Προσβλήθηκε ως άκυρη η υποψηφιότητα του Μιχαήλ Χαρίλαου στον Δήμο Χάλκης

Την 28η Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 θα συζητηθεί ενώπιον του Εκλογικού Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου ένσταση κατά του κύρους της αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά το μέρος της που ανακήρυξε τον κ. Μιχαήλ Χαρίλαο του Ανδρέα ως επικεφαλής του συνδυασμού με όνομα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τη ΧΑΛΚΗ» λόγω ύπαρξης κωλύματος στην υποψηφιότητά του κατά το χρόνο κατάρτισης των συνδυασμών!

Η ένσταση υποβλήθηκε από τον κ. Δημήτριο Φραγκάκη του Χαραλάμπους, κάτοικο του ακριτικού νησιού.
Οπως εκθέτει με την 12/10.9.2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στην Χάλκη Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ανακηρύχθηκαν δύο συνδυασμοί και συγκεκριμένα ο συνδυασμός με όνομα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τη ΧΑΛΚΗ», με έμβλημα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΑΛΚΗΣ» στον οποίο περιλαμβάνονται ο ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, ως υποψήφιος δήμαρχος, και ο συνδυασμός με όνομα «ΣΤΗ ΧΑΡΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΙΜΙΑ…ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ» στον οποίο περιλαμβάνονται ο ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ως υποψήφιος δήμαρχος.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Χαρίλαος Μιχαήλ δεν ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χάλκης, καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί στην Γ’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Στις 30 Αυγούστου 2023, ήτοι την τελευταία δυνατή, εκ σχετικής εγκυκλίου, ημερομηνία για αίτηση μεταδημότευσης λόγω υποψηφιότητας, κατέθεσε αίτηση στο ΚΕΠ του Πειραιά, η οποία προωθήθηκε στον Δήμο Χάλκης.

Η έγκριση μεταδημότευσης έγινε με την 224/2023 απόφαση του δημάρχου, ως η εγκύκλιος ορίζει χωρίς καθυστέρηση.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε ο κ. Χαρίλαος Μιχαήλ, επικεφαλής του συνδυασμού δεν πληροί οποιαδήποτε από τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να έχει τη δυνατότητα μεταδημότευσης λόγω υποψηφιότητας.

Και τούτο διότι ο κ. Χαρίλαος Μιχαήλ ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Πειραιά, όπου και κατοικεί, με ειδικό εκλογικό αριθμό 4012971029236.

Σύμφωνα με την 849/2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι δυνατή μεταδημότευση λόγω υποψηφιότητας μέχρι τις 30.8.2023 μόνο προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, σε άλλο Δήμο ίδιου Νομού ή αν ήταν πριν την τελευταία εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους σε κατάλογο άλλου Δήμου ίδιου Νομού.

Μετά από έλεγχο στο Μητρώο Πολιτών από την υπάλληλο του δημοτολογίου διαπιστώθηκε ότι ουδεμία άλλη μεταβολή δημοτολογίου μεσολάβησε και εξαρχής ο κ. Χαρίλαος Μιχαήλ ήταν δημότης Πειραιά.

Ως εκ τούτου, οι προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης για μεταδημότευση δεν πληρούνται στην περίπτωση του κ. Χαρίλαου Μιχαήλ και επομένως η μεταδημότευση δεν είναι νόμιμη.

Τονίζει παραπέρα ότι υποψηφιότητα για δήμαρχο μπορεί να θέσει όποιος είναι δημότης του Δήμου, ενώ ο κ. Χαρίλαος Μιχαήλ δεν είναι δημότης του Δήμου Χάλκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα