πλην σαφώς θέτουν θέματα επικινδυνότητας για όσους πολίτες των χωρών αυτών εξακολουθούν να έλκονται από τις γαλάζιες παραλίες του νότου. Μια νέα εκδοχή της σύγκρουσης Βορρά -Νότου είναι προ των πυλών. Ενδεικτικό και το παρ΄ολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες όταν ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έγραψε στο Twitter ότι «είναι εντυπωσιακό αυτό το κύμα καύσωνα. Αν συνεχίσουμε έτσι, μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν μέλλον αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον Νότο της Ευρώπης. Τέλος εποχής».

Για να απαντήσει ελαφρώς ειρωνικά η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Ντανιέλα Σαντακέ: «Ευχαριστώ τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επέλεξε για τις διακοπές του την Ιταλία, που άλλωστε ήταν πάντα ο πιο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για τους συμπατριώτες του. Ασφαλώς θα χαρούμε να τον φιλοξενήσουμε και στο μέλλον».

Πιο καυστικός ο σύντροφος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι του συνέστησε αν δεν του αρέσει η Ιταλία να κάτσει σπίτι του.

Οι tour operators

Πάντως οι ευρωπαίοι τουρίστες λίγη σημασία φαίνεται να δίνουν σε όλα αυτά και επιστρέφουν στις πληγείσες περιοχές όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις μεγάλων tour operators.

Ο Όμιλος Nordic Leisure Travel Group με πρόσφατη ανακοίνωση του σημειώνει ότι δεν προβαίνει σε καμία ακύρωση για τη Ρόδο: «Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας όπως το είχαμε σχεδιάσει. Δεν έχουμε ακυρώσει τίποτα απολύτως και δε θα ακυρώσουμε τίποτα», ανέφεραν στελέχη του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τα μέσα ενημέρωσης στη Σκανδιναβία που έδιναν μια εικόνα η φωτιά αφορούσε όλο το νησί.

Επίσης η TUI France ανακοίνωσε ότι μετά την προσωρινή διακοπή όλων των αναχωρήσεων για τη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών στο νησί, συνεχίζει τώρα τις διακοπές της στη Ρόδο. «Η TUI France είναι σε θέση να εγγυηθεί την πλήρη υπόσχεσή της προς τους πελάτες της. Οι παραθεριστές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον προορισμό τους επωφελούνται πλήρως από το πρόγραμμα ψυχαγωγίας του Club Marmara Doreta Beach και οι εκδρομές που αναχωρούν από το ξενοδοχείο είναι ανοικτές, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών με πλοίο».

Επίσης ανακοίνωσε επανέναρξη αναχωρήσεων προς τη Βόρεια Ρόδο από χθες Σάββατο 29 Ιουλίου και σήμερα Κυριακή 30 Ιουλίου, με «τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών να επιβεβαιώνει την επιθυμία τους να διατηρήσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο», αναφέρει ο tour operator.

Και άλλοι όμως ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως γράφει ο τύπος της Ρόδου έχουν επιλέξει να διατηρήσουν τις διαμονές των πελατών τους για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Βορρά. Οι Mondial Tourisme, Héliades και ÔVoyages συνέχισαν να υποδέχονται τους πελάτες τους στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι αεροπορικές εταιρίες

Και οι αεροπορικές εταιρείες διατήρησαν τις πτήσεις τους προς τη Ρόδο.

Η Jet2 ανακοίνωσε ότι οι πελάτες που ταξιδεύουν στη βόρεια Ρόδο από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου μπορούν να γνωρίζουν ότι τα ξενοδοχεία, οι βίλες και τα θέρετρα θα λειτουργούν κανονικά. Στη συνέχεια παραθέτει ένα κατάλογο θέρετρων που λειτουργούν κανονικά, σημειώνοντας ότι έχει ακυρώσει μέχρι και την Κυριακή 13 Αυγούστου σε δυο περιοχές το Γεννάδι και το Κιοτάρι

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από/προς τη Ρόδο εκτελούνται σήμερα κανονικά και δεν επηρεάζονται από τις δασικές πυρκαγιές. Οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Ρόδο θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα δεχτούμε προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Τις πτήσεις της συνεχίζει κανονικά και η EasyJet , ενώ όπως σημειώνει εύστοχα ο διεθνής τύπος το αεροδρόμιο της Ρόδου δεν έκλεισε ούτε μια στιγμή.

Καμπάνια ενημέρωσης

Όπως έχει γράψει ο ot.gr, to Υπουργείο Τουρισμού, ο EOΤ σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σχεδιάζουν άμεσα μέτρα με στόχο την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την πραγματική κατάσταση στο νησί της Ρόδου.

Η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη δήλωσε στον ot.gr ο κ. Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης ξενοδόχος της Ρόδου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ. Η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης είναι θέμα λίγων εβδομάδων εκτιμά και προσθέτει ότι στο τέλος η σεζόν θα κλείσει στα περυσινά επίπεδα.

ot,gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα