Τουρισμός: Ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από επτά αμερικανικά αεροδρόμια

Αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει για φέτος οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, με την πρώτη πτήση, της Delta, να πραγματοποιείται χθες 8 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη σεζόν. Οι πτήσεις αυτές έχουν δρομολογηθεί διότι τόσο οι εταιρείες όσο και φορείς του τουρισμού περιμένουν και αριθμό-ρεκόρ Αμερικανών ταξιδιωτών φέτος, παρά την κρίση στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε εξάλλου χθες ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κατά την τελετή άφιξης της πρώτης απευθείας πτήσης από τις ΗΠΑ που έγινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι, η επαλήθευση αυτών των προβλέψεων ενδέχεται να αντισταθμίσει, και μάλιστα με άνεση, την προβλεπόμενη μείωση των ταξιδιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά ενδεχομένως και την Πολωνία.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην «Κ» σημειώνει πως «με εννέα απευθείας πτήσεις ημερησίως από επτά αμερικανικά αεροδρόμια σε έξι πόλεις καταδεικνύεται η έμφαση που δίνουμε σε μια αγορά πολύ σημαντική για εμάς. Η έναρξη των πτήσεων ενός αμερικανικού αερομεταφορέα νωρίτερα από ποτέ αποτελεί αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και στον ελληνικό τουρισμό». «Εργαζόμαστε καθημερινά σε όλες τις αγορές-στόχους με σκοπό να έχουμε σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά τα θετικά αυτά μηνύματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ευημερία της μέσης ελληνικής οικογένειας», προσθέτει.

toyrismos-rekor-imerision-ptiseon-apo-epta-amerikanika-aerodromia0Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε χθες, κατά την υποδοχή της πρώτης πτήσης της Delta στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πως «αυτή είναι μόνο η αρχή, θα έχουμε αριθμό-ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος» και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος «ότι θα δούμε έναν αριθμό-ρεκόρ Αμερικανών τουριστών, που θα έρθουν τους επόμενους οκτώ, εννέα μήνες». Υπενθυμίζεται πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν 1,179 εκατ. Αμερικανοί επισκέπτες που δαπάνησαν 1,188 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 271,6% σε σχέση με το 2020, σε 396.000 ταξιδιώτες από 106.600.

Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα έρευνας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές που διενεργήθηκε μετά την πρώτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σχετικά με την πρόθεση των Ευρωπαίων για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία οι κρατήσεις προς τα ελληνικά ξενοδοχεία, που ξεκίνησαν φέτος με μεγάλη δυναμική, έχουν προσώρας «παγώσει», καθώς οι δυνητικοί ταξιδιώτες αξιολογούν κυρίως τις εξελίξεις στην οικονομία και τι σημαίνουν αυτές στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Ομως η ψυχολογία των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμα δώσει σημάδια επιδείνωσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Οι δικές μας εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για ταξίδια κατά την επόμενη περίοδο εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες, καθώς η ψυχολογία των Ευρωπαίων για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τους διακοπές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική παρ’ όλες τις αρνητικότατες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και πλέον σε μικρότερο βαθμό η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς το διεθνές περιβάλλον θα συνεχίσει να είναι εύθραυστο», αναφέρει ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus, εταιρείας τουριστικού μάρκετινγκ που καταγράφει τη διάθεση για ταξίδια σε 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, από τον Σεπτέμβριο του 2020, για λογαριασμό της European Travel Commission. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ισχυρό brand της χώρας, η μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης το 2021 ενισχύουν τις θετικές προοπτικές για μια καλή σεζόν».

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα