Συνεχιζόμενη «ομηρεία» χιλιάδων ιδιοκτητών αγροτεμαχίων στα Δωδεκάνησα

Ακόμη δεν συστάθηκαν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Παρά το γεγονός πως, από τον περασμένο Ιούλιο έληξε και η τελευταία παράταση για την κατάθεση αντιρρήσεων εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι είδαν σε μια μέρα να χάνεται η περιουσία τους και παρά το ότι, η ανάρτηση των δασικών χαρτών υλοποιήθηκε το 2021 (!!!), μέχρι και σήμερα δεν έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Αυτό σημαίνει πως, οι πολίτες δεν μπορούν να διαχειριστούν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους αφού σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων. Επίσης, κινδυνεύουν επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών που είναι στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν δηλώσει καλλιεργήσιμες τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

Να σημειωθεί ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κατατεθεί περί τις  335.000 αντιρρήσεις. Περίπου 7.500 από αυτές, αφορούν στα Δωδεκάνησα.

Δασικοί χάρτες και εξέταση αντιρρήσεων

Όμηροι οι πολίτες

  • Δεν μπορούν να διαχειριστούν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους αφού σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.
  • Άγνωστο παραμένει το πότε θα συσταθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών υλοποιήθηκε εντός του έτους 2021. Τι ακολούθησε; Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις για την κατάθεση αντιρρήσεων εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι είδαν σε μια μέρα, να χάνεται η περιουσία τους!!!

Η τελευταία παράταξη είχε λήξη την 31 Ιουλίου 2022 (λόγω αργίας, μετατέθηκε για την 1η Αυγούστου 2022).

Από το 2021, λοιπόν, που κατατέθηκαν χιλιάδες αντιρρήσεις, έως και σήμερα, δεν έχουν συσταθεί οι περιβόητες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) με αποτέλεσμα, περίπου 335.000 αντιρρήσεις να βρίσκονται στον αέρα. Περίπου 7.500 από αυτές, αφορούν στα Δωδεκάνησα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, πως είναι στον αέρα οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών που είναι στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν δηλώσει καλλιεργήσιμες τις συγκεκριμένες εκτάσεις, κ.λ.π.

Διαβάζουμε ότι, η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις υπεράριθμες αντιρρήσεις και τη διαρκή χρονική μετάθεση της εξέτασής τους εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης στη σύσταση των 116 Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με αύξηση των επιτροπών στις 200 και διπλασιασμό των αμοιβών των μελών τους, καθώς όπως είχε επισημάνει τον περασμένο Αύγουστο στο «ethnos.gr» ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρατηρήθηκαν και συχνά φαινόμενα παραιτήσεων κυρίως νομικών και μηχανικών, οι οποίοι έβρισκαν καλύτερες αμοιβές στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί η αμοιβή των μελών της Επιτροπής μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξετάσει το λιγότερο 100 αντιρρήσεις μηνιαίως.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

«Εκτιμούμε ότι η εξέταση του συνόλου των αντιρρήσεων θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, ίσως και νωρίτερα» είχε αναφέρει ο κ. Αραβώσης.

Με λίγα λόγια, ακόμα και στα σοβαρά να λάβουμε υπόψη μας την «εκτίμηση» του κ. Αραβώση, η «απελευθέρωση» των πολιτών αναμένεται το 2024!!!

Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα

Ας θυμηθούμε τι είχε δηλώσει στον «Σ» η Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου (αριθμ. Φύλλου 1126, 29/9/2022)

«Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος κατάθεσης αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων, αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, από τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή εμείς εξετάζουμε κάποια πρόδηλα σφάλματα τα οποία έχουν υποβληθεί εντός της εφαρμογής, γιατί θα πρέπει να τα ομαδοποιήσουμε και να τα στείλουμε στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, να συντάξουμε και εισηγήσεις για κάθε αντίρρηση και κάθε πρόδηλο. Στη συνέχεια, θα συσταθούν οι Επιτροπές για να αρχίσει η εκδίκαση. 

Για τους δασικούς χάρτες, έχουμε να ετοιμάσουμε 7.500 εισηγήσεις για κάθε αντίρρηση και για κάθε πρόδηλο σφάλμα, για να πάνε στις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων οι οποίες ευελπιστώ να έχουν συσταθεί μέχρι τέλος του χρόνου».

Δυστυχώς όμως, το αρμόδιο υπουργείο περί άλλων τυρβάζει, αφήνοντας τους πολίτες «ξεκρέμαστους». Εκτός αυτού, η πολιτεία έχει αφήσει «ξεκρέμαστες» και τις Διευθύνσεις Δασών. Αρκεί να αναφέρουμε πως, στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου  υπηρετούν μόλις 45 άτομα (Δασοφύλακες, Διοικητικοί και επιστημονικό προσωπικό, Δασολόγοι – Δασοπόνοι) ενώ θα έπρεπε να είναι 100!!!

Πιο μπάχαλο, δεν γίνεται!!!

Πηγή: stathmosnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα