Σπύρος Αποστόλου στον RV: Διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο: Το 75% του τέλους ανθεκτικότητας να επιστρέφει στον τόπο που παράγεται (audio)

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετράμε την πολιτική με αποτελέσματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, δηλώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η τακτική συνεδρίαση, ο απολογισμός της Οικονομικής Επιτροπής και η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, είναι προγραμματισμένες σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου.

  • Της Νατάσας Παμπρή

“Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετράμε την πολιτική με αποτελέσματα μετρήσιμα, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία”, δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σπύρος Αποστόλου, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόγραμμα έργων υποδομών περιβαλλοντικών σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νησιών στο Νότιο Αιγαίο.

“Είναι τιτάνιο το έργο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, μία υπηρεσία στο Νότιο Αιγαίο που τραβά μπροστά όλη τη χώρα. Το Νότιο Αιγαίο στέκει στην αιχμή του δόρατος και της καινοτομίας και της έρευνας και των πρωτοπόρων λύσεων, πραγματικά εμείς είμαστε περήφανοι και σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο, διότι μετράμε την πολιτική με αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, να μετριέται η πολιτική με αποτελέσματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Βλέποντας το τι κάνει ο καθένας, νομίζω ότι όλοι συμμορφώνονται και όλοι πρέπει να είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση για να παράγουμε”, όπως είπε.

Το πρώτο θέμα της τακτικής συνεδρίασης του Π.Σ. στη σημερινή συνεδρίαση έχει να κάνει με το τέλος ανθεκτικότητας, μερίδιο του οποίου διεκδικεί αυτή την ώρα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με εισηγητή τον Περιφερειάρχη.

“Θα ήθελα να έχω τη χαρά να δω να περνάει με ομοφωνία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την αλλαγή του φόρου διαμονής στο τέλος ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης προκύπτουν κάποια πολύ μεγάλα θέματα. Ίσως πολλοί από τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε πρώτη ανάγνωση να το είδαν ως ένα τρόπο να ακριβαίνει το τουριστικό μας προϊόν ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, βέβαια η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτό, γιατί υπό προϋποθέσεις το συγκεκριμένο τέλος ανθεκτικότητας μπορεί να αποτελέσει έναν εκ βάθρων και καταρχήν αναπτυξιακό μοτίβο το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά τις περιφέρειες και δη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις προκλήσεις που αφορούν την περιβαλλοντική κρίση. Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε και ζητούμε να λαμβάνουμε το 75% του τέλους ανθεκτικότητας δηλαδή ποιο είναι το βασικό ότι εδώ ζητάμε το αυτονόητο να πάρουμε το 75% τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας των χρημάτων που παράγονται στον τόπο που παράγονται. Είναι δίκαιο και αυτονόητο, γιατί αν δούμε τα στατιστικά που έχουμε, περιμένουμε με συντηρητικές προβλέψεις το τέλος ανθεκτικότητας να παράξει φέτος στο Νότιο Αιγαίο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε λοιπόν ότι αν εμείς αυτή τη στιγμή σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτουμε πόρους 75 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος αυτής της σεζόν αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους τους δήμους του Νοτίου Αιγαίου τους οποίους πάρα πολλά από τα έργα τους στην πλειονότητα των έργων τους χρηματοδοτεί ή τρέχει με ιδίους πόρους η ΠΝΑΙ. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της αναπτυξιακής δυναμικής έναντι της κλιματικής κρίσης γιατί τα 75 εκατομμύρια είναι η αρχή μιας πολλαπλάσιας σειράς επενδύσεων η οποία κάθε χρόνο θα βοηθάει το Νότιο Αιγαίο να πηγαίνει όλο και πιο μπροστά.

Υπάρχει άλλη Περιφέρεια η οποία αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση σε μεγαλύτερο βαθμό από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Θα σας πω αμέσως, όχι δεν υπάρχει. Δηλαδή διάβρωση ακτών, έργα αντιμετώπισης προβλημάτων που παράγονται από τα απόβλητα, το Ν. Αιγαίο πάντοτε ήταν ευαίσθητο στις συστηματικές μεταβολές. Παρόλα αυτά οι μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου έχουν μία δύσκολη διαχείριση στον τουρισμό, από την άλλη μεριά τι θα πούμε, ότι εμείς στο Νότιο Αιγαίο που έχουμε ας πούμε γύρω στο 37% των πεντάστερων ξενοδοχείων όλης της χώρας και περίπου 29% των τετράστερων ότι θα σταματήσουμε να παράγουμε ή να είμαστε ο οικονομικός πυλώνας της χώρας;”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα