Ντίνα Σβύνου: Με στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει ως προορισμός να παραμείνουμε στις πρώτες θέσεις ζήτησης για το 2023 (ΗΧ)

Για μία πολύ καλή τουριστική σεζόν στην περιοχή μας, έκανε λόγο μιλώντας στον Real Voice 99.5 η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Ντίνα Σβύνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Γιάννη Μηνατσή.

της Νατάσας Παμπρή

Παράλληλα η κα Σβύνου αναφέρθηκε στα μεγάλα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους, της αύξησης στη μισθοδοσία του προσωπικού και της αύξησης κατά 35% του κόστους των προϊόντων, αλλά και τις καθηλωμένες τιμές στα τουριστικά πακέτα από το 2019, εκτιμώντας ότι με το κλείσιμο του ταμείου στο τέλος της σεζόν, λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα έχουν κερδοφορία. Επιπλέον η κα Σβύνου τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να είναι για το 2023 η διατήρηση της ζήτησης της χώρας μας στις πρώτες θέσεις.

“Ο κλάδος των ξενοδόχων πάντα ήταν αρωγός και πρέπει να λειτουργεί ως το δεξί χέρι του εκάστοτε υπουργού Τουρισμού, είμαστε δίπλα, δεν είμαστε απέναντι”, τόνισε επιπλέον η κα Σβύνου.

“Αυτή τη χρονιά, ναι, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί καταφέραμε να προσελκύσουμε την ποσότητα η χώρα μας και ένα παραπάνω τα νησιά μας, η Ρόδος, η Κως βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές ζήτησης, οπότε τουλάχιστον έχουμε καλύψει κάποια μεγάλα πράγματα ας πούμε από την ποσότητα. Από κει και πέρα όμως δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το κόστος με το οποίο λειτουργούν τα ξενοδοχεία. Η ολοκληρωμένη εικόνα δίδεται από τους ολοκληρωμένους αριθμούς, άρα λοιπόν το κόστος με το οποίο λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιο, καθώς έχουμε διπλασιασμό στο κόστος ενέργειας, έχουμε κοντά στο 30 με 35% αύξηση του κόστους των προϊόντων, παράλληλα έχουμε την αύξηση και στη μισθοδοσία των εργαζομένων ας μην ξεχνάμε όλο αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είμαστε πλήρεις και βέβαια έχουμε να κάνουμε και με προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει εξειδίκευση, άρα λοιπόν όλα αυτά έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη τη λειτουργία μας κατά τη διάρκεια του 2022, συν το πολύ σημαντικό των καθηλωμένων τιμών, καθώς οι τιμές μας ήταν στο επίπεδο του 2019 με συμβόλαια υπογεγραμμένα, που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει αυτή την εκρηκτική αύξηση μετο κόστος ειδικά της ενέργειας. Άρα όλα αυτά καθιστούν δύσκολη αυτή την τουριστική περίοδο και όσο κι αν βλέπουμε ότι είμαστε γεμάτοι με κόσμο από κει και πέρα το κλείσιμο του ταμείου θα γίνει στο τέλος της σεζόν και θεωρώ ότι θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες θα φέρουν κερδοφορία.

Μία άλλη παράμετρος το 2022 είχε ανάγκη ο κόσμος να ταξιδέψει το είδαμε και το ‘21 αυτό, όπου το 2021 είχαμε και μία αύξηση της μέσης τουριστικής δαπάνης σε διψήφιο αριθμό κοντά στο 30% που ήταν ένα μεγάλο ποσοστό αύξησης και το οποίο βέβαια τώρα το 2022 το βλέπουμε να φθίνει. Εκεί κερδίσαμε κιόλας τις πρωτιές στη θέση της ζήτησης γιατί λειτουργήσαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη το 20 και το 21 με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας πέρασε την εικόνα ενός προορισμού όπου μπορούσε να δώσει μία ασφάλεια σε σχέση με όλα αυτά που διανύαμε με τον κορονοϊό, άρα λοιπόν κερδίσαμε τις πρώτες θέσεις ζήτησης.

Το θέμα είναι αν θα τις διατηρήσουμε και εκεί λοιπόν θα έρθει το 2023 για να δείξει εάν το ‘22 ήταν μία χρονιά συγκυρίας ή αν η χώρα μας στρατηγικά μπορεί τελικά να πάει και να μείνει στις πρώτες θέσεις ζήτησης. Εκεί είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει το υπουργείο τουρισμού αντί να αναλώνεται σε στείρες διαμάχες με αυτό τον κλάδο που έχει βάλει πλάτες στα δύσκολα, ο κλάδος των ξενοδόχων δεν μπορεί να αδικείται με αυτό τον τρόπο από το υπ. Τουρισμού. Ο κλάδος των ξενοδόχων πάντα ήταν αρωγός και πρέπει να λειτουργεί ως το δεξί χέρι του εκάστοτε Υπουργού Τουρισμού. Είμαστε δίπλα, δεν είμαστε απέναντι, εκεί είναι λοιπόν το στοίχημα, έτσι ώστε στρατηγικά να πάμε σε ένα 2023 που συνειδητά η χώρα μας θα μένει πρώτη στην ζήτηση στον τομέα τουλάχιστον του Τουρισμού, σημείωσε καταλήγοντας η Πρόεδρος των ξενοδόχων της Κω, Ντίνα Σβύνου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα