Η 7η Μαρτίου σε κάποιους από εμάς είναι σκαλωμένη στη μνήμη . Σαφώς το όνομα Καραμανλής έχει αποκτήσει αρνητικό πρόσημο λόγω Τεμπών. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βράζει και η λέξη Καραμανλής προκαλεί οργή και θυμό, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ήπιος, μετριοπαθής και αιχμηρός. Δεν θέλει τον κοινωνικό εμφύλιο, ποτέ δεν τον ήθελε. Υπολόγιζε χωρίς τον εξάδελφο…
Ήταν 7 Μαρτίου του 2004 όταν οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στο διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, για να εμπιστευτούν τον Κώστα Καραμανλή που κατόρθωσε να κερδίσει μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με κεντρικό σύνθημα την επανίδρυση του κράτους και στοίχημα τον αφανισμό των νταβατζήδων.
«Δεν μπορεί 5 νταβατζήδες να εξουσιάζουν την πολιτική ζωή της χώρας”. Η φράση του στον “Μπαϊρακτάρη” το 2004, συνδέθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη με την πρωθυπουργία του.
Μετά το 1974, κανένας πολιτικός δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας όπως ο Καραμανλής. Σαραντάρης τότε, πήρε 3,5 εκατομμύρια ψήφους. Τις περισσότερες που έλαβε ποτέ πολιτικός αρχηγός από το 1929. Κρίνεται ότι υπήρξε ο καλύτερος διατελέσας πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2019, σε δημοσκόπηση της Interview.(Βάσει της ίδιας έρευνας, ως χειρότερος πρωθυπουργός είχε ψηφιστεί ο Αλέξης Τσίπρας).
Παρ’ ότι έχασε το 2009, παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητός στη γαλάζια βάση και ο δημοφιλέστερος πρώην πρωθυπουργός γενικότερα. Όχι πως δεν έχει και φανατικούς εχθρούς .
Του καταλογίζουν πολλά : Σκάνδαλα, ατολμία, λάθος επιλογές συνεργατών, σιωπή, λιποταξία. Κάποιοι είναι πολύ πιθανό να μην τον συγχωρήσουν ποτέ.
«Στην Θράκη, στο Αιγαίο , στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας», είπε κάποια στιγμή και άγγιξε τις καρδιές των Ελλήνων, τις καρδιές που τον Μάρτιο του 2004 είχαν γεμίσει ελπίδα.
Σήμερα, 21 χρόνια μετά, οι ίδιες καρδιές, θυμούνται και μελαγχολούν…
R.N.B