Σ. Βαγιανός στον RV: Ζητάμε δίμηνη παράταση πριν την έναρξη της διαδικασίας των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο νησί της Ρόδου και εξομοίωση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ελλάδα (audio)

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο νησί της Ρόδου, οι οποίες θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο εργολάβο που μειοδότησέ στο διαγωνισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με ημερομηνία εκτέλεσης την 13η Νοεμβρίου, η Ένωση  Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου ενημερώνει με ανοικτή επιστολή για τις ενέργειες της και τα δεδομένα που αφορούν το ζήτημα, ζητώντας από κοινού με τους Προέδρους των Κοινοτήτων, από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, δίμηνη παράταση πριν την εκτέλεση της απόφασης και στο διάστημα αυτό να γίνει εξομοίωση των νησιών Ρόδου, Κω και Λέρου, με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής, για το οποίο μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Σωτήρης Βαγιανός, Αντιπρόεδρος της Ένωσης και νεοκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ρόδου:

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, πως από το 2020 η Ένωση μας, πιστή στο σκοπό της είχε αναδείξει σε πανελλήνια κλίμακα, πως το απαρχαιωμένο Δωδεκανησιακό Κτηματολογικό Καθεστώς, εμπεριέχει μεγάλες διακρίσεις στο καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας στις περιοχές ισχύος του, δηλαδή στη Ρόδο Κω-Λέρο με αποτέλεσμα να κατατάσσει χιλιάδες ιδιοκτήτες εντός των ορίων των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού και της παραλίας εσφαλμένα, πάνω από 8.000 οικογένειες που διώκονται με διοικητικές πράξεις κατεδάφισης και υπέρογκων προστίμων ενώ στην αντίπερα όχθη, το καθεστώς εξυπηρετεί τον σκοπό των σύγχρονων καταπατητών του φυσικού φαινομένου του Αιγιαλού.

Σήμερα το νησί μας έρχεται αντιμέτωπο με μια ιστορική αδικία. Περιουσίες ανθρώπων που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, κινδυνεύουν με κατεδάφιση, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την καταπάτηση του Αιγιαλού, όπως αυτός ορίζεται από το Σύνταγμα και την έννομη τάξη στην Ελληνική Επικράτεια, εξαιτίας της διοικητικής αδράνειας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κλάδων.

Στη λίστα με τα ακίνητα προς κατεδάφιση, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων που βρίσκονται εκτός Αιγιαλού και Παραλίας, με νομή και κατοχή ακόμα και από το 1924 τα οποία το ελληνικό δημόσιο αρνείται πεισματικά την αναγνώριση τους, όπως επίσης και μνημεία όπως αυτό των πηγών Καλλιθέας το οποίο απειλείτε με κατεδάφιση τμήμα 3990 τμ..

Τις προηγούμενες μέρες κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες στην περιοχή των Στεγνών της δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου Ρόδου, τα πρώτα ειδοποιητήρια των ακινήτων της Λίστας που ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες να εκκενώσουν τις περιουσίες τους καθώς στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κατεδαφίσεις από τον ανάδοχο. Οι ιδιοκτήτες αυτοί, των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται εκτός αιγιαλού και παραλίας, δεν έχουν δικαίωμα να προσβάλουν την διαδικασία στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν ακίνητα τα οποία αν ευρίσκοντο πχ στην Νάξο θα ήταν εκτός των ορίων του Αιγιαλού και θα είχαν δικαίωμα στην κτηματογράφηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η Ένωση μας έλαβε την πρωτοβουλία, ήρθε σε επαφή και ενημέρωσε για τις ενέργειες αλλά και το νομικό πλαίσιο τους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων, Αρχαγγέλου κ Δημέλη Νικόλαο, Καλυθιών κ Αντωνά Παναγιώτη,

Ιαλυσού κ Στάγκα Στεφανία και Λίνδου κ Λάμπη Χρυσοβαλάντη. Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε η αποστολή κοινής Κατεπείγουσας Επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών κ Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ζητούν τον άμεσο ορισμό συνάντησης με τον υπουργό με σκοπό την ρητή ενοποίηση των νησιών μας στην Εθνική Έννομη τάξη, αναφορικά με το Καθεστώς του Αιγιαλού.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου οι οποίοι είναι γνώστες του ζητήματος και οφείλουν να λάβουν θέση ξεκάθαρη χωρίς εκπτώσεις, όπως έγινε κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου της μετάπτωσης των κτηματολογίων που εξαίρεσε εκ νέου την ιστορική ενοποίηση της νομοθεσίας στο καθεστώς του αιγιαλού. Η Επιστολή δεν κοινοποιήθηκε προς τον Δήμο Ρόδου καθώς δεν μας έχει απαντήσει σε 4 επιστολές που εστάλησαν προς την ενημέρωση του ζητήματος, γεγονός που μαρτυρά την αδυναμία της δημοτικής αρχής να λάβει θέση στο εν λόγο κοινωνικό ζήτημα.

Η Ένωση μας δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή του φυσικού φαινομένου του Αιγιαλού, αιτούμαστε την ορθή χάραξη των ορίων του και την κατεδάφιση όλων των κατασκευών, που αυθαίρετα κατασκευάζονται καθημερινά εντός αυτού.

Θα σας ενημερώσουμε για όλες τις εξελίξεις.

Με εκτίμηση Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα