Ποιοι είναι οι Δωδεκανήσιοι στη μάχη του σταυρού για τις ευρωεκλογές 2024

44 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα κόμματα «ζεσταίνουν τις μηχανές» για την εκλογική αναμέτρηση, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκαν τα Δωδεκάνησα για περιοδεία, συνομιλώντας με τους πολίτες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία ασυνήθιστη μάλιστα μακρά-πολυήμερη περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου.

Της Νατάσας Παμπρή

Αρκετοί Ροδίτες/σσες και μία υποψήφια από την Κάλυμνο, δίνουν δωδεκανησιακό παρών στα ευρωψηφοδέλτια, έχοντας ξεκινήσει δυναμικά τον προεκλογικό τους αγώνα για τις 9 Ιουνίου. Χωρίς εκπροσώπηση από τα Δωδεκάνησα ωστόσο, το κυβερνών κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποψήφιοι είναι ο επιχειρηματίας-μαθηματικός Παναγιώτης Κουνάκης, από τη Ρόδο και η Κατερίνα Βουρεξάκη Ταμπουρατζή, από την Κάλυμνο.

Ο κ. Κουνάκης στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενώ έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Ρόδου και σύμβουλος στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Είναι αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ ΠΑΜΕΑ με σκοπό την διασύνδεση της ανακύκλωσης με την προσβασιμότητα.

Η κα Βουρεξάκη, φαρμακοποιός, ήταν υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου (2015) και Α΄ Πειραιά (2019,2023) με το ΠΑΣΟΚ. Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων Αθηνών -Πειραιώς, αντιπρόεδρος των Δωδεκανησίων Αττικής τα τελευταία 15 χρόνια.

Στους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, με «άρωμα γυναίκας» η εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου, όπου συμμετέχουν από τη Ρόδο η Βάνα Μανωλάκη-Αγγελοπούλου και η Βασιλική Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου.
Πολιτικοί επιστήμονες-διεθνολόγοι και οι δύο και με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κα Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου διετέλεσε, επί δημαρχίας Φώτη Χατζηδιάκου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και επί δημαρχίας Αντώνη Καμπουράκη, ειδική Σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Διοίκησης, Συντονισμού Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών καθώς και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ ΑΕ).

Η κα Μανωλάκη-Αγγελοπούλου διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος στο ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» και ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και 2023 με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο.

Η Ευαγγελία Παναή και ο Κωστής Σαββιδάκης, από τη Ρόδο και οι δύο, συμπεριελήφθησαν στο ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Σαββιδάκης, ηθοποιός και από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, ήταν και υποψήφιος βουλευτής με την «Πλεύση Ελευθερίας» στις βουλευτικές εκλογές.

Η κα Παναή ξενοδόχος, καθηγήτρια ιταλικών, λαογράφος, ακτιβίστρια Περιβάλλοντος. Ήταν υποψήφια βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας στις Ευρωεκλογές του 2019, καθώς και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 και του Ιουλίου του 2023, όπου υπήρξε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δωδεκανήσου.

Ανάμεσα στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη, οι Αλέξανδρος Λουιζίδης, σκηνοθέτης και Παναγιώτης Σταμάτης, γεωπόνος, από τη Ρόδο.

Ο κ. Λουιζίδης, από το 2005 ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος βουλευτής με διάφορους οικολογικούς συνδυασμούς.

Ο κ. Σταμάτης ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του Νίκου Γερονικόλα και είναι μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος Μονταλαμπέρτ.

Ανάμεσα στα 42 πρόσωπα που αποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο της «Νέας Αριστεράς» βρίσκεται και η Ροδίτισσα Κατερίνα Σαράντη, πρωταθλήτρια Παρατριάθλου. Η Ροδίτισσα παρατριαθλήτρια, ήταν υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2023 και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος τον περασμένο Οκτώβρη, με την παράταξη “Ανοικτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”.

Τέλος, από το κόμμα «Νίκη», υποψήφια από τη Ρόδο στις ευρωεκλογές είναι η Δέσποινα Βολονάκη, εκπαιδευτικός και μουσικός που πολιτεύεται για πρώτη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα