Θ. Μούκας, Δ/ντής Κ.Υ. Έμπωνα: Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, για να αντιμετωπισθεί η υποστελέχωση των απομακρυσμένων Ιατρείων

Στα προβλήματα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Έμπωνα, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, ο γιατρός-Διευθυντής του Ιατρείου Θεοφάνης Μούκας.

Όπως τόνισε ο κ. Μούκας, θα πρέπει να δοθούν γενναία οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχωθούν όλα τα Ιατρεία των απομακρυσμένων χωριών, αλλά και των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, με αφορμή και το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιατρού που αρνήθηκε το διορισμό της, η οποία επρόκειτο να αναλάβει υπηρεσία στις αρχές του νέου έτους στον Έμπωνα, αλλά και την αποχώρηση μίας ακόμη γιατρού από το εν λόγω Ιατρείο, λόγω διορισμού της στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής δύο γιατροί Γενικής Ιατρικής και ένας Παιδίατρος.

Επιπλέον ο κ. Μούκας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Έμπωνας παραμένει χωρίς ασθενοφόρο από το 2013 ενώ πρόσφατα προσελήφθη οδηγός.

Με βάση το οργανόγραμμα το ΚΥ Έμπωνα, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι στελεχωμένο με πέντε γιατρούς Γενικής Ιατρικής, είναι τρεις και φεύγει η μία, με δύο οδοντιάτρους και δεν έχει κανέναν και με δύο Παιδιάτρους και υπηρετεί ένας. ‘Κακά τα ψέματα, κι εγώ όταν επέλεξα το ΚΥ Έμπωνα στη θέση Επιμελητή είχα ως κίνητρο το οικονομικό, αλλά σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Κάποιο οικονομικό κίνητρο πρέπει να δίνεται για να επιλέξει ο γιατρός να υπηρετήσει σε απομακρυσμένες περιοχές”, επισήμανε σχετικά.

“Το ΚΥ Έμπωνα είναι σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο και απέχει 55 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Τα προβλήματα είναι χρόνια και από το ’13 δεν έχουμε ασθενοφόρο. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια. Προσελήφθη οδηγός και περιμένουμε να πάρουμε και ασθενοφόρο για να χρησιμοποιηθεί κάπου και ο οδηγός. Έγινε μία προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ, προκηρύχθηκαν δύο θέσεις, η μία για το ΤΕΠ του Νοσοκομείου και μία για μας θέση Επιμελητή Α’, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, βρέθηκε μία συνάδελφος η οποία δήλωσε, τελικά όμως αρνήθηκε και προτίμησε να πάει να δουλέψει κάπου αλλού. Λογικό αφού ο καθένας κοιτάει τι τον εξυπηρετεί καλύτερα”, ανέφερε ο κ. Μούκας.

Μάλιστα πρόσθεσε ένα περιστατικό που συνέβη όταν επισκέφθηκαν πριν από μερικούς μήνες το ΚΥ Έμπωνα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλός υπήρχε ένας ασθενής που υπέστη έμφραγμα στις 10 το πρωί και τελικά διακομίστηκε στις 2 το μεσημέρι!

“Αυτό το ασθενοφόρο όταν θα ξεκινήσει θα είναι με τον οδηγό, αφού οι γιατροί είμαστε δύο και δεν θα μπορεί να συνοδεύσει κάποιος τον ασθενή”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα από τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Έμπωνα εκδόθηκε χθες και η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δυστυχώς σήμερα  (χθες το βράδυ) πληροφορήθηκα ότι η ιατρός που ήταν να αναλάβει υπηρεσία στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα από τις αρχές του 2023 σε θέση επιμελήτριας Α΄, αρνήθηκε το διορισμό της.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η συνάδελφος Ιωάννα Καραγιώργη, επιμελήτρια Α΄ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, λόγω διορισμού της στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Ρόδου, στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα θα παραμείνουμε μόνο δύο ιατροί Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και ένας Παιδίατρος.
Θα προσπαθήσουμε όμως, με όλες μας τις δυνάμεις, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο συνάνθρωπο μας. Αναρωτιέμαι όμως ποια είναι τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία για τη στελέχωση των απομακρυσμένων δομών υγείας;

Νατάσα Παμπρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα