Προσωπική δέσμευση Χατζημάρκου: Θα ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο με την ίδια αποφασιστικότητα και επιμονή που έχουμε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια (audio + πίνακες)

«Ζητώ συγνώμη που όλα αυτά τα χρόνια δεν έδωσα τη μάχη για να μην είναι δεμένα τα χέρια μου σε ό,τι αφορά τα δάση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης

Εφ’  όλης της ύλης, όσον αφορά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος τόσο στα γεγονότα των εννέα δραματικών ημερών, όσο και στο μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για το νησί.

Σε συνέχεια των όσων είχε πει στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά και μέρα με τη μέρα στο χρονικό της πυρκαγιάς και απάντησε με πίνακες και με στοιχεία σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν αυτήν την περίοδο και κυρίως στα fake news που διακινήθηκαν σωρηδόν στα social media.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επόμενη μέρα και την προσπάθεια το νησί να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα, με την ομαλοποίηση των τουριστικών ροών, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας αλλά και την επόμενη μέρα που αφορά τα καμένα δάση, τομέας ο οποίος προσκρούει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο διοικητικό άβατο, που δεν αφήνει κανένα να παρέμβει, πέραν της Δασικής Υπηρεσίας. Σημειωτέον ότι ο επίσημος τελικός απολογισμός της καμένης έκτασης, κυρίως δασικής, είναι 137.000 στρέμματα, βάσει του συστήματος Copernicus.

Στο θέμα των δασών, ο Περιφερειάρχης ήταν σαφής και κατηγορηματικός, λέγοντας ότι θα δώσει τη μάχη, ώστε αυτό το θεσμικό καθεστώς που καταδικάζει τα δάση, να αλλάξει, λέγοντας ότι στόχος του δεν είναι μια απλή αναδάσωση, αλλά η ριζική αναδιάρθρωση των δασών, με την διαμόρφωση φυσικών αντιπυρικών ζωνών, κυρίως και πρωτίστως γύρω από τους οικισμούς.

Ειδικότερα για την επόμενη μέρα, ο   Περιφερειάρχης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τη Ρόδο μας θα την ξαναφτιάξουμε και θα το κάνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα , ενέργεια, μεθοδικότητα και επιμονή, την αγάπη με την οποία έχουμε δουλέψει για όλα τα νησιά μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγνώμη από όλους τους Ροδίτες, γιατί δεν έδωσα στα χρόνια που προηγήθηκαν τον αγώνα που έδωσα σε πολλά άλλα θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου, να μην είναι τα χέρια μου δεμένα, σε αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, σε ό,τι αφορά τα δάση.

Έδωσα πάρα πολλές μάχες στα μέτωπα που δεν είχαμε αρμοδιότητα και πολλές τις κερδίσαμε. Όσον αφορά όμως τα δάση, με την τροποποίηση του Συντάγματος το 2008, με έναν πολύ αυστηρό διοικητικά τρόπο, πέρασαν στον σκληρό πυρήνα του κεντρικού κράτους και στις Δασικές Υπηρεσίες. Οι Περιφέρειες δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία δυνατότητα να παρέμβουμε στα δάση για καθαρισμούς, διανοίξεις δασικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, αναδασώσεις  κλπ. Στο ερώτημα αυτό είναι απάντηση είναι «όχι».

Όμως, είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο και η δέσμευσή μου είναι ότι θα την δώσω και αυτή τη μάχη, να μην είναι για μας διοικητικό άβατο τα δάση. Θα την δώσω αυτή τη μάχη, μαζί με την μάχη να μάθουμε όλοι την αλήθεια, πόσο έτοιμος ήταν ο δασικός πλούτος μας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο (της φωτιάς) και αν οι (συνταγματικά) υπεύθυνοι έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν.

Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε όσο χρειάζεται. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε σάκος του μποξ.

Πρόθυμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το άλλοθι του οποιουδήποτε.

Εξαιρετικά πρόθυμοι να συμβάλουμε οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μας ζητηθεί. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το κορόιδο  του κάθε πονηρού.

Εξαιρετικά πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση. Καθόλου πρόθυμοι να είμαστε το εργαλείο του κάθε πολιτικού τυμβωρύχου που κυκλοφορεί κυρίως στο διαδίκτυο, γιατί στην πραγματική ζωή φορούν άλλο προσωπείο, όπως φάνηκε και χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.»

Ακούστε τον εδώ:

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου , ο Περιφερειάρχης, απαντώντας τεκμηριωμένα στα fake news, έδωσε ακριβή στοιχεία για τις πυροσβεστικές  δυνάμεις που επιχείρησαν στο νησί όλες αυτές τις μέρες (σχετικοί πίνακες ακολουθούν). Παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η Περιφέρεια συνέδραμε υποστηρικτικά τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, σε ό,τι της ζητήθηκε αλλά και περισσότερο από αυτό, όπως και τη σχεδίαση και τον συντονισμό της πρωτοφανούς σε μέγεθος επιχείρησης απομάκρυνσης με απόλυτη ασφάλεια 25.000 ανθρώπων από τη Νότια Ρόδο, γεγονός που προκάλεσε την σύγκριση  που έκαναν επιζώντες  από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι είπαν ότι αν είχε γίνει ό,τι έγινε και στη Ρόδο, δεν θα είχαν χάσει στις φλόγες τους αγαπημένους τους.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα