Ολονύχτια επιχείρηση για να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς τα Λάερμα (video)

Στις 2:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Συνήλθε εκτάκτως λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της κατάστασης

Στις 2:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η ολονύχτια επιχείρηση διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στη περιοχή των Λαέρμων, για να προστατευθεί ο οικισμός από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και εξακολουθεί να κατακαίει την καρδιά του νησιού της Ρόδου.

Της Ρένας Παυλάκη

Στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρδου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχε η τοπική και περιφερειακή ηγεσία της ΠΥΡ η οποία έχει και το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης κατάσβεσης, ο δήμαρχος της Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού, εκπρόσωποι όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, εθελοντές και πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από την αρμόδια τοπική και η περιφερειακή ηγεσία της ΠΥΡ να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δύο ενεργά μέτωπα της φωτιάς, ένα που κατευθύνεται προς το Φράγμα Γαδουρά και ένα προς τα παλιά καμμένα προς Μαλώνα και Μάσσαρη, ενώ έχει κλείσει το μέτωπο του Προφήτη Ηλία, που δε διατρέχει κίνδυνο.

Το φλεγόμενο μέτωπο του Ακραμύτη, όπως φαίνεται από την περιοχή των Λαέρμων 

 

Ο Διοικητής της ΠΥΡ Νικήτας Βενιός ανέφερε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της εξασθένισης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ωστόσο, ενίσχυση των ανέμων αναμένεται και πάλι κατά την διάρκεια του Σαββάτου, σε συνάρτηση με την άνοδο της θερμοκρασίας, γεγονός που δεν επιτρέπει χαλάρωση της προσπάθειας.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και δεδομένου του απρόβλεπτου του ανέμου, αποφασίστηκε η άμεση διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης που θα αποκόψει ενδεχόμενη πορεία της φωτιάς προς τα Λάερμα, ενώ  με το πρώτο φως της μέρας, εκτός από την έναρξη των ρίψεων από τα εναέρια μέσα, θα ξεκινήσει και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προς τη περιοχή Μαλώνας  – Μασσάρων.

Στο ΣΟΠΠ συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την υδροδότηση, την ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, σε περίπτωση που η φωτιά επηρεάσει τη γραμμή που δίνει ρεύμα από τον ΑΗΣ Κατταβιάς, τον ανεφοδιασμό των πτητικών μέσων με καύσιμα, την τροφοδοσία όσων επιχειρούν για τέταρτη μέρα σήμερα στα μέτωπα της φωτιάς, με τρόφιμα και νερά.

Με τη λήξη της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ, περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα, ξεκίνησε η επιχείρηση διάνοιξης των ζωνών στα Λάερμα, υπό το πρόσταγμα της ΠΥΡ, με μεγάλο αριθμό μηχανημάτων βαρέως τύπου αλλά και μικρότερων, όπως υδροφόρες κλπ, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών που κατέφθαναν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι σε υδροφόρες και αγροτικά οχήματα.

Σημειώνεται  ότι σήμερα αναμένονται στη Ρόδο άλλα δύο πτητικά μέσα, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair και ένα ελικόπτερο Erickson

Εν τω μεταξύ, στη Ρόδο έχουν φτάσει 25 δασοκομάντος από την Θεσσαλονίκη και εντός της ημέρας αναμένονται 32 ακόμη από την Σλοβακία, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα