Ποιoς είναι ο ιθύνων νους πίσω από το τερατούργημα στην Αστυπάλαια

'Εντονες αντιδράσεις για το σχέδιο οικιστικής επένδυσης στο νησί της Αστυπάλαιας

Θύελλα αντιδράσεων με προεξάρχουσα τη δημοτική αρχή έχει προκαλέσει το σχέδιο της οικιστικής επένδυσης “μαμούθ” στο νησί της Αστυπάλαιας από το εφοπλιστικό “δίδυμο” των κ.κ. Κρίτων Λεντούδη και Νικόλα Παπαλιού, με την συνδρομή της Zoniro, εξειδικευμένης εταιρείας αδειοδοτικής ωρίμανσης τουριστικών έργων. Ιθύνων νους της επένδυσης είναι ο κ. Ματθαίος Τρούλης, επικεφαλής της Zoniro που παρέχει υπηρεσίες προς τους επενδυτές για την αδειοδοτική και μελετητική ωρίμανση του έργου, ο οποίος μίλησε στο Capital.gr.

Οι αντιδράσεις

“Αν προχωρήσει το έργο με την μορφή που έχει προταθεί, θα ισοδυναμεί με την δόμηση 20 ετών, συγκεντρωμένη σε μια διετία από μια και μόνο επένδυση. Κάθε χρόνο κατασκευάζονται περίπου 15-20 κατοικίες, που προσθέτουν περίπου 40-60 κλίνες στο νησί. Πώς θα υποστηριχθεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά και τους δύο υφιστάμενους οικισμούς της Χώρας και του Λιβαδιού; Εμείς είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο έργο, όχι βέβαια συνολικά στις επενδύσεις”, αναφέρει στο Capital.gr, ο κ. Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός κανονισμός του νησιού, να αποτυπωθούν οι προτεινόμενες χρήσεις και η φέρουσα ικανότητα κι αν η σχετική μελέτη αποδείξει ότι η επένδυση είναι συμβατή με το μέγεθος και τον χαρακτήρα του νησιού, τότε ο δήμος δεν θα φέρει αντιρρήσεις. “Εδώ προσπαθούν να πάρουν έγκριση πριν εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο, δημιουργώντας τετελεσμένα, μιας κι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την νέα αυτή επένδυση”, τονίζει ο κ. Κομηνέας, θεωρώντας ότι η σχετική διαδικασία γίνεται με δόλο. Υπενθυμίζεται ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Αστυπάλαια έχει ξεκινήσει να εκπονείται, αλλά θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί.

Πάντως, ο κ. Κομηνέας θέτει και μια διαφορετική διάσταση, σημειώνοντας ότι η θέση της δημοτικής αρχής είναι η όποια δόμηση προστίθεται στο νησί, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά ως επέκταση/προσθήκη στους υφιστάμενους οικισμούς. “Μόνο με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εξασφαλιστεί η αρχιτεκτονική συνέχεια και εικόνα του νησιού, δηλαδή αποκλειστικά στους υφιστάμενους οικισμούς. Ανέκαθεν αποθαρρύναμε την εκτός σχεδίου δόμηση, παρά μόνο αν τα οικόπεδα βρίσκονται έστω δίπλα στους τωρινούς οικισμούς, ώστε να λειτουργήσουν ως συνέχεια των οικισμών”.

Σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, “δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, κατά το αποτυχημένο μοντέλο άλλων νησιών. Δεν είμαστε όμως και εντελώς αρνητικοί προς οποιαδήποτε επένδυση. Έχουμε εκτεταμένα όρια οικισμών και στην Ανάληψη και στο Μέσα και το Έξω Βαθύ, υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, που θα μπορούσαν να γίνουν έργα αναβίωσης και τουριστικής ανάπτυξης. Αν δούμε μελλοντικά ότι υπάρχουν ελλείψεις, μπορεί να δημιουργηθεί ένας ακόμα οικισμός με οργανωμένη μορφή, όχι όμως με τον τρόπο της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως προτείνεται από το συγκεκριμένο έργο. Σήμερα, οι πολεοδομικοί όροι προβλέπουν ότι δεν μπορεί να χτιστούν πάνω από 1.500 τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος του οικοπέδου”.

Ο ίδιος τονίζει ότι η επίμαχη έκταση βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, σε βραχώδες έδαφος, χωρίς πρόσβαση σε παραλίες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει κάποια προσέγγιση από τον επενδυτή, παρότι έχει ζητηθεί. Πάντως, ο δήμος έχει λάβει απόφαση κατά της επένδυσης, ενώ έχει σταλεί κι επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Ταγαρά, “όπου τον καλούμε να μην υπογράψει την εισήγηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ”. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, προχωρώντας σε προσφυγή στο ΣτΕ, εφόσον υπάρξει κάποια επίσημη εγκριτική πράξη από την πλευρά της Πολιτείας. Προς το παρόν, έχει δοθεί μόνο μια θετική γνωμοδότηση και τίποτα παραπάνω.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο κ. Ματθαίος Τρούλης, επικεφαλής της Zoniro, “το ΣτΕ έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι είναι αντίθετο με την έγκριση φαραωνικών έργων και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της επένδυσης στην Αστυπάλαια. Το έργο αφορά σε μια ήπια ανάπτυξη έως 40.000 τ.μ. σε μια έκταση σχεδόν 2.000 στρεμμάτων, αντί για 400.000 τ.μ. που θα μπορούσαν να γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή το 20%. Μάλιστα, αμφιβάλλω αν θα φτάσει καν στις 40.000 τ.μ. η δόμηση, καθώς πρόθεση των επενδυτών είναι να αποφύγουν την επιβάρυνση του νησιού”, σημειώνει ο κ. Τρούλης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Αστυπάλαια μπορεί να αντέξει μια ήπια ανάπτυξη, όπως αυτή που προωθείται, αν και η δημοτική αρχή έχει αντίθετη άποψη. Στο σημείο αυτό είναι σημαντική και η τοποθέτηση του κ. Τρούλη σχετικά με μια ενδεχόμενη προσέγγιση με την δημοτική αρχή, η οποία έχει εξαρχής εκφραστεί αρνητικά για το έργο. “Αν ο δήμος το ζητήσει, ασφαλώς και είμαστε πρόθυμοι κι έτοιμοι να τους παρουσιάσουμε το έργο. Είναι καλό να συζητήσει ο δήμαρχος και με τους επενδυτές. Είναι ευκαιρία και για τον Δήμο να εξασφαλίσει και κάποια έργα/επενδύσεις για την τοπική κοινωνία. Αυτό όμως είναι ζήτημα ανάμεσα στους επενδυτές και τον δήμο, όχι της Zoniro”, σημειώνει ο κ. Τρούλης. Όπως τονίζει, η Zoniro δεν έχει καμία σχέση με την επένδυση, πέραν της παροχής υπηρεσιών προς τους επενδυτές για την αδειοδοτική και μελετητική ωρίμανση του έργου.

Το ίδιο το ΥΠΕΝ έλαβε θέση για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι για την Αστυπάλαια -όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας- συντάσσονται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία, συν τοις άλλοις, θα εξετάσουν συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον Δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία. Όπως τονίζεται “το ΥΠΕΝ απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον, την ιστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας”. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επισημαίνουν πάντως ότι είναι πιθανό να μην “ανάψει το πράσινο φως” το ΥΠΕΝ, ιδίως αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και άλλων φορέων.

Τι περιλαμβάνει η προωθούμενη επένδυση

Η επένδυση στην έκταση των 2.000 στρεμμάτων προβλέπει την δημιουργία ενός ξενοδοχείου και επώνυμων κατοικιών/βιλών (branded residences), οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο με την παροχή υπηρεσιών. Κάθε ακίνητο θα είναι ανεξάρτητο, με δικό του οικόπεδο και πισίνα. Ο τελικός τους αριθμός θα εξαρτηθεί από τους αγοραστές, καθώς, όπως συνηθίζεται σε τέτοια έργα, κάποιοι αγοραστές προτιμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερα οικόπεδα (με ένα ακίνητο όμως εντός αυτών), ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Στόχος πάντως είναι να δημιουργηθούν περίπου 200 – 250 βίλες. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο κ. Τρούλης. “Ο κάθε αγοραστής θα αποκτά μια βίλα, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί όσες μέρες θέλει και τις υπόλοιπες, το ακίνητο θα αξιοποιείται για την φιλοξενία επισκεπτών του ξενοδοχείου. Την όλη διαχείριση θα έχει η εταιρεία που θα λειτουργεί το συγκρότημα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη προέγκριση που έλαβε το project, είναι μόνο μία από τις πολλές ακόμα εγκρίσεις, που θα πρέπει να εξασφαλιστούν, έως ότου ληφθεί η οικοδομική άδεια, αν φυσικά δεν διαφοροποιηθούν έως τότε τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, το έργο θα πρέπει να λάβει κατά σειρά την τελική έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), όπως επίσης και το “πράσινο φως” για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προτού εγκριθεί το έργο και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας). Θα ακολουθήσει και η έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προτού ανοίξει ο δρόμος για την τελική οικοδομική άδεια.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ακόμα και δύο χρόνια, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί ακόμα περισσότερος χρόνος, αν μεσολαβήσει και κάποια προσφυγή

Το προφίλ και η επαγγελματική πορεία του επικεφαλής της Zoniro

Ο κ. Τρούλης έχει συνδέσει το όνομά του με την εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, Χρ. Ρόκας. “Ήμουν ο δεύτερος υπάλληλος που προσελήφθη στην εταιρεία όταν συστάθηκε. Υπηρέτησα τον τομέα των ΑΠΕ για 32 χρόνια. Το 1997 αποχώρησα και διατέλεσα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting) της PwC. Το 2007, ο κ. Ρόκας με κάλεσε να τον βοηθήσω, καθώς αντιμετώπιζε επιθετική εξαγορά από τον όμιλο Ελλάκτωρ και τους κ.κ. Μπόμπολα και Καλλιτσάντση. Η προσφορά τους αντιστοιχούσε σε περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον ιδρυτή και μεγαλομέτοχο της εταιρείας, ή 5,3 ευρώ/μετοχή. Τελικά, με προσωπικές μου ενέργειες, η εταιρεία πωλήθηκε στην ισπανική Iberdrola με δεκαπλάσιο τίμημα.”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετακίνηση του κ. Τρούλη στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. “Όταν πουλήσαμε την Ρόκας στην Iberdrola, ο όμιλος είχε και μια εταιρεία που ασχολούνταν με ακίνητα. Επιθυμούσαν μάλιστα να αποκτήσουν μια έκταση 220 στρεμμάτων στον Κορινθιακό Κόλπο. Τότε μου κίνησε το ενδιαφέρον το real estate. Έτσι, όταν αποχώρησα από την Ρόκας το 2007, είχα 4 προτάσεις στα χέρια μου. Μία εξ αυτών ήταν από την Dolphin των κ.κ. Καμπουρίδη και Χαραλαμπίδη, όπως επίσης κι από δύο μεγάλους εφοπλιστικούς ομίλους, αλλά και μια μεγάλη ελληνική εταιρεία. Προτίμησα την Dolphin, η οποία είχε ήδη αποκτήσει την κυπριακή εταιρεία ακινήτων Aristo Developers και ήθελε να ενισχυθεί στον τομέα αυτόν”.

Αρχικά, η Zoniro, η οποία συστάθηκε από τον κ. Καμπουρίδη, ήταν θυγατρική της Dolphin, έχοντας τον ρόλο της αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων της εταιρείας σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Το 2015 έγινε η απόσχισή της, καθώς εξαγοράστηκε από τον κ. Τρούλη και ομάδα συνεργατών του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Zoniro, εκτός από έργα της Dolphin και του κ. Καμπουρίδη, παρέχει και υπηρεσίες προς τρίτους επενδυτές, πάντοτε με ειδίκευση τα έργα τουριστικού χαρακτήρα. Η τελευταία επένδυση στην οποία συνεργάστηκαν οι δύο πλευρές, ήταν το τουριστικό έργο One & Only στην Τζια που εγκαινιάστηκε πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα, ενδεικτικό της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι και το γεγονός ότι η Zoniro δεν μετέχει πλέον στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου της Dolphin στην περιοχή της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα, μετά την δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον κ. Καμπουρίδη (Dolphin Capital Partners) και την Dolphin Capital Investors (DCI). Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Τρούλης, “είμαστε κι εμείς σε δικαστική διαμάχη με την DCI, καθώς όχι μόνο έλυσαν την μεταξύ μας σύμβαση, αλλά υπάρχει κι ανείσπρακτες οφειλές”. Αυτήν την περίοδο, η Zoniro διαπραγματεύεται μια ακόμα σημαντική συμφωνία για την αδειοδοτική ωρίμανση ενός έργου, με την αμοιβή της να ορίζεται σε 5 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των έργων που ωριμάζει.

Ποια άλλα έργα ωριμάζει αδειοδοτικά η Zoniro;

Η εταιρεία έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ανάπτυξης τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία και βίλες/εξοχικές κατοικίες), που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Από τα σημαντικότερα είναι η αξιοποίηση του παλιού ξενοδοχείου στην ακτή Costa Bianca, στο Σαλάντι της Ερμιονίδας (περιοχή Διδύμων), μαζί με εκτάσεις πέριξ αυτού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προνομιακό ακίνητο που έχει μείνει κλειστό επί δεκαετίες, δίπλα στη θάλασσα. Η επένδυση γίνεται από τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, πρώην επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ και τον κ. Κων. Σαραντόπουλο, της ομώνυμης αλευροβιομηχανίας). Το κοινό αυτό σχήμα σχεδιάζει, με την συνδρομή της Zoniro, τουριστική επένδυση σε έκταση 1.220 στρεμμάτων. Τον περασμένο Μάρτιο το έργο έλαβε το “πράσινο φως” από το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. για την μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Ένα ακόμα έργο στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, είναι το Infinity Porto Heli, που βρίσκεται στην περιοχή Κουβέρτα-Πέρλε-Μπουρλότο, μετά την Ερμιόνη. Πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 304 κλινών, που εκτός από δωμάτια, θα περιλαμβάνει κι επιπλωμένα διαμερίσματα κι εγκαταστάσεις εστίασης κι αναψυχής. Θα πρόκειται για έναν προορισμό υψηλής πολυτέλειας, με υπόσκαφες κατοικίες σε μια εξαιρετικά προνομιακή περιοχή, δίπλα στη θάλασσα. Για τον σκοπό αυτό αποκτήθηκε το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Perla, η κατεδάφιση του οποίου έχει ξεκινήσει. Οι επενδυτές προέρχονται από το Άμπου-Ντάμπι, ενώ φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Utherton Ltd., με έδρα την Κύπρο. Η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε περίπου 15.000 τ.μ. επί της συνολικής έκτασης των 75 στρεμμάτων, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 130 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν και για την υλοποίηση άλλης μιας επένδυσης, που φέρει την “σφραγίδα” της Zoniro. Πρόκειται για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα Deep Blue Project που προωθείται στην Σιθωνία της Χαλκιδικής, από ελληνικό τουριστικό όμιλο, μέσω της εταιρείας Λήκυθος. Το έργο βρίσκεται στην χερσονησίδα “Πούντα” και στο χερσαίο τμήμα “Κουτσουπιά-Κατσιβέλια”, της Σιθωνίας, αποτελούμενο από δύο εκτάσεις, που μαζί αθροίζουν 472 στρέμματα. Eκεί, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, δυναμικότητας 400 κλινών και 53 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Η συνολική δόμηση θα αγγίξει τα 31.812 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός συντελεστής δόμησης θα είναι 0,096. Το νέο συγκρότημα θα κατασκευαστεί στη θέση του ξενοδοχείου “Λήκυθος”, το οποίο λειτουργούσε εκεί έως το 2017.

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα