Σαντορινιός: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανάσα για τους πολίτες

Παρατίθενται σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά. https://www.youtube.com/watch?v=0wqC__4C7O0

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν στον πυρήνα των προβλημάτων που ταλαιπωρούν σήμερα τον ελληνικό λαό, την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικαλούμενη ψευδείς ισχυρισμούς περί κατάρρευσης των δημοσιονομικών, επιμένει να μην τις εφαρμόζει, ακόμη και τώρα που η κοινωνία πασχίζει να επιβιώσει.

  1. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εντός του επιτρεπτού ορίου της ΕΕ. Ήδη 19 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στη μείωση, λέγοντας ότι για 1 χρόνο αυτό θα κοστίσει 1,5 δις. Δεν το επιχειρεί ούτε καν για 1-2 μήνες, με κόστος περίπου στα 200 εκ. ευρώ, και μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια κατάσταση. Αντί να δικαιολογείται ψευδώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων άλλων φοροαπαλλακτικών μέτρων για υψηλές περιουσίες και υψηλά εισοδήματα, όπως την μείωση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ και το μέρισμα του κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν αφορά στους μικρομεσαίους.
  2. Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Από αυτή την πρόταση, σε μεγάλο βαθμό, δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση διότι η αύξηση της τιμής των τροφίμων αναλογεί σε αύξηση της τιμής επί της οποίας υπολογίζεται ο ΦΠΑ, δηλαδή αυξάνεται ο αναμενόμενος εισπραττόμενος ΦΠΑ. Με την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μπορεί να ισοφαριστεί η αύξηση των τιμών των προϊόντων, με το Κράτος να εισπράττει τα ίδια ποσά.
  3. Αύξηση βασικού μισθού: Είμαστε η μόνη χώρα που σήμερα έχουμε χαμηλότερο βασικό μισθό από αυτόν του 2010. Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι οι μόνες χώρες στην Ε.Ε. που δεν έχουν προβεί σε αυξήσεις, ενώ στην Ισπανία πριν λίγες μέρες είδαμε να γίνεται τρίτη αύξηση μέσα στο χρόνο, με τον βασικό μισθό να φτάνει στα 1000 ευρώ. Η δικαιολογία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη περί αύξησης της ανεργίας, δεν ισχύει. Όταν το 2012 μειώθηκε ο βασικός μισθός, αυξήθηκε η ανεργία. Ενώ το 2018, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον βασικό μισθό, έπεσε το ποσοστό ανεργίας και αυξήθηκε το εισόδημα των εργαζομένων αρά και ο τζίρος στην αγορά.
  • Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι τα golden boys της ΔΕΗ

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση επιμένει ότι το σημαντικό είναι να είναι κερδοφόρα η επιχείρηση. Όχι! Το σημαντικό είναι η ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική να παρέχει φθηνό ρεύμα και να είναι στο όριο της κερδοφορίας. Η ΔΕΗ ποτέ δεν μπήκε μέσα, μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το δανεισμό της κατά 1,5 δις. ευρώ.

Σήμερα η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ, αλλά μόνο να παίρνουν τα golden boys 360.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα