Πυροπροστασία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Τα πέντε μέτρα για φέτος

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Η εγκύκλιος αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα, εντός πάρκων και άλσων πόλεων και οικιστικών περιοχών. Στην περίπτωση, μάλιστα, αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όρια.

Η διαδικασία

Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των ακινήτων γίνεται για την περιοχή επιρροής του ακινήτου και αποτυπώνεται στο «Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας», από το οποίο προκύπτει η κατάταξη του. Το «Έντυπο Αξιολόγησης» συντάσσεται από τεχνικό επιστήμονα με κατάρτιση σε θέματα τοπογραφίας, βλάστησης, υποδομών και δικτύων, δηλαδή από μηχανικούς, καθώς και δασολόγους, γεωπόνους ή γεωτεχνικούς επιστήμονες.

Τα 5 μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν από φέτος οι ιδιοκτήτες

-Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο.

-Τακτικός καθαρισμός ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της μη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους, κούρεμα χόρτων, τακτικός έλεγχος και συντήρηση το αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.

-Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.

-Λίστα ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπου θα καταγράφονται οι ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου καθώς και ο τρόπος διαφυγής από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.

-Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβάθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα