Σκληρή γλώσσα από Δήμαρχο και Πρόεδρο του ΙΣΡ κατά του Υπουργείου Υγείας, με αιχμή τη συνεχιζόμενη απεργία των Διαγνωστικών και Μικροβιολογικών Κέντρων (audio + video))

"Τι θα έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη θέση μας, αν ήταν γιατρός;" - O Αλέξανδρος Κολιάδης υπέγραψε την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης, αναδεικνύοντας το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την συνεχιζόμενη απεργία των Διαγνωστικών και Μικροβιολογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, πάνω στο οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αντίδραση του Υπουργείου Υγείας.

Ο Ηλίας Τσέρκης περιέγραψε το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει όσον αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα Διαγνωστικά Κέντρα, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πλέον θέμα βιωσιμότητας, ενώ υπάρχουν και αυτά που έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο.

«Δεν διεκδικούμε αυξήσεις, ζητούμε τα δεδουλευμένα» διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΡ, ο οποίος τόνισε την πολύ μεγάλη συμμετοχή των Κέντρων στην απεργία – που σε τοπικό επίπεδο αγγίζει το 100% και τόνισε την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουν αν το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκριθεί και δεν προχωρήσει στην διαγραφή των παράλογων, όπως τις χαρακτήρισε, τεχνητών οφειλών.

Και αυτό παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την απεργία, πολύ περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους ασθενείς.

Μάλιστα, άσκησε κριτική και στα ΜΜΕ λέγοντας ότι δίνουν περισσότερη έμφαση και χρόνο στο να ασχολούνται με το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision, παρά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ευχήθηκε τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει ανταπόκριση από το Υπουργείο, διαφορετικά, αναπόφευκτα θα υπάρξει κλιμάκωση, με συμμετοχή στην απεργία και των κλινικών γιατρών.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, από την πλευρά του διατύπωσε την πλήρη συμπαράστασή  του προς τους γιατρούς των Διαγνωστικών Κέντρων και πρόθυμα υπέγραψε επιστολή στήριξης στα αιτήματά τους.

Ανέδειξε και εκείνος την παράμετρο της νησιωτικότητας ενώ έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου στον τομέα της Υγείας.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αν κάτι δεν θα πούμε, είναι ότι είμαστε αναρμόδιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιάδης.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Οι 7 λόγοι που απεργούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τους 7 λόγους που οδήγησαν στην οικονομική εξουθένωση και την απεργία τα ιδιωτικά εργαστήρια αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών–παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους η απεργία γίνεται λόγω:

  1. Της παντελούς συστηματικής και διαχρονικής έλλειψης εφαρμογής κανόνων ορθής κλινικής συνταγογράφησης , ως αποτέλεσμα της άκριτης πολιτικής και ψηφοθηρίας όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.
  2. Της ελλιπούς χρηματοδότησης, παρά την τεράστια αύξηση αναγκών του πληθυσμού , ειδικά μετά την πανδημία.
  3. Της έλλειψης συστηματικού  ελέγχου κι επιβολής αυστηρής τιμωρίας στους παραβάτες, με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε όλοι τις παρανομίες κάποιων.
  4. Των καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένων κατά 41%.
  5. Της εφαρμογής των δήθεν ποιοτικών κριτηρίων, που μόνο ποιότητα δεν εξασφαλίζουν και αντί να μηδενίσουν το cb όπως μας υποσχεθήκατε, το εκτόξευσαν άνω του 50%;
  6. Της διατήρησης ενός τεράστιου καταλόγου εξετάσεων διπλογραμμένων , κάποιων εντελώς απαρχαιωμένων στην κλινική τους εφαρμογή , που μπορούν να συνταγογραφηθούν χωρίς κλινική χρησιμότητα (rational test ordering) για ευνόητους λόγους.
  7. Του γεγονότος ότι μετά από συντεχνιακές πιέσεις προστίθενται συνεχώς πανάκριβες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες για πολλούς λόγους θα έπρεπε να εκτελούνται μόνον σε κάποια δημόσια εργαστήρια.

Οι απειλές του ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση, με την οποία έμμεσος πλην σαφώς ξεκαθαρίζει στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα ότι σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας, θα διακόψει τις συμβάσεις μαζί τους.

«Με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α ́ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ».

Όπως εξηγεί ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του, η άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, παραβαίνει τους όρους της σύμβασης και ως εκ τούτου οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών.

Ως εκ τούτου, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους συμβεβλημένους παρόχους να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του.

Ωστόσο, παρά τις «απειλές» του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, «η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της απεργίας,  κάτι το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαστηριακών παρά, τις απειλές του υπουργείου για διακοπή συμβάσεων».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων της περιφέρειας.

«Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει», αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, τονίζει ότι «επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα