Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) “Travel in Art”, υποδέχεται στη Σύρο ομάδα φοιτητών-τριών του Πανεπιστημίου Worcester Polytechnic Institute (WPI) της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), που θα εκπονήσουν εργασίες “τύπου project” στο πλαίσιο του Προγράμματος “Interactive Qualifying Project – IQP Program” του WPI, και της μεθόδου “project-based learning” που το WPI περιλαμβάνει, εκτεταμένα, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων μηχανικών.
H εξαιρετική χρήση της μεθόδου αυτής έχει δώσει στο WPI σημαντική αναγνώριση τόσο στην Αμερικανική αγορά εργασίας όσο και διεθνώς.
Η συνεργασία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η τοπική κοινωνία της Σύρου (το Επιμελητήριο, ο Δήμος Ερμούπολής και άλλοι τοπικοι φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) παρέχουν στο Κέντρο “WPI Syros, Greece Project Center – IQP” που το WPI ιδρύει στη Σύρο. Το “Interactive Qualifying Project – IQP του WPI δίνει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως, συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς και κοινωνίες.
Το νέο Project Center στη Σύρο, αποτελεί μέρος αυτού του εγχειρήματος και θα προσφέρει σε φοιτητές του WPI την ευκαιρία να εργασθούν σε σημαντικά projects και θέματα με αντίκτυπο στις νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, και στα δύο Πανεπιστήμια να συνεργασθούν στον εντοπισμό αυτών των θεμάτων και στην υποστήριξη και επίβλεψη της εργασίας των φοιτητριών και φοιτητών του WPI. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνδέεται άλλωστε ήδη με Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο WPI (από το καλοκαίρι του 2024), το οποίο προβλέπει κοινές ερευνητικές δράσεις και ανταλλαγές ερευνητών και φοιτητών.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία, που προβλέπεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, και προσβλέπουν στα αποτελέσματα που θα προκύψουν, τόσο για τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και για τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.
Ο φετινός κύκλος του προγράμματος υλοποιείται με την διαμονή στη Σύρο 12 φοιτητριών και φοιτητών του WPI, για διάστημα μηνών, 20 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2024.
Οι φοιτητές έχουν χωριστεί σε τρεις (3) ομάδες που υλοποιούν τρία (3) διακριτά projects:
“Improving Waste Management on Syros”: Με την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
To project διερευνά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ένα νησιωτικό και τουριστικό περιβάλλον, μελετώντας τα δεδομένα από την υφιστάμενη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, για να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογική καινοτομία και ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
“Telling the Story of Aegean Gastronomy”: Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τα νησιά του Αιγαίου παράγουν μία εξαιρετική ποικιλία προϊόντων που διακρίνονται για το συνδυασμό της γεύσης, της ποιότητας και της μοναδικότητας τους.
Για τη αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος των νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχουν συστήσει την πρωτοβουλία Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων-μελών τους στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αντίστοιχα, στόχος του οποίου είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες τον εξαιρετικό πλούτο των αιγαιοπελαγίτικων τροφίμων και του κρασιού. Το project θα ερευνήσει και θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με παρόμοιες γαστρονομικές επωνυμίες και πρωτοβουλίες προώθησης τους τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ερευνήσει και θα καταγράψει τα σημαντικότερα κανάλια προώθησης και επικοινωνίας θεμάτων που σχετίζονται με τη γαστρονομία, και των τοπικών προϊόντων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
“The Doorways of Syros”: Με την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ “Travel in Art” και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην καθημερινή μας ζωή, δίνουμε ελάχιστη προσοχή στις πόρτες, τις κλειδαριές και τους μεντεσέδες τους. Αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στην Ερμούπολη κατασκευάστηκαν πολλά νεοκλασικά δημόσια κτίρια, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες, οι κάτοικοι ήξεραν πώς να «διαβάζουν» τις πόρτες της πόλης. Μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα, από το σχεδιασμό και τη διακόσμηση μιας συγκεκριμένης πόρτας για το κύρος και τις φιλοδοξίες μιας οικογένειας, ή για την πρόσβαση (ή την έλλειψή της) στην πολιτική σκηνή και στην τοπική εξουσία, ή για να τους υπενθυμίζουν απλώς, καθώς έμπαιναν σε μια εκκλησία μέσα από μια πλούσια διακοσμημένη πόρτα, ότι η σωτηρία, ή η αιώνια καταδίκη βρισκόταν “πέρα από αυτήν”… Το project θα καταγράψει και θα διερευνήσει την ιστορία των θυρών και των κλειδαριών στη Σύρο.
H παρουσίαση αυτής της καταγραφής θα πάρει την μορφή ενός όμορφα σχεδιασμένου booklet, μιας διαδικτυακής έκθεσης ή κάποιου άλλου προϊόντος, που θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, προσφέροντας μια συναρπαστική αφήγηση της αρχιτεκτονικής και κοινωνικής ιστορίας της Σύρου.
Ο φετινός κύκλος του προγράμματος υλοποιείται με την διαμονή στη Σύρο 12 φοιτητριών και φοιτητών του WPI, για διάστημα μηνών, 20 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2024.