Πανελλαδικές: Σε Αρχαία, Βιολογία και Μαθηματικά εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Με τα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (ΟΠ Σπουδών Υγείας).

Μέτριας δυσκολίας τα θέματα των Αρχαίων

Στο κείμενο του Πλουτάρχου, Περί Αλεξάνδρου τύχης και αρετής (6 329Α-D) και σε απόσπασμα από το έργο του Μάρκου Αυρήλιου, Τα εις εαυτόν, εξετάστηκαν στο κομμάτι του διδαγμένου οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

«Με μία πρώτη ματιά, τα ζητούμενα από την ενότητα του διδαγμένου κειμένου ήταν βατά και στοχευμένα, ως προς το κομμάτι της εκφώνησης, κάτι που θα κατηύθυνε τους υποψηφίους», σχολίασε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αθανάσιος Σταυριανόπουλος, και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξαν εκπλήξεις».

Ως προς το άγνωστο, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Θ 81.1-2). Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανόπουλο, τα θέματα ήταν «μέτριας δυσκολίας, με ιδιαιτερότητες».

«Χρειαζόταν από τους υποψηφίους να αποκωδικοποιήσουν κάποιους όρους, καθώς ο Θουκυδίδης έχει ιδιαίτερη γραφή», ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «οι ασκήσεις συντακτικού και γραμματικής απαιτούσαν καλή γνώση».

Απαιτητικά τα θέματα της Βιολογίας

«Για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, που είχαν εμβαθύνει περισσότερο τις γνώσεις τους στη Βιολογία», ήταν τα σημερινά θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, σύμφωνα με τη βιολόγο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αλεξάνδρα Καρά.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα δεν έδιναν πολλές ευκαιρίες σε όποιον δεν ήταν καλός γνώστης της ύλης» και «ήταν δύσκολα για να τα κατανοήσουν οι μέτρια προετοιμασμένοι υποψήφιοι».

Απαιτητικά από άποψη χρόνου τα θέματα των Μαθηματικών

«Κατανοητά μεν, αλλά απαιτητικά από άποψη διαχείρισης χρόνου», ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσαατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με τον μαθηματικό, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Θεοφάνη Χανή.

«Τα θέματα ήταν καλά διατυπωμένα και στοχευμένα στους υποψηφίους και όχι σε καθηγητές», καθώς ήταν θέματα που κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα είχαν συναντήσει, τόνισε ο κ. Χανής.

«Το διαγώνισμα ήταν μεγάλο σε έκταση και κάλυπτε μεγάλο μέρος της ύλης. Κινήθηκε στην ίδια φιλοσοφία με τα περυσινά θέματα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο θέμα ήταν άσκηση του σχολικού βιβλίου και άρα διαχειρίσιμο από μεγάλο όγκο μαθητών. Ωστόσο, τα θέματα Γ4 και Δ4 ήταν τα πλέον απαιτητικά, που θα κρίνουν τις υψηλές βαθμολογίες, από 17 έως 20».

Συνέχεια αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, με τα ΕΠΑΛ

Υπενθυμίζεται, ότι αύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στα εξής μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Σημειώνεται, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

AΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα