Αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική «παύση» από τα καθήκοντά του, του επί σειρά ετών διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής και του Αιμοδυναμικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου, Νικήτα Μόσχου. Το υπουργείο Υγείας με απόφασή του ακύρωσε αιφνιδιαστικά την παράταση που είχε δώσει στον επεμβατικό καρδιολόγο μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της κρίσιμης θέσης που υπηρετούσε.
της Νατάσας Παμπρή
Παράλληλα όπως έκανε γνωστό η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, αναισθησιολόγος, Πολύμνια Γαλανού, η εταιρεία παραγωγής θρομβολυτικών, αδυνατεί να προμηθεύσει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, όπως και τα άλλα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το έμφραγμα, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, τις πνευμονικές εμβολές και άλλες παθήσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12.
Η κα Γαλανού μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου έκανε λόγο για πλήγμα σε δύο τομείς, από τη μία με την έλλειψη ενός σημαντικού φαρμάκου που απευθύνεται σε μεγάλη μερίδα ασθενών και από την άλλη με την υποστελέχωση του Αιμοδυναμικού Τμήματος, αφού με την αποχώρηση του κ. Μόσχου μένει μόνο ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Γιακουμάκης, ενώ και από τους τρεις τεχνικούς ακτινολογικού, οι δύο έχουν αποχωρήσει εκτός συστήματος.
“Είναι ένα πρόβλημα το οποίο ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα, δεν ξέρω αν ενδιαφέρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ουσιαστικά η παραγωγός εταιρεία ενημέρωσε εγγράφως ότι μέχρι 31/12 θα είναι σε έλλειψη για δικούς της λόγους –που εγώ δεν κατάλαβα- η παραγωγή και η διάθεση ενός θρομβολυτικού φαρμάκου. Τα θρομβολυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, καρδιακών επεισοδίων, όπως είναι τα εμφράγματα, αλλά και ταυτόχρονα για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, δηλαδή όπου πάμε να λύσουμε τον θρόμβο, για να κερδίσουμε ιστό, είτε αυτός είναι καρδιά, είτε αυτός είναι εγκέφαλος όπως επίσης και για απειλητικές καταστάσεις, όπως είναι οι πνευμονικές εμβολές και τα λοιπά.
Εδώ έχουμε ένα πλήγμα, το οποίο για τη δική μας περιοχή είναι διπλό, πρώτον διότι αυτό το φάρμακο απευθύνεται σε μία μεγάλη γκάμα αρρώστων, που δεν έχει να κάνει με την πρόληψη. Άρα αυτό λοιπόν ενδιαφέρει μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, των αρρώστων και ειδικά εμάς, γιατί είμαστε μία περιοχή, η οποία είναι απομακρυσμένη από το κέντρο και δεν αναφέρομαι μόνο στη Ρόδο, αναφέρομαι σε όλα τα νησιά είτε αυτά είναι του Ιονίου, είτε αυτά είναι του Αιγαίου. Όταν υπάρχει ένα έμφραγμα οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι να γίνει θρομβόλυση, όταν λοιπόν υπάρχει έλλειψη σε αυτό το σκεύασμα, η άλλη εναλλακτική είναι να γίνει στεφανιογραφία, έτσι ώστε να δουν που υπάρχει απόφραξη και να μπει το στεντ, να γίνει αγγειοπλαστική.
Εδώ εμείς έχουμε την κακή συγκυρία να μας λείπει ένα φάρμακο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα να έχουμε συνθήκες έως και πάρα πολύ κακές στο Αιμοδυναμικό Τμήμα. Εδώ και ένα χρόνο εγώ μιλάω για το Αιμοδυναμικό και το Αιμοδυναμικό Τμήμα για μένα είναι η λειτουργία και δεν είναι πρόσωπα. Αν δεν έχω φάρμακο, αλλά ταυτόχρονα μου χτυπάς και το Αιμοδυναμικό με τους Τεχνολόγους- Ακτινολογους, οι οποίοι εκ των τριών οι δύο έχουν αποχωρήσει από το σύστημα, και από την άλλη δεν έχω νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να μου έχουν μία κάλυψη 24ωρη. Ταυτόχρονα εμείςεδώ έχουμεκαι το πρόβλημα ότι έχουμε ουσιαστικά δύο εξαιρετικούς επεμβατικούς καρδιολόγους τους κυρίους Μόσχο και Γιακουμάκη και αποχωρεί ο ένας. Αυτό λοιπόν το οποίο προκύπτει είναι ότι εμείς έχουμε ένα πλήγμα σε δύο τομείς: Και στο φάρμακο, αλλά και στην αντιμετώπιση την επεμβατική”, είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου, Πολύμνια Γαλανού.
Η κα Γαλανού πρόσθεσε ότι “το Σάββατο δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον κ. Μόσχο, όπου με ενημέρωσε γιατί εγώ δεν το γνώριζα και ζήτησα εξηγήσεις τόσο τοπικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, όσο και από το υπουργείο Υγείας. Η απάντηση που πήρα είναι ότι επρόκειτο για μία απόφαση ειλημμένη από το Μάιο όπου ουσιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών απαιτούσε οι συνταξιούχοι να βγουν εκτός συστήματος και τα λεφτά να δίδονται σε νέες προσλήψεις. Στα ερωτήματα μου, οι απαντήσεις που πήρα δεν με ικανοποίησαν.
Όταν το Νοσοκομείο της Ρόδου βρίσκεται με -40% ως άνθρωπινη δύναμη των γιατρών, ποιο δημοσιονομικό συμμάζεμα πας να κάνεις; Δηλαδή που βλέπεις την περίσσεια και τα έξοδα; Δεύτερον γιατί έχει δοθεί η παράδοση αυτή μέχρι τις 31/12 και δεν περιμένουμε τουλάχιστον να προσληφθούν οι νέοι γιατροί; Θα σωθεί η Ελλάδα με τα δύο μηνιάτικα ενός γιατρού; Βέβαια πρέπει να πω ότι αυτό δεν συνέβη μόνο με τον κ. Μόσχο, συνέβη και με άλλους γιατρούς στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό το οποίο έχει πυροδοτήσει όλο αυτό και έχει δημιουργηθεί αυτή η συγκυρία και έλλειψη φαρμάκων και μια δυσλειτουργία στο Αιμοδυναμικό και ταυτόχρονα σε αυτό το οποίο εγώ ζήτησα απαντήσεις είναι γιατί αυτό δεν ισχύει για όλους τους συνταξιούχους και ισχύει μόνο επιλεκτικά για έναν γιατρό. Οι απαντήσεις που πήρα δεν με κάλυψαν, τώρα αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το νέο καρδιολόγο, εάν θα είναι επεμβατικός και σαφέστατα το νοσοκομείο θα πρέπει να προβεί στην πρόσληψη επικουρικού ιατρού επεμβατικού καρδιολόγου. Εάν δεν υπάρχει όμως νέος επεμβατικός, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει είναι να απαιτήσουμε και να αναζητήσουμε γρήγορα επεμβατικό καρδιολόγο και ξέρετε αυτό το οποίο με θλίβει είναι ότι το κέντρο δεν έχει γνώση, δηλαδή λένε για τα νησιά όταν εγώ συνομιλώ με υπουργό και μου λέει πόσες στεφανιογραφίες κάνετε, δεν κατάλαβα τι εννοεί; Δηλαδή εδώ πέρα πάμε να ζήσουν οι πολλοί και να πεθάνουν οι λίγοι;, σημείωσε σχετικά.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ