Ζαχαρίας Λουδάρος

Στο τέλος όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος.

Η «παράδοξη» συλλογιστική του τίτλου, αποδείχθηκε αληθής μέχρι κεραίας στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξήχθη στη Ρόδο. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από την επιβεβαίωση πως οι Περιφερειάρχες της χώρας αποτελούν μια «δεμένη ομάδα» που ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει,  ξεπερνώντας συχνά τα όρια των αρμοδιοτήτων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν βγήκε από την αίθουσα κάτι άλλο πραγματικά σημαντικό.

Η προσμονή πως ο Υπουργών Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα εξήγγειλε κάποιο τολμηρό βήμα αποκέντρωσης από το βήμα του συνεδρίου,  αποδείχθηκε μάταιη. Αναφέρθηκε απλά σε έναν «Μηχανισμό» που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο σημερινό χάος 20.000 και πλέον αρμοδιοτήτων, οι οποίες  αλληλεπικαλύπτονται και περιπλέκονται μεταξύ των επιπέδων διοίκησης. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πως θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών,  κανείς δεν ξέρει. Ξεκινάει και … βλέπουμε. Τοπίο στην ομίχλη και «ζήσε Μάη μου…».

Σαφής ήταν ο κ. Βορίδης μόνο στο ότι δεν θα μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας υγείας και της εκπαίδευσης. Κι ας είναι οι Περιφερειάρχες αυτοί που τρέχουν κάθε τόσο να καλύψουν την απουσία του κράτους και στο ένα ζήτημα και στο άλλο. Κι ας είναι ζητήματα που η ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση τα έχει λύσει εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα αυτονόητα εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα καθώς το κράτος αρνείται πεισματικά να αποκεντρωθεί.

Έτσι το συνέδριο της ΕΝΠΕ άφηνε στο τέλος του ένα αίσθημα απογοήτευσης. Κι ας ήταν το καλύτερο συνέδριο που διοργανώθηκε μέχρι σήμερα, κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, σε επίπεδο φιλοξενίας και οργανωτικής αρτιότητας χάρη στις άοκνες προσπάθειες τόσο του οικοδεσπότη Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη. Η ροδίτικη φιλοξενία είναι ξεχωριστή χειμώνα – καλοκαίρι.

Όμως ο πολυμήχανος Γιώργος Χατζημάρκος δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Μπορεί τυπικά η αυλαία του συνεδρίου να έπεσε το βράδυ της Παρασκευής, όμως το πρωί του Σαββάτου έβαλε τους συναδέλφους του σε ένα ελικόπτερο «Σινούκ»  και πέταξαν πρώτα στη νησίδα Ρω και μετά στο Καστελόριζο.

Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το νιώσεις.  Και οι Περιφερειάρχες το έζησαν. Αλλιώς ακούγεται ο εθνικός ύμνος στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη κι αλλιώς από το στόμα των αντρών της φρουράς της νησίδας Ρω. Και ήταν όλη η Ελλάδα εκεί. Η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και φυσικά το Αιγαίο. Μπροστά στο μνήμα της Κυράς της Ρω, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στη γυναίκα σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας μας στις εσχατιές του Αιγαίου. Όλη η Ελλάδα εκεί για να διατρανώσει με δυνατή και καθαρή φωνή πως κανένα νησί δεν μένει πίσω και καμία νησίδα δεν είναι μόνη της. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε όχι μόνο συμβολικά και πολύ πρακτικά.

Μετά από πρόταση του Γιώργου Χατζημάρκου που έγινε αμέσως δεκτή απ’ όλους τους παριστάμενους Περιφερειάρχες αποφασίστηκε η χρηματοδότηση από την ΕΝΠΕ, από το σύνολο δηλαδή των Περιφερειών της χώρας, σημαντικού έργου υποδομής που πρέπει να γίνει στη Στρογγύλη. Έργου αναγκαίου για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν χρειάζεται – για προφανείς λόγους – να γραφτούν περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού. Οι Περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το έργο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού  και συμφώνησαν να επισκεφτούν την Στρογγύλη,  την Άνοιξη του 2023,  όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Είναι στις αρμοδιότητές τους;  Όχι. Αλλά αυτό είναι ένα λάθος ερώτημα. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και γι’ αυτό γίνεται. Αυτό σημαίνει Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη.

Όπως και όταν η αποστολή έφτασε στο Καστελόριζο για να βγει κι από κει το ισχυρό μήνυμα της εθνικής ενότητας και της αδιαπραγμάτευτης στάσης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, η πρώτη στάση έγινε στη συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων του δημοτικού σχολείου του νησιού. Οι μαμάδες αμέσως έτρεξαν να ρωτήσουν τον Γιώργο Χατζημάρκο για την επισκευή του δημοτικού σχολείου. Τι να τους πει Περιφερειάρχης; Δεν μου δίνει τις αρμοδιότητες ο Βορίδης;

Όταν αγαπάς την ευθύνη δεν κρύβεσαι πίσω από την αρτηριοσκλήρυνση και τα φοβικά συμπλέγματα  του κεντρικού κράτους. Βγαίνεις μπροστά για να σταθείς δίπλα στους πολίτες σου και τις ανάγκες τους. Το έργο έχει δρομολογηθεί, οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί, η μελέτη έχει γίνει και  ξεκινάει. Όλες οι εργασίες θα γίνουν με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Σε δυο χρόνια το Καστελόριζο θα έχει ένα ολοκαίνουργιο σχολείο. Αυτό είπε ο Χατζημάρκος. Γιατί αυτό σημαίνει – τονίζεται ξανά – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη.

Τελικά,  το Συνέδριο της ΕΝΠΕ με τον τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας» υπήρξε απολύτως επιτυχημένο. Όχι για όσα έγιναν στη διάρκεια των τυπικών εργασιών του αλλά ακριβώς γι’ αυτά που έγιναν την … επόμενη μέρα!

FacebookTwitterEmail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σε κοινωνικό «παγόβουνο». Ο Στέφανος Κασσελάκης θυμίζει απλά την ορχήστρα του «Τιτανικού» …

Εκλογές τέλος. Με τα αναμενόμενα και τα απρόβλεπτα. Πάντως σε κάθε περίπτωση δυοπράγματα είναι βέβαια. …

Η πολιτική είναι επιλογές. Σαφείς και καθαρές. Και οι πολιτικοί που δεν διστάζουν να τις …

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα