Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για τη στείρωση των ελαφιών και τις αναφορές που έγιναν για ελεγχόμενο κυνήγι, ως προτεινόμενες λύσεις, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του dama-dama στο νησί, κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα στον Real Voice ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Σάββας Διακοσταματίου.
Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στο σταθμό μας, σε καμία περίπτωση δεν ψηφίσθηκε η θανάτωση των ελαφιών και σημείωσε τα εξής:
Ο Σάββας Καραταπάνης είχε κάνει διάφορες επαφές για το θέμα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με συγκεκριμένους καθηγητές και ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση να προχωρήσει ο Δήμος σε προγραμματική σύμβαση δηλαδή είναι πρώιμο το στάδιο ακόμα γιατί προκειμένου ο άνθρωπος να πάρει ένα okay από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου μετά με σύμφωνη γνώμη να εγγραφούν κωδικοί στον προϋπολογισμό για να γίνει αυτή η προγραμματική σύμβαση η οποία θα ψηφισθεί ή θα εψηφίζετο σε επόμενη φάση ίσως σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Σάββας Καραταπάνης επεσήμανε ότι αυτή η συνεργασία θα είχε στόχο την εκπόνηση μιας Μελέτης ενός Master Plan πάντων, με τελική στόχευση την μέθοδο της στείρωσης. Για να καταλάβει ο κόσμος, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι μόνο στη νότια Ρόδο, είναι σε όλο το νησί και αφορά τα αδέσποτα ζώα αφορά τέλος πάντων διάφορες άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν ανεπιτήρητη βόσκηση κλπ. Αλλά αυτό το θέμα αφορούσε το ελάφι λοιπόν όπως υποστηρίζεται, γιατί εγώ δεν γνωρίζω, πρέπει να γίνει καταγραφή και δεν μπορεί ο καθένας από μας να λέει, χωρίς να έχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο πρέπει να γίνεται λοιπόν μία καταγραφή για τον αριθμό τους. Η λύση η οποία προτάθηκε στη Σύσκεψη με τον κύριο Υπουργό για τους φράχτες είναι μία επιστημονικά αποδεκτή λύση, δηλ αν ψάξει κάποιος στο ίντερνετ θα δει μελέτες του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου π.χ. όλα αυτά είναι ανάλογα την περιοχή, τη φύση, το μέγεθος του προβλήματος.
Για τα ζητήματα αυτά να γίνει αυτή η προγραμματική με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διαβάζοντας λίγο και παρακολουθώντας τι γίνεται για το θέμα θα σας πω παραδείγματος χάρη ότι για την Πάρνηθα που είναι Εθνικός Δρυμός και για το κόκκινο ελάφι εκτός από τη στείρωση και όλα αυτά προκρίθηκε και η μεταφορά πληθυσμών. Ενδεχόμενα μπορεί στη Ρόδο να μη γίνει.
Πάνω στην κουβέντα άνοιξε το θέμα της θανάτωσης. Άνοιξε λοιπόν αυτό το θέμα, νομίζω ήταν αδόκιμο. Το δημοτικό συμβούλιο όμως εν κατακλείδι δεν ψήφισε θανάτωση. Είναι λάθος ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο ψήφισε -ενέκρινε την έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και δεύτερον τη σύσταση μιας Επιτροπής, η οποία νομοθετικά θα εξετάσει πώς μπορεί αυτό να μετουσιωθεί σε νόμο.