Το Σωματείο “ΖΕΥΣ” ζητεί εξηγήσεις μετά τη μήνυση για δολιοφθορά στα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή

Επιστολή προς τους Διευθυντές ΔΕΠΑΝ, Κλάδου ΑΗΣ Σορωνής και Κλάδου Υποστήριξης Ρόδου Α.Η.Σ Ρόδου απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΖΕΥΣ της ΔΕΗ, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά της δεύτερης Τ. Μπέρδη κατά αγνώστων, σχετικά με  δολιοφθορά σε σύστημα πυρόσβεσης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που  έχουν τοποθετηθεί προσωρινά στο Σταθμό, για να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτροπαραγωγή ενόψει θέρους, απαιτώντας την ξεκάθαρη άποψη της Διευθύντριας ότι το προσωπικό του ΑΗΣ δεν ευθύνεται για το περιστατικό.

Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:

Προς: 

Δ/ντή ΔΕΠΑΝ Σημαντηράκη Γ.

Δ/ντρια Κλάδου Α.Η.Σ Σορωνής Μπέρδη Τ.

Αν.Δ/ντη Κλάδου Υποστήριξης Ρόδου Α.Η.Σ Ρόδου κ.Μπροκάκη 

Κύριοι :

Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε στον τοπικό Τύπο μηνυτήρια αναφορά της διευθύντριας Κλάδου Α.Η.Σ Σορωνής Μπέρδη Τ. κατά αγνώστων σχετικά με  δολιοφθορά σε σύστημα πυρόσβεσης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που  έχουν τοποθετηθεί προσωρινά στον Σταθμό για να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτροπαραγωγή ενόψει θέρους.

Δημιουργούνται μετά το παραπάνω δημοσίευμα εύλογα ερωτήματα :

1) Η πυρόσβεση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών βασίστηκε στην γνώμη ενός γεωπόνου; Πως είναι δυνατόν ο Σταθμός να εγκατέστησε τις μηχανές  χωρίς να προβλέψει το κόστος για επιπλέον πυρόσβεση σε εγκαταστάσεις  που γειτνιάζουν με πεύκα; Αντί για αυτό εγκαταστάθηκε σύστημα ποτίσματος  με φθηνά υλικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προδιαγραφές  για να λειτουργούν σε ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους. Δόθηκαν υπέρογκα  ποσά για την μεταφορά και ενοικίαση των Η/Ζ αλλά δεν προβλέφθηκε  σύστημα πυρόσβεσης.

2) Γίνεται αναφορά στην μηνυτήρια αναφορά ότι έγινε δολιοφθορά. Ποιους εννοεί η Διευθύντρια; Τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ που με την  υποστελέχωση που υπάρχει δουλεύουν ασταμάτητα και έχουν φτάσει στα  όρια τους; Θα έπρεπε να τους ευχαριστεί αντί να τους ρίχνει λάσπη. Εκτός εάν υπάρχει υπόνοια ότι η δολιοφθορά έγινε από εξωτερικό παράγοντα γεγονός  που ενισχύει την θέση του σωματείου μας ότι ο Σταθμός είναι αφύλακτος και ανα πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος δολιοφθοράς ενώ κινδυνεύει και η  σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει  να κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει τον σκοπό των σπασμωδικών και αλλοπρόσαλλων κινήσεων της διεύθυνσης του σταθμού, εγείροντας ένα θέμα μηδενικής πρακτικής αξίας και σημασίας.

Θα κάνουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή  στα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σε συνέχεια πολλαπλών επιστολών και συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης λόγω των σοβαρών ελλείψεων και παραλήψεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας , ανακοινώσαμε και μέσω του τύπου, απεργιακά μέτρα, τα οποία ανεστάλησαν προσωρινά κατόπιν διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων των ανωτέρω, για άμεση διεκπεραίωση τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε.

Κατά την εγκατάσταση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε χώρο εντός του εργοστασίου, το σωματείο μας εξέφρασε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την διεύθυνση, την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο πυρκαγιάς εφόσον τα ζεύγη τοποθετήθηκαν λανθασμένα ,ακριβώς κάτω και δίπλα σε πεύκα που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν από την διεύθυνση, η μελέτη εγκατάστασης και το πιστοποιητικό της πυροσβεστικής ,αιτήματα στα οποία ουδείς ανταποκρίθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας.

Προφανώς η μεγάλη καταστροφή του νησιού μας από την πρόσφατη πυρκαγιά κινητοποίησε έστω και καθυστερημένα τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού, στην κατεύθυνση όμως της αποποίησης ευθυνών αφού λόγω των ελλείψεων και παραλείψεων τους είναι καταφανέστατα εκτεθειμένοι.

Σε αυτό το κλίμα έγκειται η μηνυτήρια αναφορά περί δολιοφθοράς στο περιβόητο ποτιστικό σύστημα κήπου που θα συνδράμει υποτίθεται στην αποτροπή της πυρκαγιάς ενώ οι εξατμίσεις των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα δέντρα.

Έτσι πιθανή πυρκαγιά λόγω κακοτεχνιών και παραλείψεων , θα συγκαλυφθεί με την μηνυτήρια αναφορά κάποιας υποτιθέμενης δολιοφθοράς ενός υποτιθέμενου ποτιστικού συστήματος…

3) Στο χώρο των Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών επιφορτισμένο με την  επιτήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι το προσωπικό του  εργολάβου. Οπότε από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου δεν αντελήφθη κανένας  τίποτα ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και προσωπικό ασφαλείας ειδικά για την φύλαξη όχι μόνο των πλαστικών σωλήνων ποτίσματος αλλά και των  εγκαταστάσεων του εργολάβου. Φανταστείτε να γινόταν δολιοφθορά για  παράδειγμα στις δεξαμενές καυσίμου των Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και να  έθεταν εκτός διάθεσης τις μηχανές κατά την περίοδο των πυρκαγιών που το κάθε Mw ήταν πολύτιμο. Δεν συζητάμε και για τις υλικές ζημιές που μπορούν να προκληθούν στον εξοπλισμό.

Μετά τα παραπάνω απαιτούμε την ξεκάθαρη άποψη της Διευθύντριας ότι το προσωπικό του ΑΗΣ δεν ευθύνεται για το περιστατικό και την πρέπουσα  σοβαρότητα και αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρχει σε θέματα ασφαλείας  όπως είναι τα θέματα πυρόσβεσης. Δεν είναι δυνατόν να έχουν άποψη  γεωπόνοι για θέματα πυρόσβεσης και η επιχείρηση να μην έχει προνοήσει για  την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Για το σωματείο εργαζομένων ΖΕΥΣ

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας

Μιχαήλ Χαροκόπος                                             Αντώνιος Στεργάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα